Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Cover voor Wat is cap classique? Deze wijn wil je kennen!

Wat is cap classique? Deze wijn wil je kennen!

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Zo op zijn tijd genieten we ontzettend van een goed glas bubbels. Champagne, cava en prosecco kennen we allemaal wel, maar heb je al weleens gehoord van cap classique? Wij leggen je uit wat het is en waarom je er juist vandaag mee wil proosten!

Wat is cap classique?

Eerder vertelden we jullie al het verschil tussen champagne, cava en prosecco, maar wat is cap classique eigenlijk? En heb je er al weleens van gehoord? Eigenlijk is het niet zozeer een specifieke wijn, maar meer een methode uit Zuid-Afrika om mousserende wijn te maken. De methode houdt in dat er volgens een traditionele methode wijn wordt geproduceerd. In dit geval betekent het dat er onder anderen een tweede gisting op de fles is, waardoor de mousserende wijn ontstaat. Door het contact met het gist krijgt de mousserende wijn een authentieke smaak, sommige proeven bijvoorbeeld de smaak van brood in de bubbels.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Mousserende wijn uit Zuid Afrika

Veel mousserende wijn uit Zuid-Afrika wordt gemaakt door simpelweg koolzuur toe te voegen aan wijn, maar dit geeft niet bepaald veel smaak mee. Daardoor zijn deze wijnen dan ook niet altijd de moeite waard om te proeven. Wil je kwalitatieve mousserende wijn uit Zuid-Afrika proeven? Ga dan op zoek naar de wijnen die gemaakt zijn volgens de méthode cap classique. Diverse wijnhuizen streven er naar om de bubbels net zo te produceren zoals grote champagnehuizen in Frankrijk, en dat doen ze dus met deze unieke methode.

De eerste mousserende wijnen die volgende de MCC-methode geproduceerd werden kwamen pas in 1971 op de markt. Het is daarmee dan ook een relatief moderne methode om mousserende wijn te maken. In 1992 is de Cap Classique Producer’s Association (CCPA) opgericht om de hoogwaardige cap classique wijnen uit Zuid-Afrika te promoten. Veel mensen hebben namelijk nog nooit van deze wijnen gehoord, terwijl ze absoluut niet onderdoen voor prachtige champagnes.

Cap classique

Méthode cap classique

Volgens de méthode cap classique worden de wijnen van begin tot eind in dezelfde fles gemaakt en ondergaan ze ook nog eens een unieke transformatie tijdens de tweede gisting. Dit zorgvuldige proces, in combinatie met het uitgebreide droesemcontact van ten minste twaalf maanden, zorgt vervolgens voor een fascinerende complexiteit, finesse en elegantie in zowel aroma als smaak. Kortom; alle reden om eens op zoek te gaan naar een mousserende wijn die volgens deze methode is geproduceerd voor bij de eerstvolgende borrel!

Voor de productie mogen volgens de MCC-methode verschillende druiven gebruikt worden, de Cap Classique Producer’s Association is dan ook niet zo streng zoals ze in de Champagne zijn. De meeste wijnmakers gebruiken druiven zoals Chardonnay, Pinot Noir en Sauvignon Blanc, druivenrassen die het goed doen in Zuid-Afrika. Vaak worden de druiven al vroeg in het seizoen geplukt, waardoor ze nog niet zo zoet zijn. Hierdoor zijn de mousserende wijnen die vervolgens geproduceerd worden wat frisser van smaak.

Cap Classique Day

Cap Classique Day wordt jaarlijks gevierd op 1 september. Dit initiatief, dat in 2019 werd gelanceerd door de Cap Classique Producer’s Association, viert de mousserende wijnen uit Zuid-Afrika. Het is volgens de organisatie veel meer dan alleen een datum; het is een kans voor wijnliefhebbers om hun passie voor deze wijnen te delen, of juist om de wijn te ontdekken. Wij proosten straks in ieder geval met een glas mousserende wijn uit Zuid-Afrika, uiteraard eentje die is geproduceerd volgens deze bijzondere methode. Proost je mee?

Cap Classique

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!