Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
brabants worstenbroodje

Worstenbroodjes op kerstavond: zo maak je ze zelf 

Worstenbroodjes en de kerstmis; een match made in heaven. Of je nu uit Brabant komt of niet, deze kersttraditie wil je voortaan nooit meer missen!

Lees verder na de advertentie

Al lusten ze in Brabant elke dag wel worstenbroodjes, op kerstavond worden ze éxtra veel gegeten. Het is namelijk traditie om na de nachtmis samen worstenbroodjes te eten. Hoe gezellig is dat?! Samen ’s nachts genieten van een lokale lekkernij. Wij vertellen je er alles over én delen het beste worstenbroodjesrecept om ze dit jaar zelf te maken!

Wil je wekelijks de handigste kooktips voor kerst ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Worstenbroodjes op kerstavond

Lees verder na de advertentie

De traditie van worstenbroodjes op kerstavond is ontstaan doordat Brabanders vroeger om middernacht na de mis nuchter naar huis gingen. Met rammelende buikjes kwamen ze thuis en wat is dan lekkerder dan een worstenbroodje? Of je uit Brabant komt of niet, deze kersttraditie wil je voortaan nooit meer missen!

Ontdek meer kerstrecepten, achtergrondverhalen én lokale tradities in:

Lees verder na de advertentie

Brabants worstenbroodjes maken met kerstavond

Wie worstenbroodjes op kerstavond wil eten, hoeft gelukkig niet naar het zuiden van het land af te reizen. Want de lekkerste worstenbroodjes met kerstavond? Die maak je gewoon zelf! Wij delen het recept voor de beste Brabantse worstenbroodjes met je.

Tip

Maak dit recept vooral in grote getalen want worstenbrood smaakt ook heerlijk tijdens het kerstontbijt, de kerstbrunch of de lunch. Kortom: maak er deze kerst een feestje van met Brabantse worstenbroodjes. Toch net iets te veel gemaakt? Je kunt de broodjes ook gemakkelijk invriezen. Laat ze wel goed ontdooien voordat je ze weer in de oven opwarmt.

Lees verder na de advertentie

Het beste worstenbroodjes recept

Wa? Of je worstenbrood lust! Staat er in koeienletters boven bakkerij van Houben Worstenbrood in Eindhoven. Iedereen weet dat zij de beste worstenbroodjes (voor kerstavond) maken en daarom ontfutselde out-columnist Laura de Grave het recept:

Worstenbrood Houben

Brabants worstenbrood van Houben

Met dit recept bak je de beste worstenbroodjes van het land!

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • 220 g tarwebloem (plus extra om te bestuiven)
  • 1/2 tl kristalsuiker
  • 4 g gedroogde gist (zakje 7 g van bijv. Dr. Oetker)
  • 100 ml melk
  • 40 g ongezouten roomboter (op kamertemperatuur)
  • 1 tl zout
  • 400 g varkensgehakt (bij Houben gebruiken ze varkensgehakt; of half-om-halfgehakt)
  • 1 el paneermeel
  • 2 eieren (middelgroot)
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • 1/2 tl peper

Benodigdheden

  • vershoudfolie
  • deegroller
  • bakpapier

Bereiding

  1. Doe de bloem, suiker, gist en melk in een kom. Kneed het deeg met de hand 3 minuten door. Voeg de boter in stukjes en een ½ tl zout toe. Kneed het deeg nog 7 minuten door. Voeg, als het deeg te droog is, wat extra melk of boter toe. Is het te plakkerig, kneed het dan iets langer.

  2. Verdeel het deeg in 10 porties en rol tussen je handpalmen tot balletjes. Leg ze op een met bloem bestoven bakplaat en dek af met vershoudfolie. Laat op een tochtvrije plek 25 minuten rijzen.

  3. Meng in een kom het gehakt, het paneermeel, 1 ei, de nootmuskaat, de peper en de rest van het zout. Verdeel het gehaktmengsel in 10 porties en rol 10 worstjes van 10-15 cm lang. Rol elk deegballetje met de deegroller uit tot een ovaal lapje dat iets groter is dan de worstjes.

  4.  Leg telkens een worstje in het midden van het stukje deeg. Vouw de korte kanten van het deeg naar binnen en vouw de onderen bovenkant dicht. Laat iets overlappen en knijp het deeg met je duim en wijsvinger dicht.

  5. Leg de broodjes met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek af met vershoudfolie en laat 1 uur op een warme plek rijzen. Verwarm na 30 minuten de oven tot 230 °C.

  6. Klop het laatste ei met 1 el water los in een kommetje. Bestrijk de bovenkant van de broodjes met het ei. Bak ze in het midden van de oven in ca. 12 minuten goudbruin en gaar. Laat 10 minuten rusten. Eet warm of koud.

Wil je GRATIS kerstrecepten in je mailbox ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!