Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Bloemenbureau Holland

Bloemen op tafel: de leukste stylingtips én recepten

In samenwerking met mooiwatbloemendoen.nl
Profielfoto van AnneAnne Mebelder

Advertentie

Bloemen op tafel zijn niet alleen mooi, veel soorten zijn ook nog eens eetbaar. Met onze tips en recepten kleed je de kersttafel én de gerechten prachtig aan met bloemen. Feestelijker wordt het niet!

Bloemen op tafel

Als er één moment is dat je uitpakt met de tafelstyling, dan is het wel met kerst. De prachtige gerechten die je bereidt, verdienen meer dan alleen je doordeweekse tafelzeil! Samen met mooiwatbloemendoen.nl laten we zien welke bloemen een feestelijke, lichte en vrolijke uitstraling geven op je kersttafel.

Speciaal voor Het Grote Kerstnummer kozen we voor een feestelijk gedekte ontbijttafel. Voor de tafeldekking maakten we een combinatie van één grote prachtige bos bloemen – het centerpiece op je tafel – en wat losse bloem-elementen.

We gebruikten de volgende bloemen: Sorbus, Roos, Leucothoe, Euphorbia, Amaryllis, Hypericum, Gloriosa, Chrysant en Lisianthus. Over deze laatste vertelt kweker Marcel van der Lugt van Kewekerij Lugt Lisianthus je meer.

Bloemen op tafel

Wil je ook iedere week de beste kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Dé tips voor bloemen op tafel van styliste Susi

Wil je zelf aan de slag met het dekken van jouw florale kersttafel? Onze styliste Susi Bálint geeft tips over hoe je dat aanpakt:

1) Kijk naar de vorm van je tafel

Bij een ronde tafel heb je meer ruimte in het midden voor een groot boeket. Bij een langwerpige tafel kun je het midden van de tafel gebruiken voor meerdere kleine elementen op een rij. Organiseer je een buffet? Zorg dan voor lage boeketjes, zodat je gasten niet beperkt worden in het opscheppen van de gerechten.

2) Kies een thema

Ga je voor rustige natuurtinten of mag de tafel veel kleur bevatten? Elementen als kleine vaasjes zijn juist heel geschikt om je thema extra kracht bij te zetten. Die vind je in veel verschillende vormen en kleuren.

3) Zet de bloemen ook in als kleine elementen

Zo maak je de tafel éxtra gezellig. Zo kun je verspreid over de tafel een paar bloemkoppen neerleggen. Of je legt naast ieders servet een kleine bloem neer. Zo maak je elk tafelplekje speciaal!

4) Vraag de bloemist naar de houdbaarheid van de bloemen

En naar hoe lang het duurt voordat de bloemen uitkomen. Je wilt dat ze op de dag zelf op hun mooist zijn! Bedenk ook waar je de bloemen tot je diner bewaart. In een koelere ruimte ontwikkelen ze zich langzamer dan op kamertemperatuur.

5) Ga voor lage elementen

Let op dat je geen oogcontact blokkeert met de bloemen die je op tafel zet. Een grote bos bloemen of hoge vazen kunnen een gesprek in de weg zitten, wat vaak als onprettig wordt ervaren. Gebruik dus lage vazen en snijd eventueel een deel van de steel van de bloemen af, zodat ze lager uitkomen.

6) Vergeet de ‘elleboogruimte’ niet

Zorg ervoor dat je gasten genoeg ruimte hebben om lekker ontspannen te kunnen tafelen. Zet de tafel dus niet té vol.

7) Zet kaarsen op tafel

Die maken een etentje meteen feestelijk. Combineer verschillende soorten grote en kleine kaarsen verspreid over de hele tafel. Gebruik bijvoorbeeld afwisselend dinerkaarsen en theelichtjes.

8) Combineer de bloemen op tafel met die in je menu 

Gebruik bijvoorbeeld ter decoratie dezelfde kruiden als in je gerechten. Dit zorgt voor een mooi geheel. Steek bijvoorbeeld wat takjes rozemarijn, munt salie, lavendel of bloeiende artisjok in je boeket!

9) Let op met:

  • Sterk geurende bloemen, die kunnen de smaak van het eten beïnvloeden.
  • Niet-eetbare bloemen of planten met besjes, als er kleine kinderen aan tafel zitten, om te voorkomen dat ze die in hun mond steken.
  • Bloemen die snel blaadjes of stuifmeel afgeven. Je wilt niet dat die in het eten belanden.

10) Gebruik eetbare bloemen 

Die maken je gerechten op een simpele manier meteen feestelijk. Wanneer bloemen als eetbaar worden verkocht, betekent dat in principe dat ze onbespoten en dus vrij van pesticiden zijn. Lees echter altijd goed het label of vraag na bij de verkoper of dit ook echt zo is.

Veelgebruikte eetbare bloemen zijn viooltjes, sering, vlierbloesem, hibiscus, camelia, leeuwenbek, roos of lavendel. Koop ze kort van tevoren en bewaar ze gekoeld, want ze gaan niet enorm lang mee.

Recepten met eetbare bloemen

Naast bloemen op tafel, kun je ze ook verwerken in allerlei gerechten. Met deze cruffins en smoothiebowl op de ontbijttafel, begin je deze kerst op en top feestelijk.

Smoothiebowl met pecangranola en viooltjessiroop

Vrolijk deze knalgekleurde smoothiebowl nog meer op met bloemetjes erbovenop. De viooltjessiroop in de smoothie zelf maakt ’t een mooi geheel.

> naar het recept: smoothiebowl met pecangranola en viooltjessiroop

Smoothiebowl met pecangranola en viooltjessiroop

Kaneelcruffin met rozencitroenglazuur en rozenblaadjes

De rozenblaadjes op deze cruffins maken ze éxtra kleurig, zodat je kerstontbijt er vanzelf fantastisch uit ziet!

> naar het recept: kaneelcruffin met rozencitroenglazuur en rozenblaadjes

Kaneelcruffin met rozen-citroenglazuur en rozenblaadjes

Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Anne Mebelder

Redacteur

Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!