Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Kop met groentesoep met balletjes

Zelf groentesoep maken? Met deze tips lukt het altijd (zelfs zónder zakjes)

Niets gaat boven een kom groentesoep: verwarmend, lekker en ook nog eens gezond. Wil jij zelf groentesoep maken zonder pakjes en zakjes? Bekijk dan snel onze tips!

Lees verder na de advertentie

Groentesoep maken

Heb je heimwee naar de groentesoep van je oma? Ga dan (als het kan) bij haar op bezoek of maak de soep snel in eigen keuken. Zelf maken kost wat tijd, maar is waarschijnlijk een stuk makkelijker dan je denkt. Het is een kwestie van de juiste ingrediënten uren laten pruttelen. Met deze tips én het ultieme recept om zelf groentesoep te maken lukt het je vast en zeker!

Wekelijks handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe kun je zelf groentesoep maken?

Wie zelf groentesoep wil maken, moet beginnen bij de basis, en dat is bouillon. Deze maak je bij voorkeur helemaal zelf. Dat is een stuk smaakvoller en gezonder. En wie geen pakjes en zakjes wil gebruiken, gebruikt ook geen bouillonblokje. Een zelfgemaakte bouillon bevat namelijk maar weinig zout en calorieën en is een bron van verschillende vitaminen en mineralen wat niet geldt voor bouillonblokjes. Daarom is zelf krachtige bouillon maken altijd beter dan naar een blokje te grijpen.

Bouillon voor groentesoep maken

Groentebouillon trek je van groenten (zoals knol- of bleekselderij, wortel, ui, prei en knoflook), kruiden (lavas, peterselie, tijm en laurier) en specerijen (foelie, peper- en pimentkorrels). Het is dé perfecte manier om ingrediënten te gebruiken die je anders weg zou gooien, heel erg no waste dus. Gebruik vooral wat je in huis hebt en experimenteer met verschillende combinaties. In dit artikel focussen we ons groentesoep gemaakt met groentebouillon maar je kan groentesoep ook heel goed met rund- of kippenbouillon maken.

Groentesoep maken: met of zonder balletjes

Of je ’m nou inzet als tegengif voor griep of gewoon zomaar: goede soep smaakt altijd en met dit basisrecept voor groentesoep komt dat helemaal goed. Na het maken van de groentesoep kun je altijd nog smaakmakers als gehaktballetjes, vermicelli of rijst toevoegen.

Kop met groentesoep met balletjes

Basis groentesoep

Met deze basis groentesoep krijg je meteen een flinke dosis vitamines binnen…

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • 1 el olijfolie
  • 1 kleine aardappel (geschild en in blokjes)
  • 400 g gesneden soepgroenten
  • 500 ml groentebouillon
  • 1 laurierblaadje
  • 250 g soepballetjes (optioneel)
  • zout en peper
  • peterselie

Bereiding

  1. Verhit de olijfolie in een middelgrote pan en voeg de aardappelblokjes toe. Bak ca. 2 minuten tot de blokjes zachter zijn.

  2. Voeg het zakje soepgroenten, de bouillon en het laurierblad toe. Breng aan de kook. Laat daarna op laag vuur verder ca. 10 minuten zachtjes koken, tot de soepgroenten en de aardappelblokjes gaar zijn.

  3. Voeg eventueel de soepballetjes toe en laat ze 5–7 minuten meekoken tot ze gaar zijn. Proef en breng royaal op smaak met zout en peper. Serveer met verse peterselie.

Beeld en receptuur: Winnie Verswijvel

Deze regio is je nieuwe favoriet voor een culinaire stedentrip
Deze regio is je nieuwe favoriet voor een culinaire stedentrip

Aan de kust en op een plek waar je alles vindt. Van prachtige bossen en meren tot aan een bruisend stadscentrum, gevuld met de beste restaurants.

Groentesoep bewaren: invriezen?

Zelf groentesoep maken kost aandacht en tijd, dus als je als je aan de slag gaat: maak dan gelijk lekker veel. Verse groentesoep kun je volgens het Voedingscentrum tot twee dagen in de koelkast bewaren. Ze raden daarbij aan om restjes groentesoep nooit langer dan twee uur buiten de koelkast te laten staan.

Dus als je de groentesoep wil bewaren, laat deze dan zo snel mogelijk afkoelen en zet deze afgesloten in de verpakking. Wil je de soep liever langer bewaren? Weck hem in gesteriliseerde glazen potten of vries hem in. In de vriezer blijft groentesoep tot drie maanden houdbaar.

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!