
Spinazie bij het ontbijt, aardappels vol olijven en kaas, een hele vis met ogen… Waar pubers huiverig reageren, weten foodies: dit wil je proeven.
Lees verder na de advertentie
Mijn oudste dochter (15) ging op uitwisselingsreis naar Turkije. Superspannend natuurlijk, maar vooral heel leuk. Ik zag het wel voor me: een Turkse moeder die de lekkerste ontbijtjes maakt, authentieke kebab en kumpirs op elke hoek van de straat en baklava, net zo zoet als lekker. En wat bleek? Er waren inderdaad ontbijtjes, er was kebab en kumpir en er was baklava.
Foodies Turkije
- Leer de keuken van Karsu kennen;
- Ontdek typisch Turkse ingrediënten;
- Bak zoete toetjes en nog veel meer!

Turks ontbijt
Helaas was het meeste niet besteed aan het eenkennige puberbrein. Elke dag belden we even en eigenlijk elk gesprek ging over hoe ‘vies’ ze het eten had gevonden. Alles wat ze vertelde klonk mij heerlijk in de oren. “Weer zo’n vieze aardappel met kaas en olijven” werd in mijn hoofd vertaald naar een rijk gevulde kumpir.
Ook het uitgebreide Turks ontbijt met omelet en “iets met spinazie” klonk mij goed in de oren. En dat de beste vrouw het in haar hoofd haalde mijn dochter een hele gebakken vis –“met de ogen er nog in, papa!”– voor te schotelen was natuurlijk te gek voor woorden. Ik hoop dat ze die in ieder geval beleefd heeft afgeslagen, meer kun je niet doen.
Mijn ei kwijt
Een paar maanden later eet onze Turkse gast beleefd haar bordje andijviestamppot leeg en schept ze nog eens op. Ontbijt maken hoeft niet, want ze eet het liefst cornflakes. Ik heb mijn dochter moeten beloven ‘geen gekke dingen’ te koken dus vissen met ogen staan dus niet op het weekmenu.
Gelukkig kan ik nu mijn ei kwijt in deze Foodies, voor een groot deel gewijd aan de Turkse keuken en ingrediënten:
Foodies Turkije
- Leer de keuken van Karsu kennen;
- Ontdek typisch Turkse ingrediënten;
- Bak zoete toetjes en nog veel meer!

Tip!

Ontvang tijdelijk tot 48% korting op een Foodies abonnement
Onze tips

5x ingrediënten waarvoor je naar een Turkse winkel wil gaan

Van baklava tot kebab: deze Turkse recepten wil je maken

Zo houd je je muntplantje wél lang in leven

Keukenhack: dit is waarom je nooit koffiedik moet weggooien

GEWONNEN: 3x ongefilterde olijfolie van Atrevido

Foodies kerstgelukjes: win deze geweldige prijzen in december

De virale Ninja SLUSHi scoor je nu belachelijk goedkoop

Zo geef je de klassieke tarte tatin een verrassende twist

Willem van Santen
Chef & fotograaf
Heeft geen grote bezwaren tegen ananas op pizza. Heeft wel grote bezwaren tegen kiwi en papaja. Als kok is hij klassiek Frans opgeleid, maar nu ontdekt hij al jaren recepten van over de hele wereld bij foodies magazine.



