Foodies 04/2024
Mediterraanse smaken
Foodies Mediterraanse smaken
aardbeicruffins dit is waarom je cruffins moet proberen

Dit wil je proberen: cruffins

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Cruffins! Misschien heb je er al weleens van gehoord, misschien lees je het voor het eerst. Het is niets anders dan een geslaagde kruising tussen een muffin en een croissant. Stiekem likken wij onze vingers er bij af op de redactie. Helemaal nieuw is het niet, de cruffin bestaat al sinds 2013. Tegenwoordig vind je ze op haast elke foodblog. Wij vertellen je graag waarom deze kruising zo geslaagd is en waarom je cruffins moet proberen!

Het is geen muffin, het is geen croissant…

Maar een cruffin! Het ontstaan van het woord is makkelijk te ontdekken, het is de vervoeging van “muffin” en “croissant”. Je maakt ze met croissantdeeg, oftewel gelamineerd deeg. Het liefst zelf gemaakt natuurlijk. Al smaken ze ook heerlijk met kant-en-klaar croissantdeeg. Het enige wat je nodig hebt naast het deeg is een vorm voor muffins en wat boter. Het croissantdeeg bak je als een muffin, in de vormpjes. Hierdoor neemt de croissant een andere vorm aan. Dat resulteert in heerlijke cruffins. Oftewel, dit moet je proberen!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Zoete of hartige cruffins

Laat je creativiteit de vrije loop, je varieert eindeloos met cruffins. Zowel hartig als zoet, niets is te gek. Wat dacht je van hartige cruffins met kaas? Lekker voor bij de soep! Of een cruffin met bacon en tomaat voor bij het ontbijt? Zoete mogelijkheden zijn er ook meer dan genoeg. Kies voor een klassieke combinatie van chocolade met hazelnoten of lemon curd met clotted cream. Wij krijgen spontaan trek op de redactie!

Deze cruffins moet je proberen

We houden van seizoensfruit en zijn daarom aan de slag gegaan met aardbeien en bramen. Hoe verser hoe beter, haal het fruit bij een lokale fruitteler of groenteboer als dat mogelijk is. Beide recepten maak je in een handomdraai. In het recept staat kant-en-klaar croissantdeeg beschreven, uiteraard is zelfgemaakt deeg nóg lekkerder. Ga je de cruffins maken? Deel je creaties op Instagram, tag ons en gebruik #iamfoodies.

Recept voor bramencruffins

Een cruffin met bramen, mascarpone en vanille. Voor een extra crunch wentel je de cruffins even door de kristalsuiker heen na het bakken. Smullen maar!

> naar het recept voor bramencruffins

bramencruffins cruffins

Recept voor aardbeicruffins

Aardbeien en custard, een gouden combinatie. Zo ook in deze heerlijke cruffins! Maak jij ze voor bij de koffie of als ontbijt? Wij weten het wel!

> naar het recept voor aardbeicruffins

aardbeicruffins cruffins

Lees ook: 7x croissants uit de supermarkt getest 

Onze tips

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!