Advertentie
Volgens een nieuwe wereldwijde enquête van de Marine Stewardship Council (MSC), verandert bijna de helft van de consumenten hun eetgewoonten vanwege hun zorgen rond het milieu. De enquête werd uitgevoerd in het kader van World Ocean Day, op zaterdag 8 juni 2024. Daar wilden wij wel meer over weten…
World Ocean Day
Sinds 2009 organiseert de VN jaarlijks op 8 juni World Ocean Day. Misschien sta je er niet dagelijks bij stil, maar oceanen zijn ontzettend belangrijk voor voedselzekerheid en gezondheid, maar ook voor het klimaat, al het leven op aarde en de biosfeer. Deze dag is dan ook uitgeroepen om jaarlijks aandacht te vragen voor de gezondheid van onze oceanen, wereldwijd.
De oceaan staat namelijk onder druk, meer dan een derde van de wereldwijde visbestanden wordt structureel overbevist. World Ocean Day is dan ook hét moment om te laten zien hoe duurzaam vissen bijdraagt aan de bescherming van de oceaan.
Enquête Marine Stewardship Council
Wij als consumenten zijn ons meer dan ooit bewust van hoe onze voedselkeuze invloed uitoefent op de planeet. Duurzaamheid is een hot topic, en iedereen is er op zijn of haar manier mee bezig.
Onderzoekers ondervroegen – in een enquête namens MSC – meer dan 27.000 mensen in 23 verschillende landen en onderzochten veranderingen in hun eetpatroon.
Bij meer dan 22.000 (!) mensen was er sprake van een verandering in hun eetgewoontes. 43% gaf aan dat dit te wijten was aan de klimaatverandering. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het eten van minder vlees, de keuze voor duurzame vis en koken met producten uit het seizoen.
Minder vlees dan voorheen
De grootste ommekeer was te zien bij rood vlees, zoals rundvlees en lamsvlees. Maar liefst 40% van de ondervraagde Nederlanders eet minder of geen rood vlees ten opzichte van twee jaar geleden. Dat percentage ligt in gelijke lijn met het wereldwijde cijfer (39%).
De belangrijkste reden voor deze verandering is gezondheid, gevolgd door de prijs van de producten en op de derde plaats: het klimaat.
Wereldwijd zou 53% van de ondervraagden meer vis eten, als de prijs voor vis lager zou zijn. Maar ongeveer een kwart van de ondervraagde Nederlanders zegt dat het hen zou aanmoedigen om meer vis en zeevruchten te eten, wanneer ze weten dat de productie ervan geen schade aanricht aan de oceaan.
Klimaatverandering
Ruim 78% van de Nederlanders legt de link tussen de klimaatverandering en het beschermen van onze oceaan. De planeet bestaat voor meer dan 70% uit zeeën en oceaan en produceert minimaal de helft van de zuurstof van de planeet.
In de oceaan vind je dan ook het grootste deel van de biodiversiteit op aarde. Daarnaast is dit ook nog eens de belangrijkste bron van eiwitten voor meer dan een miljard mensen over de hele wereld.
MSC heeft de afgelopen drie jaar meer dan 400 verbeteringen in visserijpraktijken doorgevoerd. Denk bijvoorbeeld aan het beschermen van bedreigde vissoorten en kwetsbare leefomgevingen. Visserijen krijgen een MSC-certificaat volgens de wereldwijde, op wetenschap gebaseerde visserijstandaard van MSC.
De gecertificeerde visserijen zijn verplicht om visbestanden duurzaam te beheren en de impact op het milieu te minimaliseren. Kortom; deze bedrijven zijn dagelijks bezig met duurzaamheid en het behoud van de oceaan.
Resultaten enquête
Menno Bax (Program Director DACH en Benelux van MSC) vertelt: “De resultaten van de enquête tonen een groeiende publieke bezorgdheid over de toestand van onze oceaan. Het beschermen ervan en de diversiteit van het leven erin, is van vitaal belang voor de gezondheid van de planeet. We moeten onze gezamenlijke inspanningen verdubbelen om overbevissing aan te pakken en de enorme dreiging die het vormt. Het stimuleren van positieve verandering, door duurzame vissers te erkennen en te belonen, is essentieel voor vooruitgang. Door ervoor te zorgen dat visserijpraktijken duurzaam zijn, kunnen we meer leven in de oceaan garanderen en tegelijkertijd een waardevolle voedselbron beschermen voor deze en toekomstige generaties.”
World Ocean Day: wat kun jij doen?
Benieuwd hoe jij je steentje kunt bijdragen om overbevissing tegen te gaan? Kies dan bijvoorbeeld voor duurzame vis-, schaal- en schelpdierproducten met het MSC keurmerk, om zo de oceanen te beschermen. Dit keurmerk herken je gemakkelijk, en vind je zowel in de supermarkt als bij de visboer.
Steun daarnaast bedrijven, producten en goede doelen die bijdragen aan de gezondheid van onze oceaan, zoals bijvoorbeeld De Marine Stewardship Council (MSC).
Kook je graag met vis? Kijk dan goed naar het MSC-keurmerk op de verpakking, of vraag ernaar bij de visboer.
Inspiratie? Maak deze recepten met vis:
Schelvis gepocheerd in anijsbouillon met roseval aardappeltjes
Aan de slag met duurzame vis? Probeer dit recept eens!
Roodbaars met gebakken bleekselderij en krieltjes
Misschien heb je nog nooit gekookt met roodbaars, maar het is absoluut een aanrader.
Op jasmijnthee gerookte heilbot met venkelsalade
Heilbot met het MSC-keurmerk is een vis die subtiel van smaak is, maar tegelijkertijd ook lekker boterachtig.
Tickets voor het Seafarm Fruits de Mer Festival
Om te vieren wat er allemaal leeft in de oceaan, geven we 3x 2 tickets weg voor het Seafarm Fruits de Mer Festival op 15 juni 2024! Doe snel mee en maak kans:
Over MSC
De Marine Stewardship Council (MSC) is een internationale non-profitorganisatie. MSC is opgericht om overbevissing aan te pakken. Hun doelstellingen:
- Het behoud van de visbestanden en een gezonde oceaan.
- Het veiligstellen van vis als een bron van voedsel voor toekomstige generaties en als een middel van bestaan voor degenen die in de mondiale visserij werkzaam zijn.
- De wereldwijde visserij als geheel in een duurzamere richting sturen.
MSC ontwikkelt en beheert twee standaarden: een visserijstandaard voor duurzame visserij en een traceerbaarheidsstandaard voor transparante en traceerbare handelsketens. Deze standaarden maken deel uit van het MSC-programma.
Meer over duurzame vis? Lees ook:
Wil je ook iedere week de laatste foodtrends en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Onze tips
WIN Foodies kerstcadeautjes: 25x kerstbox van Gouda’s Glorie
WIN Foodies kerstcadeautjes: 3x kerstpakket van Vivi Oggi
WIN Foodies kerstcadeautjes: een cadeaubon voor een diner bij Zoldering van Sherry Wijnen
Herman den Blijker onthult zijn culinaire reis naar een topcarrière
Foodies test Freasy: wat vinden wij van diepvriesmaaltijden?
Vers van de pers: pasta van Toscanini bij je thuis en meer!
Dubai chocolade: wat is het en waarom is het zo’n trend?
Vers van de pers: gezonde snackmuur op school, KULT Kefir en meer!
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.