
Noorse gerechten
Lees verder na de advertentie
Al maakt de Scandinavische keuken zijn opmars, Noorse gerechten blijven relatief onbekend. En dat is hartstikke zonde want de keuken kent tal van lekkere gerechten. Ontdek het zelf met dit waanzinnig weekendmenu met het lekkerste van het land. Wat dacht je van gravad lax zalm, een quiche met lokale kaas en een klassieke cake na? Het water begint ons al in de mond te lopen…
Meer Noorse of Scandinavische recepten ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Deze regio is je nieuwe favoriet voor een culinaire stedentrip
Aan de kust en op een plek waar je alles vindt. Van prachtige bossen en meren tot aan een bruisend stadscentrum, gevuld met de beste restaurants.
Voorgerecht
Zalm is de trots van heel Scandinavië en dus ook Noorwegen. Daarom kunnen we niet anders dan een gerecht met deze vis in het menu verwerken. We serveren ‘m gravad lax stijl. Er is weinig klassieker dan dat. Houd er wel rekening mee dat je dit aperitiefje een dag van tevoren bereidt. Voor het beste resultaat laat je de kruiden minstens 24 uur in de zalm trekken.
> naar het recept voor gravad lax met mierikswortelroom
Hoofdgerecht
Voor het hoofdgerecht maken we een lekkere quiche met lokale kaas. De hartige taart is een echte topper en perfect om bij een etentje te serveren. Met het recept maak je namelijk genoeg voor maar liefst acht personen. Of je gebruikt de restjes de volgende dag voor de lunch.
> naar het recept voor paddenstoelentaart met Jarlsberg-kaas
Nagerecht
Gelukkig is het maken van deze cake niet zo lastig als het uitspreken van de naam. Kvaefjordkake is een Noors biscuitgebak met meringue, vanillecrème en amandelen. In een lokale televisieshow werd ‘ie zelfs omschreven als de nationale cake van het land. Wij serveren de cake naar recept van blogger Anouk Boetzer. Zij gaf deze lekkernij haar eigen take on: “Wanneer ik deze taart bak, schuiven familie en vriendinnen graag aan om ervan te snoepen.
> naar het recept voor Noorse Kvaefjordkake
Onze tips

Zelf stoofperen maken: ouderwets lekker recept

Gourmettips voor een gezellige avond

Wat eet je bij kaasfondue? Dit zijn de lekkerste dips

Zó bak je de brownie van je dromen

Dit zijn de lekkerste wijnen voor kerst

Sunday roast: 7x braadstukken uit de oven

5x bakken met amandelspijs

Taarten met speculaas: 5x de lekkerste recepten

Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.






