Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Sandra Ysbrandy legt uit aan een cursist tijdens haar kookworkshop

Workshops van Sandra Ysbrandy: leer écht koken met seizoensproducten

Profielfoto van
BasBas Erkens

Stiekem weten we allemaal dat aardbeien het lekkerst zijn in de zomer, net als boerenkool in de winter. Maar we zijn verwend geraakt, veel ingrediënten kunnen we het hele jaar door krijgen – wat niet altijd de smaak of kwaliteit ten goede komt. Het lekkerst en het gezondst? Dat is mee eten met de seizoenen. En laat Sandra Ysbrandy daar nu net een specialist in zijn!

Lees verder na de advertentie

Workshops van Sandra Ysbrandy

Haast iedereen duikt weleens de keuken in, de een wat vaker dan de ander. Meestal doen we dit aan de hand van recepten, waarbij we netjes stap voor stap het recept volgen. Sandra Ysbrandy wil ons juist graag uitdagen om verder te kijken dan de meeste recepten. Tijdens de workshops van Sandra Ysbrandy leer je dan ook niet alleen alles over seizoensproducten, maar ook hoe je creatief en smaakvol de lekkerste gerechten op tafel zet.

Wekelijks de laatste foodtrends en de lekkerste recepten ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Mee eten met de seizoenen

Tijdens de workshops van Sandra Ysbrandy vertelt ze je alles over mee eten met de seizoenen. Zo zijn aardbeien in de zomer veel smaakvoller en gezonder dan in de winter, en is het niet voor niets dat we asperges alleen in het voorjaar eten.

Sandra legt uit: “Het is niet alleen belangrijk om gevarieerd te eten, maar ook om met de seizoenen mee te eten. Op het moment dat groenten en fruit op hun rijpst zijn, bevatten ze de meeste vitamines, mineralen en bioactieve stoffen. Daarnaast is een rijpe, volle, rode aardbei veel smaakvoller dan een groene aardbei die te vroeg geplukt is.”

Tip!

Elke maand nieuwe recepten en inspiratie met seizoensproducten ontvangen?
Elke maand nieuwe recepten en inspiratie met seizoensproducten ontvangen?

Ontvang tijdelijk tot 48% korting op een Foodies abonnement

Ze vergelijkt het bijvoorbeeld met sinaasappels, die tegenwoordig het hele jaar door verkrijgbaar zijn. “Vaak worden deze onrijp geplukt, om vervolgens op koeltransport de halve wereld over te reizen, tot ze in een netje bij ons de supermarkt liggen. Hierdoor zijn ze niet alleen minder smaakvol dan sinaasappels die rijp geplukt zijn, maar ze hebben ook minder tijd gehad om in de zon vitamine C aan te maken.”

Daarnaast is Sandra er van overtuigd dat ons lijf goed functioneert op het ritme van de natuur. Op het moment dat je met de seizoen mee eet, krijg je precies de juiste voedingstoffen binnen die je lichaam op dat moment nodig heeft. “Zo verlang ik nu bijvoorbeeld ontzettend naar asperges en aardbeien”, vertelt Sandra. “Terwijl ik in het najaar zin heb in pompoen en knolselderij.”

Flyers van kookworkshop Sandra Ysbrandy
Foto: Marco De Swart

Natuurvoeding gestudeerd

De kennis en kunde van Sandra komt overigens niet zomaar uit de lucht vallen, door de studie Natuurvoeding te volgen (en af te ronden) leerde ze alles over het effect van eten op je lichaam. Ze vertelt: “Ik leerde hoe belangrijk het is om zoveel mogelijk onbewerkte, biologische en seizoensgebonden ingrediënten te gebruiken, want dat is goed voor lichaam en planeet. Veel mensen willen dit, maar vinden het moeilijk om er invulling aan te geven. Met mijn workshops kan ik mensen inspireren, daar zit mijn liefde en passie.”

“Soms lijkt het alsof we de verbinding met eten en de natuur een beetje zijn verloren”

“De studie was echt een eyeopener voor mij”, vertelt Sandra. “Ik leerde om mij heen te kijken, er is zoveel eten om ons heen te vinden. Soms lijkt het wel alsof we de verbinding met eten en de natuur een beetje zijn verloren. Met de opgedane kennis ging ik aan de slag, en ik leerde al snel dat vegetarisch helemaal niet saai of duur hoeft te zijn. Je kunt zoveel kanten op met groenten, van koken en roosteren tot aan bakken en fermenteren.”

Dit doet Sandra tijdens haar workshops overigens niet alleen op een leerzame manier, maar vooral ook door ontzettend veel lol te hebben, samen de keuken in te duiken én samen te eten aan een grote, lange tafel.

seizoensgroenten in een kraam uitgestald
Foto: Marco De Swart

Mindmaps in plaats van recepten

Tijdens haar workshops moedigt Sandra de deelnemers aan om met zogenaamde mindmaps te gaan werken. Dit stappenplan ontwikkelde Sandra in de afgelopen jaren, en houdt eigenlijk in dat je niet alleen met de seizoenen mee eet, maar ook zorgt voor voldoende variatie en smaak.

Zo is er bijvoorbeeld een mindmap voor een maaltijdsalade, zonder dat dit een recept is. Sandra vertelt: “Aan de hand van vijf verschillende stappen bouw ik een volwaardige en gezonde maaltijdsalade op. Zo kies ik eerst de groente en fruit uit die ik gebruik in de salade.” Deze ingrediënten zijn uiteraard seizoensgebonden, het liefst nog zelfs uit eigen moestuin.

“Vervolgens voeg ik granen, vet, eiwit en smaakmakers toe”, legt Sandra uit. “Denk bij granen bijvoorbeeld aan rijst, quinoa, pasta of haver. We eten voornamelijk tarwe, dus wat afwisseling kan geen kwaad. Qua eiwitten kun je denken aan zuivel, maar ook aan diverse peulvruchten, noten en zaden. Als laatste voeg ik de smaakmakers toe, die zijn onmisbaar. Denk aan verse kruiden, specerijen, sojasaus of miso. Maar denk bijvoorbeeld ook aan kappertjes of zongedroogde tomaten.”

Zo leer je tijdens de workshops van Sandra Ysbrandy gemakkelijk stap voor stap een volledige, vegetarische maaltijd op tafel te zetten. Zonder recept, maar vol van smaak en met voldoende vitamines. Tijdens de workshop krijg je de handvatten van Sandra en ga je samen aan de slag, vervolgens krijg je een boekje met diverse mindmaps mee naar huis om al het geleerde in de praktijk te brengen.

mindmap van Sandra Ysbrandy
Foto: Marco De Swart

Workshop koken met de seizoenen

Hoe zo’n workshop eruitziet? Je komt aan op een prachtige boerderij, middenin de polder bij Amstelveen. De locatie is verrassend, ontzettend mooi en erg sfeervol. “Het is alsof je in je eigen keuken staat”, vertelt Sandra. “Maar dan wel ietsjes groter.”

Uiteraard begint de dag met koffie, thee en iets lekkers, terwijl Sandra uitlegt waarom het zo belangrijk is om met seizoensproducten te koken. “Dit doe ik niet alleen door uit te leggen”, vertelt ze. “Er staat ook altijd een grote marktkraam, gevuld met verschillende producten uit het seizoen. Dit wisselt dus bij elke workshop, zo lag de kraam in april vol met groenten zoals spinazie, waterkers, rucola en radijs.”

Naast diverse groenten en fruit zorgt Sandra ook dat er voldoende granen zijn, meer dan alleen maar pasta en rijst. Denk bijvoorbeeld aan quinoa, boekweit, gierst en haver. Maar ook peulvruchten en verschillende smaakmakers ontbreken niet, je kunt het zo gek niet bedenken of Sandra heeft eraan gedacht. Uiteraard aan de hand van haar mindmaps en de verschillende stappen.

“De resultaten zijn ontzettend lekker en het is vaak makkelijker dan je denkt”

Na de uitleg is het tijd om te laten zien wat je allemaal met de ingrediënten kunt maken, zodat je een volwaardige maaltijd op tafel zet. Zo maakt Sandra bijvoorbeeld aan de hand van een van de mindmaps een bonenburger, waarbij gezonde voedingswaarden en smaak de belangrijkste componenten zijn.

Vervolgens ga je zelf aan de slag met alle opgedane kennis en de verse ingrediënten die klaarliggen. In groepjes ga je onder begeleiding van Sandra experimenteren, knutselen en koken. Sandra vertelt: “In het begin vinden de meeste mensen dit nog spannend, haast iedereen is gewend om recepten op te volgen. Maar uiteindelijk zijn de resultaten ontzettend lekker, en is het vaak makkelijker dan je denkt om creatief te koken met seizoensproducten.”

Workshops van Sandra Ysbrandy: voldaan naar huis

Ondanks dat de meeste mensen in het begin misschien wat koudwatervrees hebben, gaat iedereen voldaan naar huis. Niet alleen omdat je vol zit van alle heerlijke gerechten die je tijdens de workshops van Sandra Ysbrandy kookt, maar je gaat ook met een ontzettend trots gevoel naar huis. Sandra zorgt ervoor dat je met veel plezier leert koken met de mooiste seizoensproducten.

“Ik wil mensen écht iets leren”, legt Sandra uit. “Als mensen eenmaal over die koudwatervrees heen zijn, zetten ze de lekkerste gerechten op tafel. Tijdens de workshop focus ik dan ook niet alleen op de ingrediënten, maar ook veel op smaak. Uiteindelijk wil ik mensen iets meegeven waar ze thuis ook iets aan hebben.”

Aan de hand van de vijf basissmaken (zout, zoet, bitter, zuur en umami) leert Sandra hoe je balans in gerechten kunt aanbrengen, terwijl elke smaak aanwezig is. “Dit betekent vooral heel veel proeven tijdens het koken”, vertelt Sandra. “Maar ik leg ook graag uit hoe je kunt variëren met structuren, waardoor een gerecht ineens heel anders wordt. Met de juiste ingrediënten, variatie en smaak leer je mensen uiteindelijk écht koken.”

Na het koken is het natuurlijk tijd om aan tafel te gaan. Je neemt plaats aan een lange, gedekte tafel. Op tafel verschijnen de verschillende gerechten die tijdens de workshop zijn gekookt, om vervolgens met z’n allen te genieten van een heerlijke én gezonde maaltijd.

Tijdens het eten kun je natuurlijk al je vragen afvuren op Sandra, terwijl je geniet van alle verse smaken en een flinke dosis gezelligheid. Is er eten over? Dan kan iedereen uiteraard wat mee naar huis nemen, neem dan ook zelf wat bakjes mee.

Tips & tricks

Wil je thuis alvast aan de slag met een gevarieerd voedingspatroon, gebaseerd op seizoensproducten? Dan heeft Sandra ngo wel wat tips om het makkelijker te maken.

Sandra vertelt enthousiast: “Ga eens langs bij een lokale boer, vaak kun je daar de lekkerste producten kopen, soms zelfs goedkoper dan in de supermarkt. Haal eieren bij een kippenboer, ga op zoek naar een goede bakker met vers brood in je buurt en praat met degene waar je je eten vandaan haalt.”

Nog een pro tip van Sandra: start je eigen moestuin. Zo kun je zelfs je eigen groente en fruit zaaien en oogsten. Geen tijd, ruimte of zin om zelf de tuin in te gaan? Kijk eens of je een oogstaandeel kun krijgen bij een biologische tuinderij bij jou in de buurt, of check of ze een winkeltje hebben. In Nijmegen kun je bijvoorbeeld bij pluktuin Gelukkige Groentes verse groente oogsten.

Wil je peulvruchten of andere producten inslaan bij de supermarkt? Kijk dan goed waar een product vandaan komt, wanneer het geoogst is en of het in het seizoen is. Bij veel biologische supermarkten houden ze hier rekening mee, al is het altijd goed om te kijken waar je eten vandaan komt.

Weten wanneer iets in het seizoen is? Google is je grote vriend. Daarnaast zijn er diverse seizoenskalenders, waar opstaat wanneer je welke producten het beste kunt eten. Zo maakten wij er zelf ook eentje, je vindt ‘m hier.

Sandra Ysbrandy geeft uitleg aan cursisten tijdens een workshop
Foto: Marco De Swart

Praktische info

De workshops vinden plaats bij Boerin & de Kok in Amstelveen, middenin de polder. De dag duurt ongeveer van 11.00 uur ’s ochtends tot 15.00 uur ’s middags, waarbij je aan het eind van de dag met een gevulde maag en boordevol inspiratie weer naar huis gaat.

Dit jaar zijn er nog workshops op de volgende data:

  • 18 juni
  • 17 september
  • 22 oktober
  • 19 november

Wil je meer informatie of je direct aanmelden voor een van de workshops? Neem dan een kijkje op de website van Sandra Ysbrandy.

Wekelijks de laatste foodtrends en de lekkerste recepten ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!