Advertentie
Confit de canard
Confit de canard, oftewel gekonfijte eend, is een klassiek vleesgerecht uit de historische provincie Gascogne in Zuidwest-Frankrijk waar eend een prominente plaats heeft in de traditionele keuken. Je maakt dit gerecht met hele eendenbouten met huid en bot. Je start met het droogpekelen van de eendenbouten, vervolgens leg je de boutjes in gesmolten eendenvet en gaar je ze helemaal ondergedompeld in het vet heel langzaam bijlage temperatuur in de oven. Het vlees wordt hierdoor niet alleen heerlijk boterzacht en smaakvol, maar ook lang houdbaar.
Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Konfijten
Oorspronkelijk was konfijten vooral een belangrijke conserveringstechniek. Zo was confit de canard vroeger voor de Fransen vooral een manier om een voorraad vlees aan te leggen en zo de koude wintermaanden door te komen. Want in een glazen pot, overgoten met een laagje vet, zijn de gekonfijte eendenbouten nog maanden houdbaar. Vandaag de dag is het konfijten nog steeds populair vanwege het heerlijk zachte en smaakvolle vlees dat je op die manier krijgt. De Fransen zijn met hun klassiekers zoals confit de canard maar ook rillette (een soort paté onder een laagje vet) meesters in het konfijten.
Tegenwoordig is konfijten een breed gebruikte term voor alles dat langzaam gegaard wordt in een vloeibare substantie waardoor het lang houdbaar wordt. Zo konfijt je fruit door het langzaam te koken in siroop. Het fruit zuigt de siroop op en er vormt zich een beschermend suikerlaagje aan het oppervlak. Bij het konfijten van vlees gebruik je vet in plaats van siroop. Het vetlaagje beschermt het vlees voor bacteriegroei en bederf. Konfijten is als het ware ‘impregneren’ van voedingsmiddelen om zo hun houdbaarheid te verlengen.
Pekelen
Een dag voordat je de eendenbouten gaat garen bestrooi je ze met zout en leg je ze een nacht in de koelkast. Deze methode, die we ook wel ‘droogpekelen’ noemen, is een van de oudste conserveringstechnieken. Het zout onttrekt vocht uit het vlees en trekt tegelijkertijd in het vlees. Het verlaagde vocht- en verhoogde zoutgehalte zorgen ervoor dat het vlees smaakvoller wordt en langer goed blijft. Ook blijft de kleur hierdoor beter behouden; zo komt confit de canard aan zijn kenmerkende, helderrode kleur. Weeg de eendenbouten af om te bepalen hoeveel zout je nodig hebt. Je hebt 1,2% zout nodig, dus je gebruikt 12 g zout per 1 kilo eend. Of gebruik de volgende formule: 0,012x het totaalgewicht (in gram) = hoeveelheid zout in gram.
Colorozozout
Voor het pekelen van de eendenbouten kun je het beste colorozozout – oftewel kleurzout, pekelzout of nitrietzout – gebruiken. Dat is een speciaal soort zout dat veel wordt gebruikt bij het maken van vleeswaren. Het is eigenlijk niets anders dan gewoon zout waar natriumnitriet aan is toegevoegd – een conserveringsmiddel dat je in allerlei vleesproducten aantreft, van ham tot hotdogs. Natriumnitriet heeft twee belangrijke functies. Ten eerste zorgt het bij vlees voor kleurbehoud waardoor het mooi rood of roze blijft en niet grijs of bruin wordt. Ten tweede remt het de bacteriegroei en is het een effectief middel tegen botulisme – een ernstige voedselvergiftiging. Je vindt colorozozout bij sommige kruideniers, slagers en online. Kun je het niet vinden? Dan kun je in dit geval gewoon keukenzout gebruiken. Het vlees van je eendenbouten wordt dan iets bruiner, maar voor de smaak maakt het niets uit.
Confit de canard: garen in vet
Na het pekelen gaar je de eendenbouten in gesmolten eendenvet heel langzaam in de oven. Leg de eendenbouten in een ovenschaal met de huid naar beneden gericht. Als je straks de gaarheid controleert door erin te prikken prik je op die manier niet in de huid – dit is belangrijk om de huid later lekker krokant te bakken. Voeg lekkere smaakmakers zoals knoflook, takjes verse kruiden en peperkorrels toe, deze zullen tijdens het garen een subtiele smaak afgeven aan het vlees. Giet tot slot genoeg gesmolten eendenvet over de boutjes, zodat ze helemaal ondergedompeld zijn, en gaar ze bij 120 graden ca. 3 uur in de oven. Het vlees is gaar als je er makkelijk in kunt prikken met een prikker en geen weerstand voelt als je hem er weer uit haalt. Je kunt de bouten goed van tevoren maken en na het konfijten in de koelkast bewaren.
Knapperige huid
Bij het maken van de confit is het de kunst om het vlees boterzacht en de huid zo knapperig mogelijk te maken. Leg tijdens het pekelen en koelen in de koelkast iets zwaars op de bouten, zodat ze wat platter worden. Hoe platter de boutjes, hoe beter de huid in contact zal komen met de pan en hoe krokanter hij wordt. Verwijder de overtollige huid die de pan niet zal raken, deze huid krijg je niet knapperig en wordt dus minder lekker. Het verwijderen van niet-bruikbare vleesdelen noemen we ook wel ‘pareren’. Verwarm de gekonfijte eendenbouten langzaam in het vet en bak ze tot slot op de huidkant in een koekenpan zodat de huid lekker krokant wordt.
Bewaren
Door het pekelen en langzaam garen in vet onttrek je het vocht uit het vlees en vervang je het door vet. Hierdoor worden de eendenbouten lang houdbaar. Vocht is namelijk een voedingsbodem voor bacteriën en vleesvocht is hierdoor zeer bederfelijk. Vet is juist lang houdbaar en voedingsmiddelen beschermd door een laagje vet kun je dus langer bewaren. Na het garen is het belangrijk om het vet van het vocht te scheiden. Schenk het braadvocht in een maatbeker en laat het even staan, het vet gaat dan bovendrijven en het vocht blijft onderin. Vervolgens kun je het vet voorzichtig eraf scheppen. Wil je de eendenbouten extra lang bewaren? Leg ze dan in een glazen pot en schenk er het gesmolten vet overheen zodat ze helemaal bedekt zijn. In de afgesloten pot in de koelkast zijn de eendenbouten ongeveer 6 maanden houdbaar.
Eet je de eendenbouten direct of binnen enkele dagen op? Bewaar ze dan tot 1 week afgedekt in de koelkast. Gooi het heerlijke eendenvet vooral niet weg, maar bewaar het in een afgesloten pot in de koelkast. Eendenvet heeft een hoog rookpunt en is heel smaakvol, ideaal voor bijvoorbeeld het roosteren van aardappeltjes.
Confit de canard recept
Confit de canard
Jeuken je handen na al onze tips & tricks? Duik dan snel de keuken in met dit recept voor confit de canard en zet een prachtig pronkstuk op tafel tijdens het volgende diner!
Ingrediënten
Bereiding
Weeg zorgvuldig de eendenbouten zodat je weet hoeveel zout je moet gebruiken. Weeg per 1 kg eend 12 g zout af.
Bestrooi de eendenbouten rondom met het zout en leg ze, liefst zo strak mogelijk tegen elkaar, in een bak waar ze precies in passen. Hoe minder lucht rondom het vlees, hoe beter het zout kan intrekken. Dek de eendenbouten strak af met bakpapier of vershoudfolie en zet 1 nacht in de koelkast. Bij voorkeur zet je nog een schaal of bak op het vlees en leg je er iets zwaars op zodat vlees onder druk staat.
Verwarm de oven voor (elektrisch: 140°C / hetelucht: 120°C). Leg de eendenbouten met de huidkant naar beneden in een ovenschaal (dit kan evt. dezelfde zijn als waar je ze in gepekeld
hebt). Leg de takjes kruiden, de knoflook en de peperkorrels bij de eendenbouten, deze geven een subtiel aroma af. Open het blik eendenvet en smelt het vet door het blik in de oven te zetten of op het fornuis. Giet het vet over de eendenbouten. Het hoeft nog niet helemaal gesmolten te zijn, dit gebeurt vanzelf in de oven.Zorg dat de eendenbouten en alle smaakmakers goed onder het vet staan. Zet het geheel ca. 3 uur in de oven. Controleer de gaarheid van de eendenbout door met een prikker in het midden, zo dicht mogelijk bij het bot, te prikken. Als het vlees er zonder weerstand weer vanaf glijdt is het gaar.
Schep de boutjes voorzichtig uit het vet en leg ze, opnieuw met de huidkant naar beneden, op een platte schaal Dek af met folie en laat afkoelen in de koelkast. Door er opnieuw wat zwaars op te leggen, wordt de huidkant mooi plat, waardoor je deze later nog mooier kan uitbakken in de pan. Deze stap kun je evt. overslaan en de boutjes meteen uit het vet in de pan uitbakken. Dit oogt wat minder mooi en je hebt dan wat meer vet aan de boutjes zitten dat je niet krokant kan uitbakken. Zeef het vet in een grote pot of bak.
Als de eendenbouten helemaal zijn opgestijfd in de koelkast kun je met een klein mesje makkelijk de overtollige delen afsnijden, bijvoorbeeld van het uiteinde van het pootje, en de dikkere stukken vet/huid aan de achterkant en zijkant van de poot. Dit noemen we pareren.
Bewaar de eendenbouten ondergedompeld in het vet in de koelkast. Ze zijn nu heel lang houdbaar. Verwarm ze rustig in een pannetje of in de oven in het vet. Schep de warme boutjes uit
het vet en bak ze op de huidkant krokant in een hete koekenpan. Bak op matig vuur minstens 10-15 minuten zodat je een lekker krokant korstje krijgt. Keer de eenden niet om, de vleeskant droogt snel uit in de hete pan. Je kunt de boutjes ook met de huidkant omhoog op een bakplaat in de oven onder de grillstand uitbakken, maar een pan geeft een beter resultaat.
Foto’s en receptuur: Willem van Santen, Tekst: Martina Silbrníková
Lees ook:
Onze tips
Spruitjes koken en bereiden: zo doe je dat
Zelf maken: guacamole dip
Column van Raghenie: de Hindostaanse eetcultuur
Gnocchi koken: zo doe je dat
Zalm op de huid bakken: zo doe je dat
Mals stoofvlees maken: de lekkerste recepten en tips
7x verschillende soorten paddenstoelen om mee te koken
Zelf appelmoes maken: zo doe je dat op de ouderwetse manier
Overgebleven beurse appels? Deze heerlijke recepten maak je ermee!
Column van Raghenie: eten met pit
Appelflappen maken: zo doe je dat!
Broccoli bereiden: zo doe je dat
Stamppot maken: zo maak je hem nóg lekkerder
Zo kun je aardappels koken en bereiden
Het verschil tussen gewone aardappel en zoete aardappel: wat is gezonder?
Pompoensoorten: dit zijn de verschillen
Martina Silbrníková
Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje. Was eindredacteur van 2020 tot 2023.