Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Indiase recepten: butter chicken

Indiase rechter bepaalt: wie is de bedenker van butter chicken?

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Je gelooft het haast niet, maar een Indiase rechter moet zich buigen over het antwoord op de vraag wie de bedenker van het bekende gerecht butter chicken is. Twee families, achter twee verschillende restaurantketens, claimen namelijk de bedenker van het gerecht te zijn.

Wie is de bedenker van butter chicken?

Op Nu.nl lazen we dat de twee families hun vete uitvechten voor de rechter in India, een hot topic in de Indiase media en onder de lokale bevolking. De rechter bepaalt uiteindelijk over een tijdje wie de échte bedenker van het gerecht murgh makhani is, ook wel bekend als butter chicken.

Wil je ook iedere week de lekkerste tips & recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat is butter chicken?

Het Indiase gerecht butter chicken heet eigenlijk murgh makhani, al kennen veel mensen het als ‘boterkip’. Deze klassieker staat bij haast elk Indiaas restaurant op de kaart. De kip hoort vol romige botersmaak te zitten en is – als het goed is – ook nog eens botermals. Wat ons betreft is dit dan ook één van onze favoriete Indiase recepten.

Andere ingrediënten die niet mogen ontbreken in dit populaire Indiase gerecht zijn tomatenpuree en specerijen zoals garam masala, gember, pepers en ui. Je serveert het gerecht vaak met rijst of platbrood zoals chapati en naan.

Butter chicken’ van broccoli met kruidenyoghurt en amandel-citroenkruim

Twee families voor de rechter

De familie achter de keten Moti Mahal beweert dat Kundan Lal Gujral in de jaren dertig het gerecht zou hebben bedacht, door na een bezoek aan Pakistan de ingrediënten zoals we die nu kennen voor butter chicken te combineren. Deze keten sleept hun concurrent Daryaganj voor de rechter, die claimt het gerecht ooit bedacht te hebben.

Daryaganj claimt dat Kundan Lal Jaggi het gerecht samen met Kundan Lal Gujral heeft bedacht. Volgens hun lezing zouden ze in 1947 samen een restaurant hebben geopend, waar het gerecht voor het eerst geserveerd werd.

De twee families lijken er niet uit te komen zonder tussenkomst van een rechter, zo vraagt de familie achter de keten Moti Mahal een flinke schadevergoeding én willen ze dat hun concurrent openlijk toegeeft dat Kundan Lal Gujral de bedenker van het bekende gerecht is.

Uitspraak pas in mei

De rechtbank in India neemt de zaak hoog op en wil dan ook voldoende tijd uittrekken voor deze zaak. Een uitspraak wordt dan ook niet eerder verwacht dan in mei 2024. Uiteraard houden we jullie op de hoogte over wie de bedenker van butter chicken is volgens de rechter. Tot die tijd delen we maar al te graag ons eigen recept voor butter chicken, oftewel murgh makhani.

Recept voor butter chicken (murgh makhani)

Dit recept stond eerder al op één van onze covers, wat ons betreft is dit gerecht dan ook onweerstaanbaar lekker. Alleen al door bijvoorbeeld de heerlijke specerijen uit de Indiase keuken, die je keuken fantastisch doen geuren.

> naar het recept: butter chicken (murgh makhani)

Indiase recepten: butter chicken

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!