
Al zes jaar eten we op 5 mei de Vrijheidssoep. Dit jaar is hij gemaakt door Jet van Nieuwkerk en haar oma. Wij delen het recept met je, zodat je zelf ook aan de slag kunt gaan met deze heerlijke soep!
Lees verder na de advertentie
Vrijheidssoep
Voor het zesde jaar op rij wordt de Vrijheidssoep gekookt. Op 5 mei kunnen mensen door heel Nederland aansluiten bij Vrijheidsmaaltijden. Deze zijn er in allerlei soorten en maten. Of je nu gezellig gaat eten bij de buren, naar het park of de stad gaat; je vindt ze overal. Dit is altijd met een gemeenschappelijk doel: een bijzondere ontmoeting aan de eettafel, waarbij vrijheid, onvrijheid en verbinding centraal staan. Alle drie onderwerpen die belangrijk zijn om te bespreken op Bevrijdingsdag.
Het is dit jaar de eerste keer dat de Vrijheidssoep door oma en kind wordt gemaakt. Chef Jet van Nieuwkerk, bekend van 24Kitchen en Tip van Jet, en haar oma (90) mogen het dit jaar verzorgen. Toen het Nationaal Comité 4 en 5 mei Jet vroeg de Vrijheidssoep van 2025 te maken, was ze vereerd. “Koken zit me echt in het bloed, dus ik vind het heel vet dat ik voor deze editie het recept mag maken”, aldus Jet.

Vrijheidssoep 2025 – Minestrone met boerenkool en witte bonen
Al zes jaar eten we op 5 mei de Vrijheidssoep. Dit jaar is hij gemaakt door Jet van Nieuwkerk en haar oma. Wij delen het recept met je, zodat je zelf ook aan de slag kunt gaan met deze heerlijke soep!
Leren koken in het keukentje van oma
Het keukentje van oma dus. Maar wel een “heel bijzonder keukentje”, licht Jet van Nieuwkerk (35) toe. “Het is heel klein met heel weinig werkruimte, maar het heeft alles. Overal staan potjes, blikjes en kruiden, aan de muur hangen pannen. Oma weet precies waar alles staat.” Zolang ze zich kan herinneren, zit Jet aan oma’s tafel terwijl oma achter haar fornuis staat. “Ze wil niet van dat gevaarte af, wat mijn moeder en ik maar niks vinden. Het is een oud fornuis dat je nog met lucifers in de hoekjes moet aansteken.” Maar Jeanne is er te veel aan gehecht. Het gaat toch prima zo?
Want zo klein als het keukentje is, zo groots zijn de gerechten die oma er kookt én bakt. Jeannes boterkoek is inmiddels een klassieker: “Mijn vrienden, familie, iedereen houdt ervan”, vertelt Jet. Oma’s pruimentaart en perentaart, ook zo lekker. Of oma’s cake, favoriet bij Jets vierjarige zoontje. “Elke keer als Frenkie haar ziet, vraagt hij of ze weer cake heeft gebakken.”
Soep van niks
“Toen ik jong was, was ik altijd bij oma te vinden. Ik ben half door haar opgevoed. In haar keukentje heb ik leren koken, op een kruk naast haar.” Een van de eerste dingen die Jet van haar oma leerde maken, was soep. Nog op de ouderwetse manier met een roerzeef, herinnert ze zich. “We maakten altijd ‘soep van niks’, zo noemden we dat. We stopten er allemaal restjes in en die mocht ik dan door de zeef roeren. Als oma dan zei: ‘Stop, terug!’, moest ik de zeef terugdraaien. De soep was altijd heerlijk.”

Vrijheidssoep 2025
Jet wist meteen dat ze oma’s hulp kon gebruiken. “Zij is altijd aan het koken. Oma vindt het leuk om voor anderen iets lekkers te maken en hen zo te verbinden. Die liefde heb ik van haar overgenomen.” Gelukkig hoefde oma geen seconde te twijfelen. “Op alles wat ik samen met haar wil doen, zegt ze ja”, lacht Jet. Als het aan Jeanne lag zou hun Vrijheidssoep ook een ‘soep van niks’ worden. “Oma zei dat het een sobere soep moest worden, zoals het eten tijdens de Tweede Wereldoorlog was.”
Maar kleindochter Jet wist oma ervan te overtuigen voor een goedgevulde soep te gaan. En oma mag dan negentig zijn, maar de ingrediënten werden gewoon via Whatsapp bepaald. “Tomaten, prei, courgette, boerenkool, witte boontjes en kruiden, die vindt oma heel belangrijk.” Zo kwamen ze na een tijdje heen-en-weer geapp tot een minestrone en was hun Vrijheidssoep geboren. Hoe kon het eigenlijk ook anders: elke familieverjaardag staat er minestrone op het menu. Niet alleen de perfecte soep voor feestjes, maar ook om kliekjes op te maken, verzekert Jet. “Heb je in de koelkast nog een broccoli of bloemkool liggen, doe ‘m er dan absoluut bij. Oud brood over? Daar maak je croutons van! Ook heerlijk erbij: zelfgemaakte pesto.”

Vrijheidssoep 2025 – Minestrone met boerenkool en witte bonen
Al zes jaar eten we op 5 mei de Vrijheidssoep. Dit jaar is hij gemaakt door Jet van Nieuwkerk en haar oma. Wij delen het recept met je, zodat je zelf ook aan de slag kunt gaan met deze heerlijke soep!
Ingrediënten
- 3 el olijfolie
- 3 tenen knoflook
- 1 prei (in ringen)
- 2 wortels (in plakjes)
- 1 courgette (in blokjes)
- 200 g boerenkool (of palmkool)
- 2 el tomatenpuree
- 1 blik tomatenblokjes (of gepeld – 400 g)
- 1 tl gedroogde oregano
- 1 tl tijm
- 2 laurierblaadjes
- 1 snuf suiker (optioneel)
- 1,5 l groentebouillon
- 1 blik witte bonen (uitgelekt en afgespoeld – 400 g)
- verse basilicumblaadjes (gehakt, ter garnering)
- zout en peper (naar smaak)
Bereiding
Verhit de olijfolie in een grote soeppan op middelhoog vuur.
Voeg de knoflook, prei, courgette, wortel en bleekselderij toe en bak 5-7 minuten tot de groenten zacht beginnen te worden.
Voeg de tomatenpuree toe en bak dit 1-2 minuten mee.
Voeg dan het blik tomaten toe, samen met oregano, tijm, laurierblaadjes en een snufje suiker. Breng op smaak met zout en peper en roer alles goed door.
Voeg de groentebouillon toe en breng de soep aan de kook.
Voeg de boerenkool/palmkool toe.
Zet het vuur lager en laat de soep 20-25 minuten zachtjes pruttelen.
Voeg de kikkererwten of witte bonen toe en laat de soep nog 10 minuten doorkoken.
Haal de laurierblaadjes uit de soep.
Roer de verse basilicum erdoor en/of gebruik dit als garnering.
Beeld en receptuur: Jet van Nieuwkerk en Jeanne van Munster
Tip!

Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Onze tips

Wat eet je bij soep? 14x lekkere ideeën en recepten

12x maaltijdsoep recepten die je vanavond nog wilt maken

Soep van oma, voor oma

Oma’s soep (van Yvonne’s oma welteverstaan)

Wortelsoep maken: 3x heerlijke recepten

Deze nieuwe ijssmaken van Magnum wil je zeker proeven!

Van cocktail tot limo: leer het in de workshop van The Good Spice & Foodies Magazine

GEWONNEN: 3x 2 kaarten voor Cinema Culinair
Julie van den Berg
Altijd in voor een feestje. Vooral als er eten is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Maar denkt hier ondertussen ook al na over wat er vanavond op tafel komt.