Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
burrata verpakkingen

De beste burrata getest: dit smaakverschil proef je direct

Profielfoto van
JulieJulie van den Berg

Er zijn maar weinig mensen die er niet van houden: een romige bol verse burrata. Tegenwoordig vind je ze in alle soorten en maten. Maar welk merk scoort nu echt het beste? Wij hebben maar liefst 12 soorten burrata getest om daarachter te komen!

Lees verder na de advertentie

Een goede, romige bol burrata is natuurlijk onweerstaanbaar lekker. Bijvoorbeeld door een salade, over je pasta, op een sandwich, of in een van onze andere recepten met burrata. Maar wanneer is een burrata nu écht een goede burrata? En welk verschil maakt het of de melk van een koe of van een buffel komt? Tijd om dat uit te zoeken! Wij testten maar liefst twaalf verschillende soorten burrata, en daar kwam natuurlijk één winnaar uit…

Benieuwd naar de uitslag?

Scroll dan helemaal naar onder in dit artikel om erachter te komen!

Wil je geen enkele foodtest missen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Burrata: van koe of buffel?

We zijn naar meerdere supermarkten gegaan om zoveel mogelijk soorten burrata te halen. Op deze manier kunnen we écht achterhalen welke burrata de beste is. We hebben alle beschikbare soorten in de winkel gekocht, dus zowel koe- als buffelburrata. We lichten even kort toe wat dit precies inhoudt, zodat je hier zelf ook rekening mee kunt houden wanneer jij de volgende keer burrata gaat kopen.

Burrata bestaat in twee hoofdvarianten: van buffelmelk en van koemelk. Buffelburrata heeft een rijkere, vollere smaak met een klein zoetje en een bijna boterige afdronk, terwijl koeburrata wat milder en lichter smaakt. Qua textuur is buffelburrata vaak compacter aan de buitenkant en bijna vloeibaar vanbinnen, en is koeburrata iets steviger. Buffelmelk is schaars, waardoor buffelburrata vaak duurder en lastiger te vinden is dan koeburrata.

burrata verpakkingen

Supermarkt burrata

Tijdens de rondes door de supermarkten kwamen we heel veel soorten tegen, van A-merk tot huismerk, van koe tot buffel én zelfs nog met toegevoegde smaken. Deze laatste hebben we even achterwege gelaten, maar hebben alsnog maar liefst 12 soorten burrata weten te scoren.

Deze zijn dus van zowel buffel- als koemelk gemaakt. Goed om te weten: niet elk merk zet dit op de verpakking. Om het verschil overzichtelijk te maken, en te laten zien bij welke supermarkt we welke bol hebben gehaald, hebben we ze even voor je op een rij gezet:

  1. Milbona te koop bij Lidl (koemelk)
  2. Galbani onder andere te koop bij Albert Heijn en Jumbo (koemelk)
  3. Mamerai te koop bij Plus (koemelk)
  4. Deliziosa te koop bij Dirk (koemelk)
  5. Tres Stelle Burrata con latte di bufala te koop bij Albert Heijn (buffelmelk)
  6. Fattorie Garofalo onder andere te koop bij Ekoplaza (buffelmelk)
  7. Fattorie Degli te koop bij Jumbo (koemelk)
  8. Albert Heijn huismerk burrata 50+ (koemelk)
  9. Burrata D’Italia te koop bij Ekoplaza (koemelk)
  10. Zanetti Burrata te koop bij Albert Heijn en Jumbo (koemelk)
  11. Jumbo huismerk burrata (koemelk)
  12. Maldera te koop bij Ekoplaza (koemelk)

Tijd om de beste burrata te testen

Met het oog op twaalf bordjes en schaaltjes burrata was de jury niet gelijk erg enthousiast om te beginnen. Ze zien liever de burrata door een salade of op een toastje, maar om het zo los op te eten is het toch net wat minder aantrekkelijk. Aan de andere kant kun je zo wel de pure smaak van de kaas proeven en dat is dan ook precies waar we nu naar op zoek zijn.

Wat gelijk opviel is dat elke bol een mooi jasje had aan de buitenkant, welke was dichtgeknoopt met een knot bovenop. De een groter dan de ander. Een enkeling miste een knoop en zag er daardoor meer uit als een mozzarellabol. Met de vorkjes in aantocht werd zo bol voor bol “opengemaakt” en kon de test van start gaan.

Bedorven burrata?

Er werd – niet geheel onverwachts – al vrij snel geconcludeerd dat zo een hap burrata eten toch vrij heftig is. De reacties liepen erg uiteen. Beoordelingen gingen van zuur en waterig naar geen smaak of zelfs bedorven. Helaas heeft één jurylid halverwege moeten opgeven omdat het proeven van twaalf bollen burrata ietwat teveel gevraagd was. Daarom wordt de score berekend op de rest van de cijfers van de juryleden.

Goed om te weten

Opvallend was dat er één burrata was waarvan de jury dacht dat deze niet meer goed was, namelijk de Fattorie Garofalo (2,7). Hij zag er op het eerste oog goed uit, maar smaakte heel raar en echt zurig. De uiterste houdbaarheidsdatum stond voor die dag en dat bleek helaas te laat te zijn. Dit product is hierdoor uitgesloten bij de eindscore. Jammer, want dit merk is ’s werelds grootste producent van mozzarella di bufala Campana DOP.

Testresultaten: burrata

Tot onze verbazing scoorde de Tres Stelle Burrata con latte di bufala (2,7) niet goed, terwijl deze wél gemaakt is van buffelmelk. De buitenkant was mooi en stevig, maar de binnenkant werd als zuur en draderig ervaren. Ook de Burrata D’Italia van Ekoplaza (4,7) en de Milbona van Lidl (5,1) halen een onvoldoende: ze hebben weinig smaak en ook weer een zure nasmaak.

Daarna volgen de eerste voldoendes: de Fattorie Degli en de Burrata van het AH-huismerk, beide met een 5,6. Opvallend is dat deze een goede smaak hebben, maar veel te vloeibaar zijn. Het loopt als het ware als water uit het jasje. Deliziosa scoort iets hoger met een 5,7 en haalt daarmee nét de voldoende. Reacties als “muah” en “oké” laten zien dat hij alsnog niet bijzonder wordt gevonden.

De scores gaan hierna ietsjes omhoog: Maldera (Ekoplaza) eindigt met een 6,2. Opvallend hierbij is de uitgesproken kaassmaak, die zelfs richting een pittige blauwe kaas gaat. Daar moet je van houden, en daarom is deze beter geschikt voor bijvoorbeeld een pasta of herfstsalade. Hierna volgt Mamerai (6,3), maar ook deze wordt nog niet als bijzonder ervaren.

Tip!

Elke maand nieuwe recepten en inspiratie met seizoensproducten ontvangen?
Elke maand nieuwe recepten en inspiratie met seizoensproducten ontvangen?

Ontvang tijdelijk tot 48% korting op een Foodies abonnement

Dit is de beste burrata

Galbani (7) eindigt op de derde plaats met een mooie bol, een stevige buitenkant en een zachte smaak. De burrata van Jumbo (7,2) en het bekende merk Zanetti liggen dicht bij elkaar, waarbij Zanetti bovenaan eindigt met een 7,3. De jury is het erover eens: deze bol heeft een perfecte buitenkant, is superromig en zacht vanbinnen en zit boordevol smaak. “Precies zoals je een burrata wilt hebben.

Burrata getest: de uitslag en prijzen

  1. Zanetti 7,3 – Albert Heijn (260 g voor €3,99)
  2. Jumbo Burrata 7,2 – Jumbo (250 g voor €2,19)
  3. Galbani 7,0 – Albert Heijn (285 g voor €3,79)
  4. Mamerai 6,3 – PLUS (100 g voor €1,59)
  5. Maldera 6,2 – Ekoplaza (250 g voor €6,09)
  6. Deliziosa 5,7 – Dirk van den Broek (100 g voor €2,29)
  7. Fattorie Degli 5,6 – Jumbo (200 g voor €3,99)
  8. AH Burrata 5,6 – Albert Heijn (250 g voor €1,99)
  9. Milbona 5,1 – Lidl (125 g voor €1,99)
  10. Burrata D’Italia 4,7 – Ekoplaza (100 g voor €2,59)
  11. Tres Stelle Burrata con latte di bufala 2,7 – Albert Heijn (235 g voor €3,99)
  12. (Fattorie Garofalo 2,7): Over datum (400 g voor €2,99)

De nieuwste smaaktests direct in je mailbox?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Profielfoto van

Julie van den Berg

Altijd in voor een feestje – vooral als er eten én wijn is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Houdt van het organiseren van etentjes voor familie en vrienden. Haat koriander.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!