Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Cover voor Wat is citroenmelisse en wat kun je ermee?

Wat is citroenmelisse en wat kun je ermee?

Profielfoto van RoxanneRoxanne

Advertentie

De tijd van frisse drankjes in je achtertuin komt eraan! Weleens eraan gedacht om een takje citroenmelisse in je thee of cocktail te doen? We vertellen je alles over dit frisse kruid.

De plant is geen familie van de bekende citrusvrucht, maar een kruid uit de lipbloemigenfamilie. Die familie is een van de hofleveranciers van de kruidentuin, met leden als tijm, munt en rozemarijn. De blaadjes lijken sterk op munt, en het gebruik is ook vergelijkbaar. Een takje citroenmelisse in je kruidenthee is een heerlijk frisse toevoeging.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat is citroenmelisse?

De officiële Latijnse naam van citroenmelisse, Melissa Officinalis, geeft al heel wat informatie. ‘Melissa’ is een Oudgrieks woord en het betekent honingbij. Wie citroenmelisse in de tuin heeft staan, heeft misschien al eens gezien dat de plant een echte bijenmagneet is. Sommige imkers wrijven zelfs hun bijenkasten in met de blaadjes van de plant om bijen te lokken. ‘Officinalis’ wil zeggen dat dat er een geneeskrachtige aan de plant wordt toegeschreven. Heel veel kruiden en bloemen hebben ‘officinalis’ in hun Latijnse naam, Citroenmelisse wordt van oudsher gebruikt als antistressmiddel. De plant is via de Arabieren en de Romeimen vanuit de middellandse-zeegebied naar het noorden verspreid.

Hoe smaakt citroenmelisse?

Nu we je vraag ‘wat is citroenmelisse?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe dit kruid smaakt. Het zal niemand verbazen dat de smaak van citroenmelisse aan citroen doet denken, maar het is geen familie van de citrusvrucht; de smaak komt door het stofje citronellal, ook wel bekend van antimuggenspray. Precies dat is ook de reden waarom je dit kruid het beste spaarzaam gebruikt, door de sterke geur van de grote concentratie citronellal in de blaadjes wordt de smaak snel overheersend.

Hoe kan je het vervangen?

Er zijn verschillende andere planten die citronellal aanmaken, zoals citroenverbena, citroengras en citroentijm, zelfs in jeneverbessen vind je het stofje. Hoewel de smaaknuances en het gebruik van deze specerijen allemaal anders zijn, zijn ze deels uitwisselbaar omdat ze allemaal een subtiel citroenaroma geven. Een klein beetje citroenzeste is natuurlijk ook een prima vervanger voor citroenmelisse.

Waar koop je het?

Verse citroenmelisse is niet overal verkrijgbaar. Je maakt de grootste kans op de markt of bij de (Turkse) groenteboer. Mocht je een tuin hebben, dan kan je het eenvoudig zelf verbouwen. De zaadjes zijn zeker online eenvoudig te bestellen. De plant doet het uitstekend in de lage landen, zeker op een zonnige plek. Bijkomend voordeel is dat de bijen dol zijn op de mooie paarse bloemetjes in de zomer.

Wat kun je er allemaal mee?

Zoals gezegd trek je met een beetje citroenmelisse en eventueel wat munt een heerlijke kruidenthee. Met een beetje mazzel werkt het ook nog ontspannend. Omdat de smaak van citroenmelisse sterk wordt bepaald door het stofje citronellal, is het aan te raden het kruid enigszins spaarzaam te gebruiken. Een paar blaadjes bij een gerecht met kokos, of als garnering bij een toetje met bijvoorbeeld aardbeien of frambozen geven een mooi kleurcontrast en een prettige frisse toets.

Profielfoto van

Roxanne

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!