Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Varken-eend rillettes maken

Zo kun je perfecte rillettes maken

Advertentie

Zelf rillettes maken kost misschien wat tijd, maar moeilijk is het niet. Met deze recepten en tips kan het bijna niet mislukken...

Rillettes maken

Rillettes maken is het perfecte weekendproject voor de echte lekkerbek. Moeilijk is het niet, je moet alleen wel net even weten hoe het moet. Het smeersel komt oorspronkelijk uit Frankrijk en is vergelijkbaar met paté. Traditioneel gezien kun je dit gerecht het beste met varkensvlees maken maar andere vlees- en zelfs vissoorten zijn ook heel geschikt. Wat denk je bijvoorbeeld van zalm, makreel, eend of kabeljauw? De Franse lekkernij kun je op verschillende momenten serveren: bij de borrel, als voorgerecht of bij de lunch. Jij kiest!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten, tips & verhalen ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Perfecte rillettes maken

Wil je de perfecte rillettes maken? Dan doe je er goed aan om de volgende tips in je achterhoofd te houden:

  • Door het vis of vlees eerst op hoge temperatuur te braden, krijgt de rillettes een hartige, diepe smaak en smelt het vet goed uit het (vis)vlees. Als het begint te karamelliseren, vult je keuken zich met een heerlijke geur.
  • Het gesmolten vet is erg belangrijk als je rillettes maakt, omdat je het gebruikt om de ramekins af te dekken. Dit laagje zorgt ervoor dat er geen bacteriën bij de rillettes kunnen komen en dat de rillettes lang goed blijft.
  • Door het laagje vet op de rillettes blijft het gerecht een week goed als je het in de koelkast bewaart. Je kunt er een beetje van eten en de rest dus bewaren voor een later hongerig moment.

Recepten voor rillettes

Eén ding is zeker: rillettes zijn eenvoudig voor te bereiden. In de koelkast blijven ze enkele dagen houdbaar. Serveer ze met geroosterd brood, cornichons en zilveruitjes en je hebt een gouden gerecht. Zeker wanneer je een van deze heerlijke recepten maakt:

Van warmgerookte zalm

Besmeer je knapperige stokbrood met deze overheerlijke variant van warmgerookte zalm. Daarmee krijg je een next level borrelhapje. Loopt het water je al in de mond? Wij maken voor de zekerheid nog een extra portie, want dit recept is onweerstaanbaar…

> naar het recept: rillettes van warmgerookte zalm

Rilette van warmgerookte zalm

Van kabeljauw

Het grote voordeel van deze visrillettes? Het smeersel staat al binnen een half uur op tafel. Perfect voor op de snelle borrelplank.

> naar het recept: kabeljauwrillettes met augurkjes op toast 

Kabeljauwrilette met augurkjes op toast

Varken-eendrillettes

Rillettes op zich is al ontzettend lekker, maar de gekaramelliseerde ui en stukjes appel maken het extra speciaal. Om je vingers bij af te likken zo lekker.

> naar het recept: varken-eendrillettes

Varken-eendrillette

Lees ook: Zo stel je de perfecte borrelplank samen in 4 simpele stappen

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!