Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
de perfecte risotto: paddenstoelenrisotto

Dit is dé perfecte kaas voor Italiaanse gerechten

In samenwerking met Grana Padano
Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Het zal je vast niet ontgaan zijn, wij houden van kaas. Op de borrelplank, over de pasta heen, in een knapperige snack of gewoon zo uit het vuistje. Tijd om vandaag eens in te zoomen op de perfecte kaas voor Italiaanse gerechten: Grana Padano.

De perfecte kaas voor Italiaanse gerechten

De lekkerste pasta, pizza en risotto komt natuurlijk uit Italië. Iets wat je in haast elk recept terugvindt is één van onze favoriete ingrediënten: kaas. Vandaag vertellen we je over de perfecte kaas voor Italiaanse gerechten. Of je het nu over een pasta raspt of verwerkt in een smeuïge saus; kaas maakt van haast elk gerecht een feestje.

Grana Padano

Deze Italiaanse kaas is een smaakvolle, harde kaas die al sinds de 12e eeuw wordt gemaakt. Eerder schreven we het artikel “Wat is Grana Padano en wat kun je ermee?”. Hier lees je alles over de achtergrond, smaak en structuur van deze kaas. Niet iedereen kent deze geweldige kaas, tijd voor verandering! Wist je dat Grana Padano misschien wel dé perfecte kaas is voor Italiaanse gerechten? We leggen je graag uit waarom.

Pasta

Op het moment dat Grana Padano nog vrij jong is, is deze wat zachter van smaak. Daardoor rasp je met alle gemak lekker wat verse kaas over je pasta heen. Je proeft de romige, smeuïge smaak van Grana Padano, zonder dat deze te overheersend is. Sterker nog; de kaas zorgt voor balans in veel pasta’s. De kaas heeft ook nog een goede smeltcapaciteit. En dat maakt kaas juist zo lekker! Naarmate je een kaas kiest die wat meer rijping heeft gehad neemt de intensiteit van de smaak toe, zonder dat deze overheersend wordt.

Natuurlijk kan je ook pasta maken mét Grana Padano. Zo maakten we deze onweerstaanbare gnocchi met romige spinaziesaus en krokant broodkruim. Gnocchi is een pastasoort die je maakt van aardappel en meel. Door kaas toe te voegen aan het deeg krijgt de pasta een diepe smaak die erg goed past bij de spinaziesaus.

gnocchi spinaziesaus

Risotto

Heb je nog nooit risotto gemaakt? Probeer het eens! Het zal je verbazen hoe makkelijk het eigenlijk is. De perfecte kaas voor Italiaanse gerechten mag natuurlijk niet ontbreken in je risotto. Zo ook in dit recept voor paddenstoelenrisotto met krokante kaaskoekjes. De kaas zorgt niet alleen voor een smeuïge en smaakvolle saus, de krokante kaaskoekjes geven deze risotto nét even wat extra’s. We waarschuwen je alvast, nadat je dit recept met Grana Padano hebt gemaakt is het je nieuwe favoriet!

paddenstoelenrisotto

Pizza

Een pizza zonder kaas is geen echte pizza. Althans, dat vinden wij als kaasliefhebbers. Ga je zelf pizza maken? Kies de lekkerste toppings voor op je pizza en rasp er wat Grana Padano overheen voordat je de pizza in de oven schuift. De kaas smelt heerlijk weg over je favoriete toppings en geeft net even wat extra smaak aan je pizza, zonder dat de smaak van de kaas overheerst. Daarom is Grana Padano ook de perfecte kaas voor op je pizza!

De perfecte kaas voor Italiaanse gerechten: snacks

Borrelen zijn we in Nederland dol op, maar Italianen kunnen er ook wat van. Denk maar eens aan de lekkerste arancini, gefrituurde balletjes van overgebleven risotto. Ideaal als je net iets teveel hebt gemaakt. Of wat dacht je van een stukje focaccia? Je raadt het al; met kaas! En dan hebben we nog niets gezegd over dit heerlijke recept voor shortbreadcrackers gemaakt van Grana Padano. We maakten ze in vier verschillende varianten. Wil je uitpakken? Maak ze alle vier met de perfecte kaas voor Italiaanse gerechten en leg ze op de borrelplank. Schenk de glazen maar vol om te proosten op één van de mooiste producten ter wereld: kaas!

grana padano shortbread crackers

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Onze tips

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!