Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
searoop

Lekker bezig: Zeeuwse Searoop

Advertentie

Ons groene Foodieshart gaat sneller kloppen van duurzaam ondernemen. Daarom in Foodies maandelijks de leukste (en lekkerste) initiatieven van eigen bodem. Yvonne sprak met Margot Verhaagen van het merk Searoop.

Het is zomer, de zon staat hoog aan de hemel en je denkt maar aan één ding: een ijskoud, lekker drankje. Als het aan Margot Verhaagen van het merk Searoop ligt, dan vullen we ons glas massaal met hun bijzondere siropen. Sinds drie jaar maken zij siropen op basis van versgeperst appelsap – van Zeeuwse appels -, extracten van duinkruiden en botanische kruiden. Gooi je dat allemaal in de mix, dan krijg je combinaties van smaken als rozemarijn, citroenmelisse en tijm of rabarber, zeevenkel en zeekraal. Compleet anders dan de aardbei, framboos of multivitamine die je gewend bent en ook nog eens gezonder én duurzamer.

Iedere week gratis heerlijke verhalen ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Searoop

Wat de siropen van Searoop zo bijzonder maken, zijn volgens Margot de Zeeuwse appels. “We gebruiken voor de siropen versgeperst sap van Zeeuwse appels. Die zijn van zichzelf zo zoet, dat we veel minder suiker hoeven te gebruiken dan de reguliere siropen.” Voor Margot is ondernemen met lokale producten niet nieuw. Zo maakt haar bedrijf ook Zeeuwse babbelaars, de boterige snoepjes in de blauwe blikjes. “De babbelaars zijn een echt streekproduct. Vroeger maakten Zeeuwse huisvrouwen het snoepje voor hun visites. Ze gaven het snoepje traditioneel bij het tweede kopje koffie. Doordat men zo lang over het snoepje deed, bleef men langer zitten en dus langer babbelen.” Inmiddels is het snoepje een van de bekendste producten die de Zeeuwse provincie rijk is en heeft iedere Zeeuw – en iedereen die in Zeeland op vakantie is geweest – wel een blauw blikje op de keukentafel staan.

Lekker lokaal

“De kracht van de babbelaars is dat het echt lokaal wordt gemaakt. Dat geldt voor de siropen ook. De appels komen uit Oostkapelle. Voor de kruiden en extracten werken we samen met Biosfeer uit het Zeeuwse Groede. Zij vertellen ons welke kruiden en extracten ze hebben en wij bedenken daar dan zelf mooie smaakcombinaties bij. We zijn dus zelf het testpanel en dat werkt tot op heden heel goed.” De zoektocht naar een nieuwe smaak, komt soms best precies. “Het is vaak echt een kwestie van een druppel meer of minder van iets. Je wilt op zoek naar een product met gelaagde smaken. Dat maakt de siroop juist zo interessant!”

Op de vraag welke van haar siropen haar eigen favoriet is, reageert ze: “Dat verandert eigenlijk per seizoen! Op dit moment is de rabarber in het seizoen, dus drink ik die smaak heel veel. Als de natuur weer volstaat met vlierbloesem, dan drink ik onze limonade met vlierbloesem, maarts viooltje en klaproos weer heel veel. Dat maakt het ook zo leuk; doordat we zoveel verschillende smaken hebben, raak je niet zo snel uitgekeken op de siropen. Je kunt elke dag iets anders drinken.”

searoop

Lekker in een mocktail

Hoewel limonade van nature een lekkere dorstlesser is en vooral een drankje is voor  ‘tussendoor’, geeft Margot aan dat de siropen van Searoop ook goed in cocktails en mocktails te gebruiken zijn. “Er zijn verschillende alcoholvrije wijnen op de markt, maar als ik eerlijk ben smaakt het toch uiteindelijk allemaal naar hele zure appelsap. Als je onze siropen aanlengt met bruiswater en dat in een mooi glas serveert met wat garnering, heb je écht een bijzonder drankje.” Volgens Margot staan de siropen bij steeds meer horecazaken op de kaart en kun je het dus deze zomer op het terras zomaar eens tegenkomen.”

Babbelaarsiroop

Vanwege de unieke smaakcombinaties door het gebruik van appelsap in combinatie met duinkruiden en botanische kruiden, worden de siropen ook opgepikt door chefs in de horeca. “Je kunt de siropen ook goed gebruiken in een saladedressing of als marinade voor een ceviche. We zijn wel een siroop, maar door het gebruik van die bijzondere duinkruiden en botanische kruiden, kun je het de siropen gebruiken voor zoveel meer doeleinden.” Nu ik het verhaal van Margot ken en haar enthousiasme over de Zeeuwse streekproducten proef, wil ik nog maar één ding weten: waar blijft de siroop met babbelaarsmaak? “Haha, het staat heel hoog op mijn wensenlijstje. Maar het is best moeilijk om een biologische karamelsmaak na te bootsen. De karamelsiropen die er nu zijn, bevatten waanzinnig veel suiker. Wij willen echt een biologische siroop maken, zonder toevoegingen.” Terwijl Margot verder droomt over die babbelaarsiroop, babbel ik deze zomer in m’n achtertuin onder het genot van de andere siropen.

searoop

Lees ook: Zo kan je eenvoudig zelf siroop maken

Profielfoto van

Yvonne Doorten

Hoofdredacteur

Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!