Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
telefoon aan tafel

10 tips om je telefoon niet aan te raken tijdens het eten

Advertentie

We willen niet klinken als je ouders, maar eerlijk is eerlijk; een telefoon aan tafel is niet écht gezellig. Daarom tien tips om het weer leuk te krijgen tijdens de maaltijd; zo besteden jij en je tafelgenoten weer aandacht aan elkaar en het eten.

Eten zonder telefoon

Het is makkelijker gezegd dan gedaan, tegenwoordig pakken we om het minste of geringste onze telefoon erbij. Even iets opzoeken, een foto maken van het eten of toch dat ene appje even lezen. Met deze tips zorg je ervoor dat de telefoon buiten beeld blijft tijdens het eten, waardoor het een stuk gezelliger wordt aan tafel!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

1. Zet je notificaties uit

Je bent zo gefocust op dat notificatielampje dat hij zelfs lijkt te branden als dat niet zo is. En dat pingeltje? Zodra je die hoort moet jij je telefoon aanraken! Om afleiding tijdens het eten te voorkomen kun je daarom beter alle meldingen uitzetten.  WhatsApp én social media.

10 tips om je telefoon niet aan te raken tijdens het eten

2. Maak eten waar je vieze handen van krijgt

Niemand wil met zijn vieze vingers zijn telefoon vastpakken. Serveer daarom eten waar je lekker vieze, vette vingers van krijgt zoals taco’s die je zelf kunt vullen en toppen. Serveer alles los op tafel; schaaltje salsa, guacamole, tomaat, sla en kaas en wat je nog meer lekker vindt.

3. Leg alle telefoons op een grote stapel

Vraag al je tafelgenoten hun telefoon op een grote stapel in het midden te leggen. Het liefst met de schermen naar beneden, om oplichtende schermen te negeren. Degene die zijn telefoon als eerste pakt, wast af! Dit werkt overigens ook goed als je met vrienden uit eten gaat, degene die dan zijn telefoon als eerste pakt betaalt de rekening. Als dat geen goede motivatie is om even geen telefoon aan te raken…

4. Lekker eten zorgt voor meer plezier

Hoe lekkerder de maaltijd is, hoe groter het plezier aan tafel is. Haal de beste chef in jezelf naar boven. Inspiratie nodig? Bekijk eens onze recepten. Zo eet je lekkerder, en wie lekker eet, geniet aan tafel en denkt niet zo snel aan zijn telefoon.

10 tips om je telefoon niet aan te raken tijdens het eten

5. Zet een wekker

Zet een wekker of spreek een tijd af wanneer iedereen zijn telefoon weer mag pakken. En neem dan ook echt ruim de tijd! Je zult zien dat voor je het weet de wekker al gaat. Time flies when you’re having fun! En oja, zet het liefst een analoge wekker (ja die bestaan nog steeds).

10 tips om je telefoon niet aan te raken tijdens het eten

6. Leg je telefoon buiten handbereik

Klinkt simpel, maar het gebeurt bijna nooit. Hoe vaak liggen telefoons op tafel, naast het bord of glas? Berg hem liever op, en dan ook goed. In een jas of in een tas. Zo is de kans veel kleiner dat je ‘m gaat pakken en uit gewoonte eet met je vork in de ene en je telefoon in je andere hand.

7. Verander het kleurenschema

Wist je dat de rode kleur van de notificaties niet toevallig is gekozen? Rood stimuleert namelijk onze hersenen en daarom willen we per se naar de notificatie kijken. Verander daarom het kleurenschema van je telefoon, naar grijs bijvoorbeeld, zodat je minder geprikkeld wordt.

8. Maak je eten eens níet mooi op

Maak jij je eten soms zo mooi op dat het net een kunstwerkje is? Logisch dat je dat dan vast wilt leggen! Maak het daarom eens wat minder mooi. Het smaakt er niet minder lekker om en de kans dat je een foto moet maken – en dus je telefoon wilt pakken – is meteen een stuk kleiner. Daarnaast, het is toch veel belangrijker om te genieten met je vrienden aan tafel dan dat de hele wereld het hoeft te zien op je socials?

9. Laad je telefoon op

Je telefoon wegleggen om hem op te laden moet je toch, dus waarom niet tijdens het diner? Zo kun je een goed gesprek aan tafel voeren en is je telefoon daarna weer helemaal opgeladen. Ook een mooi moment op die lang uitgestelde updates een keer te doen!

10. Zet je telefoon op stil

Dit is misschien wel de meest simpele tip van allemaal. Zet je telefoon gewoon op stil, of zelfs uit! Je kunt ook instellen dat hij steevast op een bepaald tijdstip op ‘Niet Storen’ staat. Stel dat bijvoorbeeld dagelijks in van 6 tot 7 uur en heb de volle aandacht voor het eten en je tafelgenoten.

10 tips om je telefoon niet aan te raken tijdens het eten

Deze tips zijn geïnspireerd op een onderzoek van Santa Maria in samenwerking met DirectResearch

Onze tips

Profielfoto van

Yvonne Doorten

Hoofdredacteur

Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!