Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
miuz ijssalon

Wil je proeven: burrata-ijs van gelateria Miuz

Advertentie

Met de zomerse dagen in aantocht verlang ik maar naar één ding: ijskoud ijs. En als het even kan de échte Italiaanse variant natuurlijk. Maar waar krijg je die nou in Nederland? Hetzelfde vroeg Carlo Petroni zich een aantal jaar geleden af. Hij nam het heft in eigen handen en opende onlangs zijn eigen gelateria in Amsterdam waar hij bekend staat om zijn burrata-ijs.

Carlo’s droom voor een eigen ijssalon ontstond een paar jaar geleden toen hij voor zijn werk vanuit het Italiaanse Turijn naar Amsterdam verhuisde. En hoewel je inmiddels ook in onze eigen hoofdstad minstens net zo lekkere pizza’s als in Italië kunt eten (tip: restaurant nNea in Amsterdam behoort tot de top 10 van ’s werelds beste pizzabakkers), kwam Carlos nog geen gelato zoals thuis tegen. Er zat maar één ding op: zelf een ijssalon openen.

IJs maken op zijn Italiaans

In mijn gedachten maakt elke Italiaan thuis zijn eigen ijs. Dit blijkt niet het geval te zijn. “Waarom zou je het zelf maken als je op elke straathoek geweldig ijs kan afhalen?”, aldus Carlo. Zelf had hij er dus ook geen enkele ervaring mee en besloot in zijn thuisland op cursus te gaan. Helaas bleek het al snel anders dan verwacht. Carlo: “Ik schrok van wat er mij werd geleerd, of eigenlijk niet werd geleerd. Ik kreeg een boekje met de verschillende smaken voor instant poeders in mijn handen gedrukt waarbij het bedoeling was dat je hier een smaak uit koos, het aanlengde met water of melk en het simpelweg in de ijsmachine stopte. En nog verbazingwekkender: 99% van de gelateria’s maakt ijs op deze manier.” Hartstikke makkelijk en goedkoop natuurlijk maar niet de kwaliteit die Carlo voor ogen heeft. “Dat is toch geen koken?! Ik wil werken met de mooiste ingrediënten die er zijn en het ijs echt zelf maken.” Toen hij dat aan zijn lerares voorlegde vroeg ze: “Maar je wilt toch in Nederland een winkel openen? Dit is wat ze daar willen en lekker vinden.” Gelukkig schat Carlo ons wel wat hoger in: er is hier zeker een markt voor hoge kwaliteit Italiaans ijs. Dat is wat de foodies van Nederland willen!

Geen pakjes en zakjes

Om echt ambachtelijk ijs te kunnen maken, schakelde hij de nodige professionals in. Samen maken ze in het laboratoria (de keuken van de gelateria) het ijs van begin tot eind. Zonder pakjes en zakjes (!). Alleen de mooiste ingrediënten krijgen een plekje in zijn geliefde ijs. Denk aan verse citroenen uit Amalfi, zuivel van lokale boerderijen en Siciliaanse sinaasappels. Door zijn roots weet Carlo als geen ander uit welke regio je het beste welke producten kunt halen. Dat komt niet alleen de smaak ten goede, ook de creativiteit. Door geen pakjes en zakjes te gebruiken, kun je volop met smaak variëren. Carlo legt me uit dat je in principe van alles ijs maken. Zalm, wasabi, miso… je kunt het zo gek niet bedenken. Dat het kan, betekent echter niet dat je het moet willen. Of het echt lekker is en of het wel verkoopt, is de grote vraag. Liever experimenteert hij met onverwachte smaken die ook echt lekker zijn. Zo staan er naast de klassieke smaken als stracciatella en pistache ook burratagelato en appelsapgelato op het menu.

Burrata-ijs

Ja je las het goed: burrata-ijs. Een innovatieve smaak die je zeker geproefd wil hebben. Opvallend genoeg is het burrata-ijs geen ode aan Italië, maar aan Nederland. Carlo: “Het is natuurlijk een Italiaanse kaas maar hij is daar lang niet zo beroemd als hier. Bij ons in Nederland is de kaas niet meer van de menukaarten weg te denken. In Italië is de kaas echt niet zo geliefd en een stuk minder speciaal. Het is er gewoon een van de vele kaassoorten.” Om ons Hollanders te bekoren, creëerden ze bij Miuz deze verrassende ijssoort. Volgens Carlo is het de perfecte hartige smaak om met zoet te combineren. Schroom dus zeker niet om het ijs te combineren met een ander bolletje. De romige lichtzoute smaak gaat bijvoorbeeld mooi samen met citroen of pistache. Ik geef hem geen ongelijk. Zodra ik een hapje neem ben ik verkocht.

Gelateria Miuz in Amsterdam

Op naar Miuz dus! Je vindt de gelateria aan de Overtoom 117, Amsterdam. Vlak achter het Vondelpark gelegen dus neem gerust een bolletje burrata-ijs on the go! Miuz is zeven dagen per week geopend van 12:00 tot 22:00 uur.

Meer lezen?

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!