Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Ontbijttafel in Istanbul, gevuld met een uitgebreid Turks ontbijt met verschillende gerechten

Dit eten vinden pubers ‘vies’, maar het is fantastisch

Profielfoto van
WillemWillem van Santen

Spinazie bij het ontbijt, aardappels vol olijven en kaas, een hele vis met ogen… Waar pubers huiverig reageren, weten foodies: dit wil je proeven.

Lees verder na de advertentie

Mijn oudste dochter (15) ging op uitwisselingsreis naar Turkije. Superspannend natuurlijk, maar vooral heel leuk. Ik zag het wel voor me: een Turkse moeder die de lekkerste ontbijtjes maakt, authentieke kebab en kumpirs op elke hoek van de straat en baklava, net zo zoet als lekker. En wat bleek? Er waren inderdaad ontbijtjes, er was kebab en kumpir en er was baklava.

Turks ontbijt

Helaas was het meeste niet besteed aan het eenkennige puberbrein. Elke dag belden we even en eigenlijk elk gesprek ging over hoe ‘vies’ ze het eten had gevonden. Alles wat ze vertelde klonk mij heerlijk in de oren. “Weer zo’n vieze aardappel met kaas en olijven” werd in mijn hoofd vertaald naar een rijk gevulde kumpir.

Ook het uitgebreide Turks ontbijt met omelet en “iets met spinazie” klonk mij goed in de oren. En dat de beste vrouw het in haar hoofd haalde mijn dochter een hele gebakken vis –“met de ogen er nog in, papa!”– voor te schotelen was natuurlijk te gek voor woorden. Ik hoop dat ze die in ieder geval beleefd heeft afgeslagen, meer kun je niet doen.

Mijn ei kwijt

Een paar maanden later eet onze Turkse gast beleefd haar bordje andijviestamppot leeg en schept ze nog eens op. Ontbijt maken hoeft niet, want ze eet het liefst cornflakes. Ik heb mijn dochter moeten beloven ‘geen gekke dingen’ te koken dus vissen met ogen staan dus niet op het weekmenu.

Gelukkig kan ik nu mijn ei kwijt in deze Foodies, voor een groot deel gewijd aan de Turkse keuken en ingrediënten:

Tip!

Elke maand nieuwe recepten en inspiratie met seizoensproducten ontvangen?
Elke maand nieuwe recepten en inspiratie met seizoensproducten ontvangen?

Ontvang tijdelijk tot 48% korting op een Foodies abonnement

Profielfoto van

Willem van Santen

Chef & fotograaf

Heeft geen grote bezwaren tegen ananas op pizza. Heeft wel grote bezwaren tegen kiwi en papaja. Als kok is hij klassiek Frans opgeleid, maar nu ontdekt hij al jaren recepten van over de hele wereld bij foodies magazine.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!