Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Eletta Explore van De’Longhi

Getest: koffiemachine Eletta Explore van De’Longhi

In samenwerking met De'Longhi
Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Bij Foodies houden we van koffie, het was dan ook absoluut geen straf om de Eletta Explore van De’Longhi te mogen testen. We maakten er een heerlijke cocktail mee voor tijdens de feestdagen, maar testten ook uitgebreid de verschillende functies van het apparaat.

Eletta Explore van De’Longhi

Zo op het eerste oog is het een prachtige espressomachine; de Eletta Explore van De’Longhi. Of je keuken nu een moderne of klassieke uitstraling heeft, voor dit apparaat maak je vast met liefde ruimte. Ik in ieder geval wel. Naast dat de Eletta Explore de bekende koffievarianten – zoals cappuccino of espresso – maakt, kun je ook diverse cold brew-koffies zetten. Benieuwd naar mijn bevindingen? Lees dan snel verder!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat is cold brew?

Cold brew, ook wel koudwaterextractie of koudpersen genoemd, is het proces waarbij koffie gedurende een langere periode bij lage temperaturen in water wordt geweekt. Meestal wordt het koude water over gemalen koffie gegoten om vervolgens een tijdje te trekken. Dit proces duurt al gauw zo’n twaalf tot veertien uur lang.

Begrijpelijk dat niet iedereen thuis zin heeft om zo lang te wachten, en dat terwijl het resultaat zo lekker is. Uiteindelijk houd je een sterke koffie over, die vaak nog wordt aangelengd met wat extra water. Misschien moet je nu denken aan ijskoffie, maar dit is koffie die gezet is met heet water die vervolgens gekoeld wordt. Bij cold brew wordt alleen koud water gebruikt, waardoor het eindresultaat wat milder en minder zuur smaakt dan gewone koffie.

close up: Eletta Explore van De’Longhi

Cold brew met de Eletta Explore

Daar waar normaal gezien het proces om cold brew-koffie te zetten behoorlijk wat tijd in beslag neemt, hoef je met de Eletta Explore van De’Longhi niet lang te wachten. Door de Cold Extraction Technology maak je namelijk al binnen drie minuten cold brew-koffie. En heel eerlijk? Deze smaakt ook nog eens erg goed. Doordat de smaak wat zachter is dan van normale koffie leent deze variant zich perfect voor het shaken van cocktails.

Uiteraard zijn Willem en ik direct aan de slag gegaan met een cocktail voor de feestdagen. Vergeet de esma en maak eens deze smaakvolle rumcocktail:

Rumcocktail met sinaasappel en muscovadosuiker

Rumcocktail met sinaasappel en muscovadosuiker

‘Esma’ move over! De koffiecocktail van dit jaar is deze rumcocktail met sinaasappel en cold brew koffie, probeer maar eens uit.

Naar het recept

Verschillende soorten koffie

Uiteraard ben ik ook benieuwd naar de overige functies van de Eletta Explore. Begrijp me niet verkeerd, de cold brew is fantastisch, maar ’s ochtends drink ik toch liever een straffe espresso of een romige flat white. De eerste stap heeft overigens niets te maken met de espressomachine, maar met je persoonlijk smaak. Verdiep je in de verschillende soorten koffiebonen, laat je adviseren bij een speciaalzaak en koop koffiebonen die je lekker vindt.

In de gebruiksaanwijzing van de Eletta Explore lees je vervolgens precies hoe je de juiste maling voor de bonen (en diverse koffiesoorten) kunt instellen, al vind je ook veel informatie in de handige app voor op je telefoon. Tot nu toe zet ik bijna dagelijks meerdere espresso’s, cappuccino’s en flat whites, die met de juiste bonen in combinatie met de techniek van de Eletta Explore goed in de smaak vallen.

Eletta Explore van De'Longhi maakt koffie

App voor op je telefoon

Over die app gesproken, deze koppel je gemakkelijk aan de Eletta Explore van De’Longhi, om vervolgens een persoonlijk smaakprofiel aan te maken. Je kunt gemakkelijk de instelling wijzigen van bepaalde koffies. Wil je iets meer melk bij de cappuccino of een sterkere espresso? Het is zo aangepast doordat je de gewenste temperatuur, het aroma en de hoeveelheid water zelf in kunt stellen.

Iets wat ik persoonlijk fijn vind aan de app, is dat je de Eletta Explore op afstand kunt bedienen. Ja, je moet de machine alsnog handmatig aanzetten en ja, je moet er toch echt zelf een kopje onder plaatsen, maar daarna kun je alles met de app regelen. Vanuit je luie stoel zet je de machine met één druk op de knop – in de app – aan het werk.

Dit resulteerde bij mij in een nieuwe ochtendroutine. Ik sta ’s ochtends op, zet beneden de koffiemachine aan en plaats er een kopje onder, vervolgens ga ik boven douchen en aankleden. Tegen de tijd dat ik bijna klaar ben zet ik via de app een kop koffie, zodat deze beneden op mij staat te wachten. Is het overbodige luxe? Misschien. Is het leuk? Ja!

bas drinkt koffie

Melk opschuimen

Dat de Eletta Explore overigens meer dan alleen koffie zet blijkt wel uit het handige reservoir voor melk. Deze bewaar je in de koelkast en klik je op een handige manier vast aan de koffiemachine als je een cappuccino of latte macchiato wil maken. De machine vertelt je op welke stand je het reservoir moet zetten, vervolgens zorgt de Eletta Explore voor het perfecte schuim.

Zowel qua dikte en temperatuur krijg je telkens het perfecte melkschuim. Het enige nadeel? De Eletta Explore maakt nog geen latte art. Ben je gehecht aan een hartje in het melkschuim van je cappuccino? Dan moet je toch zelf aan de bak, of even langs je favoriete koffietentje. Waar je vervolgens weer kunt opscheppen over de koffiemachine van De’Longhi die in je keuken staat.

Schoonmaken

Veel onderhoud komt er overigens niet aan te pas, de machine spoelt zichzelf elke keer bij het aan- en uitschakelen. Zo kun je gerust meerder koppen koffie zetten, zonder dat de machine steeds tussendoor wil spoelen. Het melkreservoir kun je afwassen én kan zelfs in de vaatwasser, maar spoelt zichzelf ook na elke keer dat je deze gebruikt. Het waterreservoir bevat overigens ook een ontkalker, waardoor de machine minder snel slijt.

Conclusie

Alles bij elkaar heb ik de Eletta Explore van De’Longhi meer dan twee maanden getest. Ik heb geëxperimenteerd met verschillende bonen, me verdiept in de app en verschillende soorten koffies uitgeprobeerd. Mijn conclusie is simpel, deze koffiemachine verlaat mijn huis niet meer. Het is een onmisbare huisgenoot geworden die via het display woorden van hoop deelt (met teksten zoals “ik heb mezelf overtroffen”) en elke ochtend mij verblijdt met verse, smaakvolle koffie.

Eletta Explore

Eletta Explore van De’Longhi

De Eletta Explore is De’Longhi’s eerste volautomatische espressomachine die is uitgerust met de Cold Extraction Technology. Hiermee maak je in nog geen drie minuten cold brew-koffievariaties. Bovendien zorgt de LatteCrema Hot Technology voor romig melkschuim op perfecte temperatuur én de nieuwe LatteCrema Cool Technology voor fluweelzacht melkschuim bereid op een lagere temperatuur, ook ideaal voor koude specialiteiten.

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!