Noorse gerechten

Al maakt de Scandinavische keuken zijn opmars, Noorse gerechten blijven relatief onbekend. En dat is hartstikke zonde want de keuken kent tal van lekkere gerechten. Ontdek het zelf met dit waanzinnig weekendmenu met het lekkerste van het land. Wat dacht je van gravad lax zalm, een quiche met lokale kaas en een klassieke cake na? Het water begint ons al in de mond te lopen…

Meer Noorse of Scandinavische recepten ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Voorgerecht

Zalm is de trots van heel Scandinavië en dus ook Noorwegen. Daarom kunnen we niet anders dan een gerecht met deze vis in het menu verwerken. We serveren ‘m gravad lax stijl. Er is weinig klassieker dan dat. Houd er wel rekening mee dat je dit aperitiefje een dag van tevoren bereidt. Voor het beste resultaat laat je de kruiden minstens 24 uur in de zalm trekken.

Gravad lax met mierikswortelroom noorse gerechten

> naar het recept voor gravad lax met mierikswortelroom

Hoofdgerecht

Voor het hoofdgerecht maken we een lekkere quiche met lokale kaas. De hartige taart is een echte topper en perfect om bij een etentje te serveren. Met het recept maak je namelijk genoeg voor maar liefst acht personen. Of je gebruikt de restjes de volgende dag voor de lunch.

Paddenstoelentaart met Jarlsberg-kaas

> naar het recept voor paddenstoelentaart met Jarlsberg-kaas

Nagerecht

Gelukkig is het maken van deze cake niet zo lastig als het uitspreken van de naam. Kvaefjordkake is een Noors biscuitgebak met meringue, vanillecrème en amandelen. In een lokale televisieshow werd ‘ie zelfs omschreven als de nationale cake van het land. Wij serveren de cake naar recept van blogger Anouk Boetzer. Zij gaf deze lekkernij haar eigen take on: “Wanneer ik deze taart bak, schuiven familie en vriendinnen graag aan om ervan te snoepen.

kvaefjordkake

> naar het recept voor Noorse Kvaefjordkake