
Nationale Bloem van Nederland
Lees verder na de advertentie
Het madeliefje is met een ruime meerderheid gekozen tot Nationale Bloem van Nederland. Dat werd vanochtend bekend gemaakt in de radio-uitzending van Vroege Vogels op NPO Radio 1. De paardenbloem, het madeliefje, de wilde kievitsbloem, het fluitenkruid en de pinksterbloem streden de afgelopen weken, met ieder een eigen ambassadeur, om die titel Nationale Bloem van Nederland. De afgelopen weken is er in totaal ruim 53.000 keer gestemd.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Tip!

Elke maand nieuwe recepten en inspiratie met seizoensproducten ontvangen?
Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
De Nationale Bloem Verkiezing
Waarom deze verkiezing? De Belgen hebben de klaproos, de Duitsers de korenbloem, de Oostenrijkers de Eidelweiss en de Finnen het lelietje-van-dalen. Bijna elk Europees land heeft een nationale bloem. Behalve Nederland! Gelukkig biedt de wilde flora van Nederland voldoende keuze. Daarom was het dus de hoogste tijd om een eigen nationale soort te kiezen.
Top 5 Nationale Bloem van Nederland
Op plek twee vinden we fluitenkruid, waarvan je het jonge blad goed kunt verwerken in diverse recepten. Denk bijvoorbeeld aan frisse salades, een pesto van fluitenkruid of door het deeg van pasta. Yvette van Boven was ambassadeur voor de paardenbloem, deze eindigde op de vierde plek. De bladeren van de paardenbloem ken je misschien wel als molsla, ook een heerlijke smaakmaker in diverse recepten.
- Madeliefje
- Fluitenkruid
- Pinksterbloem
- Paardenbloem
- Wilde kievitsbloem
Sympathiek initiatief
Minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal (VVD): “De Nationale Bloem Verkiezing is een sympathiek initiatief dat mensen bewust laat kijken naar al die prachtige wilde bloemen om ons heen. Het brengt de mensen dichter naar de natuur en dat is mooi, want de natuur en de samenleving hebben elkaar nodig.” Presentator Menno Bentveld vult haar aan: “Geweldig dat tienduizenden mensen hun stem hebben uitgebracht. Aandacht voor de schoonheid en het belang van wilde bloemen is ook aandacht voor de kwetsbaarheid van wilde flora en hun rol binnen de biodiversiteit en het voortbestaan van insecten- en vogelsoorten.”
Recepten met madeliefjes:
Los van dat het madeliefje een prachtige bloem is, kun je er ook mee koken. Zo lees je in dit artikel alles over eetbare bloemen. Benieuwd wat je bijvoorbeeld kunt maken met madeliefjes? Laat je eens inspireren door deze recepten:
Aardbeienvlaai met pistachecustard
Leve de madeliefjes én de zomerkoning! Met sappige, zoete aardbeien vier je de zomer het best. Zeker als je ze gebruikt in vlaai, margarita’s of romig ijs. Genieten van deze aardbeienvlaai in de zon is dan ook verplicht ;).
> naar het recept: aardbeienvlaai met pistachecustard
Bloemenkoekjes met madeliefjes
Een van de makkelijkst verkrijgbare eetbare bloemen is wel het madeliefje. Je vindt hem overal in de wei, in de vrije natuur en dus biologisch. Wel even goed wassen natuurlijk. Pluk er een paar tijdens een wandeling, je kunt ze overal voor gebruiken. Ook viooltjes zijn heel geschikt voor deze vrolijke bloemenkoekjes.
> naar het recept: bloemenkoekjes met madeliefjes
Elke maand inspiratie?
Wil je elke maand de lekkerste inspiratie, recepten en verhalen op je deurmat? Bekijk dan eens onze voordelige abonnementen en kies voor Foodies Magazine!
Lees ook:
Wildplukken met Yvette van Boven
Dit is waarom je nú daslook wil gebruiken in de keuken
Wat is vlierbloesem en wat kun je ermee?
De verkiezing is een initiatief van het BNNVARA-programma Vroege Vogels in samenwerking met Esther van Gelder (cultuurhistoricus en conservator bij de KB, de nationale bibliotheek), Baudewijn Odé, (ecoloog bij FLORON), Norbert Peeters (botanisch filosoof en onderzoeker bij de Universiteit Leiden), Nils van Rooijen (plantenecoloog aan Wageningen University & Research), Rogier van Vugt (hoofd horticultuur bij de Hortus botanicus Leiden) en Esmée Winkel (botanisch kunstenaar en wetenschappelijk illustrator bij Naturalis Biodiversity Center).
Onze tips

Dit is de enige duurzame gerookte makreel in het schap

Foodies gaat aan de bak voor Pasen… en jij kunt meedoen!

Welke bijzondere paaseitjes zijn écht lekker? Wij deden de test

Waarom een Britse brunch precies is wat je nu nodig hebt

Dit is de reden dat iedereen deze maand massaal gaat brunchen

Met deze geur in huis is Pasen compleet

Gratis chocoladereep scoren? Zo doe je dat!

Dit maakt Italiaans eten onweerstaanbaar
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.