Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Pompoendonuts met toffee

Foodies boekenclub: “Masterclass bakken”

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Herken je dat? Eindeloos op zoek naar dat ene kookboek waaruit je élk recept wilt maken. Foodies Boekenclub inspireert je! Op onze redactie staat een grote boekenkast, gevuld met honderden kookboeken. Stuk voor stuk nemen we ze mee naar huis om eruit te koken. Daardoor weten we als geen ander welke kookboeken niet mogen ontbreken bij jou thuis. Elke week kiezen we er eentje uit en vertellen we je alle ins & outs. Zo weet jij welke boeken je niet mag missen!

Masterclass bakken

Met het bijzondere bakboek “Masterclass bakken” van Matthew Jones wordt elke bakliefhebber een ervaren thuisbakker. Met meer dan 90 onfeilbare, klassieke bakrecepten ontdek je hoe leuk het is om in je eigen keuken te bakken als een professional. Van eenvoudige klassiekers, zoals Victoria spongecake, rustiek brood en chocolate chip cookies, tot de meer uitdagende millefeuille, babka en hartige croissants. Inclusief recepten voor diverse soorten jam en marmelade om je brood, taarten, cakes, koekjes en desserts mee af te maken. De mooie vormgeving biedt veel ruimte voor uitleg en bereidingstijden, en natuurlijk voor illustraties en fotografie.

Masterclass bakken

€ 29,99
Masterclass bakken

Matthew Jones

Bread Ahead Bakery” is de bakkerijketen van Matthew Jones en werd geopend in 2013 in Londen. Zijn eigen avontuur begon lang daarvoor al. Hij hield altijd al van bakken en had het geluk dat zijn moeder een enthousiaste thuisbakster was. Zij diende een aantal geweldige desserts op die Matthew nog altijd koestert. Het was voor hem dan ook een vrij logische stap om te gaan bakken. In 1986 begon hij op vijftienjarige leeftijd als kok bij “Thackeray’s House” in Tunbridge Wells. De jaren die hij daar doorbracht bleken later fundamenteel en voeden zijn werk en passie voor eten tot op de dag van vandaag. Hij had het voorrecht om met enkele van de meest innovatieve en bevlogen chefs van het Verenigd Koninkrijk te werken. Die personen en plekken hebben hem naar eigen zeggen gevormd tot de bakker die hij nu is.

Bakken is niet moeilijk

Met dit boek laat Matthew Jones zien dat het helemaal niet moeilijk is om te bakken, zolang je de recepten maar met precisie volgt. Ben je gewend om veel te improviseren tijdens het koken? Dan is dit boek even wennen. Of beter gezegd; bakken in het algemeen is dan even wennen. Zodra je iets wijzigt aan de ingrediënten heb je kans dat het baksel instort of totaal anders uit de oven komt dan je had verwacht.

Misschien is dat juist de reden dat bakken zo rustgevend is. Het recept vertelt je precies wat je moet doen, je hoeft alleen maar de stappen te volgen. In no-time vult de keuken zich met de lekkerste geuren en in een handomdraai staan de smakelijkste baksels op tafel.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Recepten met een twist

Het fijne aan dit boek is dat het enerzijds uit basisrecepten bestaat (denk bijvoorbeeld aan croissants en donuts). Vervolgens neemt Matthew telkens een product en geeft je een aantal opties om ermee te variëren. Het grote voordeel? Je kunt de basis zelf maken, maar dat hoeft niet. Zo kun je je uitsloven door bijvoorbeeld eerst zelfs croissants te bakken en daar vervolgens iets anders mee te maken, al kun je ze ook gewoon kopen voordat je aan de gang gaat met het recept met een twist. Daarmee kies je zelf hoeveel tijd en energie je in een recept stopt.

Goed nieuws, we mogen twee heerlijke recepten met jullie delen:

Hartige croissants

Matthew Jones: “Dit is een perfecte manier om oudbakken croissants te gebruiken, dus gooi ze nooit weg. Maak eerst de bechamelsaus en laat hem afkoelen, en probeer daarna deze hartige variaties. Wees genereus met de vulling en de verse kruiden.”

> naar het recept: hartige croissants

hartige croissants

Pompoendonuts met toffee

Matthew Jones: “We hebben deze donuts voor Halloween ontwikkeld. Qua smaak lijken ze een beetje op donuts met crème brûlée – behoorlijk sensationeel. Het is wel veel werk, dus we maken ze maar één dag per jaar!”

> naar het recept: pompoendonuts met toffee

Pompoendonuts met toffee

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!