
Masterclass bakken
Lees verder na de advertentie
Met het bijzondere bakboek “Masterclass bakken” van Matthew Jones wordt elke bakliefhebber een ervaren thuisbakker. Met meer dan 90 onfeilbare, klassieke bakrecepten ontdek je hoe leuk het is om in je eigen keuken te bakken als een professional. Van eenvoudige klassiekers, zoals Victoria spongecake, rustiek brood en chocolate chip cookies, tot de meer uitdagende millefeuille, babka en hartige croissants. Inclusief recepten voor diverse soorten jam en marmelade om je brood, taarten, cakes, koekjes en desserts mee af te maken. De mooie vormgeving biedt veel ruimte voor uitleg en bereidingstijden, en natuurlijk voor illustraties en fotografie.

Matthew Jones
Lees verder na de advertentie
“Bread Ahead Bakery” is de bakkerijketen van Matthew Jones en werd geopend in 2013 in Londen. Zijn eigen avontuur begon lang daarvoor al. Hij hield altijd al van bakken en had het geluk dat zijn moeder een enthousiaste thuisbakster was. Zij diende een aantal geweldige desserts op die Matthew nog altijd koestert. Het was voor hem dan ook een vrij logische stap om te gaan bakken. In 1986 begon hij op vijftienjarige leeftijd als kok bij “Thackeray’s House” in Tunbridge Wells. De jaren die hij daar doorbracht bleken later fundamenteel en voeden zijn werk en passie voor eten tot op de dag van vandaag. Hij had het voorrecht om met enkele van de meest innovatieve en bevlogen chefs van het Verenigd Koninkrijk te werken. Die personen en plekken hebben hem naar eigen zeggen gevormd tot de bakker die hij nu is.
Bakken is niet moeilijk
Met dit boek laat Matthew Jones zien dat het helemaal niet moeilijk is om te bakken, zolang je de recepten maar met precisie volgt. Ben je gewend om veel te improviseren tijdens het koken? Dan is dit boek even wennen. Of beter gezegd; bakken in het algemeen is dan even wennen. Zodra je iets wijzigt aan de ingrediënten heb je kans dat het baksel instort of totaal anders uit de oven komt dan je had verwacht.
Lees verder na de advertentie
Misschien is dat juist de reden dat bakken zo rustgevend is. Het recept vertelt je precies wat je moet doen, je hoeft alleen maar de stappen te volgen. In no-time vult de keuken zich met de lekkerste geuren en in een handomdraai staan de smakelijkste baksels op tafel.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Lees verder na de advertentie
Recepten met een twist
Het fijne aan dit boek is dat het enerzijds uit basisrecepten bestaat (denk bijvoorbeeld aan croissants en donuts). Vervolgens neemt Matthew telkens een product en geeft je een aantal opties om ermee te variëren. Het grote voordeel? Je kunt de basis zelf maken, maar dat hoeft niet. Zo kun je je uitsloven door bijvoorbeeld eerst zelfs croissants te bakken en daar vervolgens iets anders mee te maken, al kun je ze ook gewoon kopen voordat je aan de gang gaat met het recept met een twist. Daarmee kies je zelf hoeveel tijd en energie je in een recept stopt.
Goed nieuws, we mogen twee heerlijke recepten met jullie delen:
Hartige croissants
Matthew Jones: “Dit is een perfecte manier om oudbakken croissants te gebruiken, dus gooi ze nooit weg. Maak eerst de bechamelsaus en laat hem afkoelen, en probeer daarna deze hartige variaties. Wees genereus met de vulling en de verse kruiden.”
> naar het recept: hartige croissants
Pompoendonuts met toffee
Matthew Jones: “We hebben deze donuts voor Halloween ontwikkeld. Qua smaak lijken ze een beetje op donuts met crème brûlée – behoorlijk sensationeel. Het is wel veel werk, dus we maken ze maar één dag per jaar!”
> naar het recept: pompoendonuts met toffee
Onze tips

Dit zijn de beste kerst kookboeken vol inspiratie

Tobias Camman bewijst: ook een foodsnob kan van fastfood houden

Fan van wild? Dan wil je dit nieuwe kookboek zeker hebben (inclusief recepten)

Dit is waarom iedereen Pien’s Dinner Club in huis wil hebben (inclusief recepten!)

Deze allesomvattende bijbel voor patisserie wil je hebben (inclusief recepten!)

Eindelijk: het nieuwe kookboek van de auteur van ‘Zout, vet, zuur, hitte’ is er!

De beste kookboeken van 2025 volgens de Foodies-redactie

Waarom de aardappel een comeback verdient volgens Jacques Hermus

Simpel én lekker? Dan wil je deze recepten maken

Dit is de reden dat iedereen massaal vlaaien aan het bakken is

Krokant, sappig en cheesy: dit zijn de burgers waar iedereen over praat

Eenvoudig uitsloven met het kookboek F*cking Lecqer (inclusief recepten!)

Eva Koper verklapt: dit is waarom zelfs een pistachecroissant gezond kan zijn

Kun je alles maken in de airfryer? Deze recepten bewijzen het

Het kookboek van Ottolenghi’s topchef is nú uit en iedereen is laaiend enthousiast

Zo ga je zelf aan de slag als de bakkers van bakkerij Fort Negen

Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.




