Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
madeliefjes

Deze bloem is verkozen tot Nationale Bloem van Nederland

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

In het radioprogramma Vroege Vogels werd de Nationale Bloem van Nederland vandaag bekend gemaakt. Afgelopen week werd en ontzettend veel gestemd, wat resulteerde in een grote winnaar. Benieuwd welke bloem heeft gewonnen én wat je er allemaal mee kunt maken in de keuken? Lees dan snel verder!

Nationale Bloem van Nederland

Het madeliefje is met een ruime meerderheid gekozen tot Nationale Bloem van Nederland. Dat werd vanochtend bekend gemaakt in de radio-uitzending van Vroege Vogels op NPO Radio 1. De paardenbloem, het madeliefje, de wilde kievitsbloem, het fluitenkruid en de pinksterbloem streden de afgelopen weken, met ieder een eigen ambassadeur, om die titel Nationale Bloem van Nederland. De afgelopen weken is er in totaal ruim 53.000 keer gestemd.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

De Nationale Bloem Verkiezing

Waarom deze verkiezing? De Belgen hebben de klaproos, de Duitsers de korenbloem, de Oostenrijkers de Eidelweiss en de Finnen het lelietje-van-dalen. Bijna elk Europees land heeft een nationale bloem. Behalve Nederland! Gelukkig biedt de wilde flora van Nederland voldoende keuze. Daarom was het dus de hoogste tijd om een eigen nationale soort te kiezen.

madeliefjes

Top 5 Nationale Bloem van Nederland

Op plek twee vinden we fluitenkruid, waarvan je het jonge blad goed kunt verwerken in diverse recepten. Denk bijvoorbeeld aan frisse salades, een pesto van fluitenkruid of door het deeg van pasta. Yvette van Boven was ambassadeur voor de paardenbloem, deze eindigde op de vierde plek. De bladeren van de paardenbloem ken je misschien wel als molsla, ook een heerlijke smaakmaker in diverse recepten.

  1. Madeliefje
  2. Fluitenkruid
  3. Pinksterbloem
  4. Paardenbloem
  5. Wilde kievitsbloem

Sympathiek initiatief

Minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal (VVD): “De Nationale Bloem Verkiezing is een sympathiek initiatief dat mensen bewust laat kijken naar al die prachtige wilde bloemen om ons heen. Het brengt de mensen dichter naar de natuur en dat is mooi, want de natuur en de samenleving hebben elkaar nodig.” Presentator Menno Bentveld vult haar aan: “Geweldig dat tienduizenden mensen hun stem hebben uitgebracht. Aandacht voor de schoonheid en het belang van wilde bloemen is ook aandacht voor de kwetsbaarheid van wilde flora en hun rol binnen de biodiversiteit en het voortbestaan van insecten- en vogelsoorten.”

madeliefjes

Recepten met madeliefjes:

Los van dat het madeliefje een prachtige bloem is, kun je er ook mee koken. Zo lees je in dit artikel alles over eetbare bloemen. Benieuwd wat je bijvoorbeeld kunt maken met madeliefjes? Laat je eens inspireren door deze recepten:

Aardbeienvlaai met pistachecustard

Leve de madeliefjes én de zomerkoning! Met sappige, zoete aardbeien vier je de zomer het best. Zeker als je ze gebruikt in vlaai, margarita’s of romig ijs. Genieten van deze aardbeienvlaai in de zon is dan ook verplicht ;).

> naar het recept: aardbeienvlaai met pistachecustard

aardbeienvlaai

Bloemenkoekjes met madeliefjes

Een van de makkelijkst verkrijgbare eetbare bloemen is wel het madeliefje. Je vindt hem overal in de wei, in de vrije natuur en dus biologisch. Wel even goed wassen natuurlijk. Pluk er een paar tijdens een wandeling, je kunt ze overal voor gebruiken. Ook viooltjes zijn heel geschikt voor deze vrolijke bloemenkoekjes.

> naar het recept: bloemenkoekjes met madeliefjes

bloemenkoekjes met madeliefjes

Elke maand inspiratie?

Wil je elke maand de lekkerste inspiratie, recepten en verhalen op je deurmat? Bekijk dan eens onze voordelige abonnementen en kies voor Foodies Magazine!

Lees ook:

De verkiezing is een initiatief van het BNNVARA-programma Vroege Vogels in samenwerking met Esther van Gelder (cultuurhistoricus en conservator bij de KB, de nationale bibliotheek), Baudewijn Odé, (ecoloog bij FLORON), Norbert Peeters (botanisch filosoof en onderzoeker bij de Universiteit Leiden), Nils van Rooijen (plantenecoloog aan Wageningen University & Research), Rogier van Vugt (hoofd horticultuur bij de Hortus botanicus Leiden) en Esmée Winkel (botanisch kunstenaar en wetenschappelijk illustrator bij Naturalis Biodiversity Center).

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!