Foodies kerst
Bestel nu
Cover van
Hugo Maakt Kennis Frankrijk

Nieuw op tv: ‘Hugo maakt Kennis: Frankrijk’

Profielfoto van AnneAnne Mebelder

Advertentie

Altijd al willen weten wat een Franse apéro precies inhoudt? Waarom de Fransen zoveel petanque spelen? En wat wij Nederlanders van de Fransen kunnen leren op culinair vlak? In het nieuwste 24Kitchen programma Hugo Maakt Kennis: Frankrijk, reist Hugo Kennis door Frankrijk  op zoek naar antwoorden op deze vragen. Anne sprak hem over dit nieuwe programma.

Wil je ook iedere week de laatste foodtrends en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hugo Maakt Kennis: Frankrijk

In zijn nieuwste programma Hugo Maakt Kennis: Frankrijk reist Hugo in acht afleveringen door het Franse land. Van bekende steden als Parijs, Lyon en Aix en Provence tot minder bekende dorpjes in de Bourgogne en de Jura. Ik sprak hem over zijn ervaringen tijdens de opnames én vroeg hem naar wat wij als Nederlanders van die Franse (eet)cultuur kunnen leren.

Waarom ben je dit programma gaan maken?

Hugo: “Reisprogramma’s vind ik het allerleukst om te maken, eigenlijk omdat ik er zelf het meeste aan heb. Ik vind het heerlijk om in nieuwe culturen te duiken en daarover te leren. Natuurlijk, een vast programma in de studio is leuk, maar daarnaast vind ik leuk om mijn horizon te verbreden. Zowel cultureel, culinair als emotioneel gezien. Bovendien is dit meer dan alleen een kookprogramma. Er wordt zeker gekookt, maar daarnaast ga ik vooral op zoek naar de oorzaken en redenen achter culturele gebruiken.”

En waarom Frankrijk?

Hugo: “We hadden een wish-list met landen waar we graag heen wilden. Voor dit seizoen is het Frankrijk geworden, maar er zijn nog veel meer landen waar we Hugo Maakt Kennis zouden kunnen maken. Denk aan Noorwegen, Italië of zelfs Argentinië of Japan. “

Wat heb jij met Frankrijk en de Franse eetcultuur?

Hugo: “Ik heb een klassieke opleiding gedaan, waarin de Franse keuken de leidraad is. Ik heb veel stage gelopen in het land, ik heb er een tijdje gewoond. Dus het land speelt een grote rol in mijn leven.”

Franse bakkerij

Waar ben je in Frankrijk voor het programma naar op zoek gegaan?

Hugo: “Frankrijk kent eindeloos veel (culinaire) gebruiken. In Nederland kennen we de vrijmibo, op vrijdagmiddag na het werk, met een biertje en een laffe bitterbal, maar de Fransen hebben de apéro. Alle Fransen, van high end fashionistas tot studenten tot de normale werkende man of vrouw, voor iedereen is de apéro een begrip. En neem escargots, is dat nou gewoon een Franse bitterbal of is het echt culinair? Of petanque, daar zit ook een heel verhaal achter. Over al die Franse gebruiken wilde ik graag meer leren.”

Je bent in bekende steden geweest, maar ook op minder bekende plekken. Welke plaats of regio heeft je het meest verrast en waarom?

Hugo: “Eén ervan is de Jura, daar heb ik 48 uur meegedraaid bij een boer in de bergen. Hierdoor heb ik nog veel meer respect gekregen voor dit soort producenten, want oh wat een werk. Maar ook Marseille, omdat ik die stad niet echt kende. De regio en de stad hebben me echt verrast. Bovendien mocht in de premier league van het petanque meedoen, wat een hele gave ervaring was.”

Wat is het tofste dat je hebt geleerd tijdens het maken van het programma?

Hugo: “De Franse apéro is echt een ingebakken iets in die cultuur, dat heel duidelijk de levensstijl van de Fransen weerspiegelt. Het is meer dan alleen een borrel drinken, het gaat ook over een moment van reflectie, van bezinning, om na je werk even te landen voordat je direct door naar huis vliegt. Dit doen ze in heel Frankrijk, in elke regio of plaats op een eigen manier. Het zou in Nederland, in ons gestresste landje, niet misstaan om dit ook te introduceren.”

Wat kunnen wij Nederlanders van de Fransen leren op het gebied van eten?

Hugo: “De tijd nemen. Dat is wat in Nederland ontbreekt. In Frankrijk gaan de winkels vaak dicht tijdens de lunch, de schorten gaan af en er wordt minimaal één, soms twee uur de tijd genomen om écht pauze te nemen en dan weer door te gaan. Dat geldt ook voor de apéro en het avondeten. De telefoons gaan weg en er wordt echt even gepraat. Tijd om samen te zijn met mensen om je heen en om te reflecteren. Dat is positief voor zowel werk als privé, als voor het hele leven. Daar kan Nederland van leren.”

Heb je tips voor Nederlanders die het Franse leven willen ontdekken?

Hugo: “Dit geldt voor bijna elk land, maar wijk af van de gebaande paden. Ook in een stad als Parijs: ga eens kijken in de buitenwijk. En als je onderweg bent: neem binnendoorweggetjes. Zo ervaar je de cultuur veel beter dan door met je Lonely Planet in de hand van stad naar stad te reizen. Ik was bijvoorbeeld een avond aangesloten bij een groepje dat een apéro langs de Seine hield. Ze namen me mee naar een geweldig, typisch Frans tentje, Vieux Belleville, waar ik anders nóóit was geweest. Er werd karaoke gezongen, er stonden lange tafels en werden echte Franse happen geserveerd, terwijl een oud Edith Piaf-achtig vrouwtje zong en accordeon speelde. De hele kroeg zong mee!”

Kijken?

Ben je nieuwsgierig naar al Hugo’s Franse avonturen? Hugo Maakt Kennis: Frankrijk is vanaf zaterdag 7 september 2024 elke zaterdag om 21.00 uur te zien bij 24Kitchen.

Profielfoto van

Anne Mebelder

Redacteur

Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?

redactieshoot

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!