Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Cover voor Dit is dé bloem voor op de kersttafel

Dit is dé bloem voor op de kersttafel

In samenwerking met mooiwatbloemendoen.nl
Profielfoto van AnneAnne Mebelder

Advertentie

Met een Lisianthus op tafel steel jij de show deze kerst. Wil je weten waarom? Wij spraken Marcel van der Lugt, kweker van deze prachtige bloem, erover.

Dé bloem voor op de kersttafel: Lisianthus

Met kerst wil je niet alleen uitpakken met het eten dat je voor je gasten bereidt, ook wil je het in huis gezellig maken en de tafel mooi aankleden. Bloemen op tafel zijn daarvoor een must.

Maar hoe kies je nou de perfecte bloem voor op de kersttafel? Wij spraken kweker Marcel van der Lugt en vroegen hem alles over zijn favoriete bloem voor kerst: de Lisianthus.

Foto Kweker - Marcel vd Lugt - mooiwatbloemendoen.nl

Wil je ook iedere week de beste kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Dé bloem voor op de kersttafel volgens kweker Marcel van der Lugt

Marcel is samen met zijn twee broers en drie neefjes eigenaar van kwekerij Lugt Lisianthus, in het Westland. Een echt familiebedrijf: hij heeft het bedrijf van zijn vader overgenomen, die het ook weer van zijn vader overnam. Voorheen werden er ook Freesia’s geteeld, maar omdat de Lisianthus meer een jaarrond bloem is, besloten de mannen uiteindelijk alleen voor deze bloem te gaan.

Waarom de Lisianthus?

Marcel: “De Lisianthus is een bloem met veel mogelijkheden, die het hele jaar door gekweekt wordt. Het is bovendien een hele mooie bloem, die in allerlei kleuren en vormen voorkomt. En eenmaal thuis blijft ‘ie minimaal 10 dagen goed, soms zelf wel 18 tot 22 dagen!

Oorspronkelijk groeide het plantje aan de rivierbedding in Noord-Amerika en is hij vanuit daar naar Japan gebracht. De Japanners hebben hem gekweekt tot hoe de bloem nu is.”

Hoe houd je de Lisianthus zo lang mogelijk mooi?

Marcel geeft een aantal tips om je bloemen zo lang mogelijk mooi te houden:

  1. Koop Lisianthus niet te groen. Het duurt een paar dagen voordat hij uitkomt en zijn mooie kleuren laat zien.
  2. De Lisianthus houdt van snijbloemenvoedsel. Hiermee verleng je de houdbaarheid met een week. Zo staat hij al snel 10 tot 18 dagen op vaas.
  3. De Lisianthus drinkt veel, in de eerste 48 uur tot wel een liter per bos. Vul de vaas dus regelmatig bij met water en zorg dat hij niet droog komt te staan.
  4. Pak altijd een schone vaas en zorg dat er geen blad in het water komt.

Waarom is de Lisianthus dé bloem voor op de kersttafel?

Marcel antwoord direct: “Simpel gezegd, de Lisianthus is heel mooi én risicoloos. Je kunt eigenlijk niets fout doen. Je snijdt hem en zet hem op vaas, dat is het. Je kunt de stelen zowel lang houden en ze op een hoge vaas op de kast zetten, als de stelen kort knippen en de bloemen in kleine vaasjes op je kersttafel zetten.”

Ook tijdens het eten zorgt de bloem niet voor problemen, legt Marcel uit: “De bloem kan goed tegen hitte, dus als je eind december de kachel aan hebt of als er hete ovenschalen of kaarsen op tafel staan zorgt dat niet voor problemen. Een ander groot voordeel van deze bloem op tafel is dat hij geen stuifmeel afgeeft. Geen stuifmeel in je eten dus!”

Hoe vier je zelf graag kerst?

Marcel lacht: “Heel eerlijk, ik loop de hele dag tussen de Lisianthus, dus bij ons thuis, en al helemaal met kerst, zetten we ook juist graag een andere bloem op tafel. Rozen bijvoorbeeld, die vind ik ook erg mooi.”

Toch blijft hij fan van wat hij zelf kweekt: “Als we bij iemand op bezoek gaan neem ik wel altijd een bosje mee hoor! Met kerst kleedt mijn vrouw meestal de tafel aan, en er staan altijd wel bloemen op tafel. En meestal zit de Lisianthus daar dan wel tussen”, sluit hij zijn verhaal af.

Waar te koop?

Wil je deze prachtige bloem ook graag op de kersttafel zetten? Hij is te koop bij iedere bloemist en ook op de markt vind je hem bijna altijd. In de supermarkt wordt ‘ie niet verkocht.

Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Anne Mebelder

Redacteur

Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!