Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Feiten over wijn

Fun facts: 5x feiten over wijn die je niet mag missen

In samenwerking met Gallo Family Vineyards
Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Gaat je glas wijn beter smaken met deze vijf feiten? Waarschijnlijk niet, maar het zorgt wel voor goede verhalen op het eerstvolgende feestje. Alhoewel, de twee laatste feiten hebben zeker iets te maken met de smaak van wijn. Denk op het volgende feestje terug aan dit artikel en je raakt in ieder geval niet meer uitgepraat!

Feiten over wijn

Voor elke gelegenheid is er wel een toepasselijke wijn te bedenken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een frisse Pinot Grigio in het voorjaar, rosé in de zomer of een goede Merlot in het najaar? We tipten je al eerder de wijnen van Gallo Family Vineyards, hier vind je heerlijke wijnen voor elk seizoen. Als je eenmaal een goed glas wijn in de hand hebt is het tijd voor deze vijf feiten over wijn. Zo heb je altijd wat te vertellen op een verjaardag of een feestje!

Lees ook:

1. Hoeveel druiven zitten er in een glas wijn?

Hier keken we van op, we hadden nooit verwacht dat het zóveel druiven zouden zijn. In een fles wijn van 0,75 cl gaan namelijk als snel ruim 600 tot 800 druiven. Dat zijn ongeveer 10 trossen vol. Als je dat doorrekent naar een glas wijn kom je al gauw uit op zo’n 125 druiven per glas.

Feiten over wijn: druiven

2. Wijn kun je invriezen

Heb je genoeg wijn gedronken maar zit er nog een bodempje in de fles? Gooi het niet weg! In dit artikel legt Marieke je haarfijn uit hoe je wijn het beste kunt invriezen. Giet de overgebleven wijn bijvoorbeeld in een vorm voor ijsblokjes. Natuurlijk kun je ze op een later moment ontdooien om op te drinken, maar ze zijn ook handig om bijvoorbeeld te gebruiken als je een lekkere jus of risotto wilt maken. Handig!

Feiten over wijn: Gallo White Zinfandel

3. De steel van een wijnglas

Wist je dat de steel van een wijnglas een belangrijke functie heeft? Niet alleen om het glas goed vast te kunnen pakken, er is nog een belangrijke functie. Voorkomen dat de wijn in het glas opwarmt. De temperatuur van een wijn is namelijk erg belangrijk voor de smaak. Je hebt vast wel eens een slok witte wijn gedronken terwijl het glas in de zon heeft gestaan. Meestal smaakt zo’n slok opgewarmde witte wijn toch niet zo lekker. Om te voorkomen dat je de wijn opwarmt met je handen pak je het glas dus altijd vast bij de steel.

4. Halve glazen

Wist je dat je glas vaak bewust maar voor de helft wordt gevuld met wijn? Zo kan de wijn namelijk “dansen” in je glas, waardoor alle aroma’s optimaal vrijkomen. Dit komt jouw algehele smaakbeleving weer ten goede. Een glas wijn bestaat over het algemeen uit ongeveer 150 milliliter, ongeacht de grootte van het glas. Kijk de sommelier de volgende keer dus niet zo boos aan als je glas maar voor de helft gevuld wordt, het is met een goede reden!

5. Draaidop of kurk?

Vaak denken mensen dat wijn uit een fles met een draaidop van mindere kwaliteit is dan wijnflessen met een kurk. Niets is minder waar! Kurk laat een klein beetje zuurstof door, wat bijvoorbeeld goed is voor wijnen die nog een tijdje moeten rijpen. Daarentegen geeft dit ook bacteriën de kans om de fles binnen te glippen, en dat wil je niet. Een draai- of schroefdop voorkomt dit en behoudt de smaken van de wijn. Zeker voor jonge en frisse wijnen is dit erg fijn. Daarnaast is het ook nog eens makkelijker om de fles open te maken met een draai- of schroefdop. Laat je dus niet misleiden door de fabel dat wijnen met een kurk lekkerder zijn dan wijnen zonder een kurk op de fles.

Lees ook:

Gallo Family Vineyards

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!