Uienstoof met bier en tijm

Het wordt regelmatig gedaan: bier toevoegen aan een stoof. Met name goed donker en stevig bier zoals bokbier geeft een mooie smaak af. Wil je liever geen alcohol in je stoofgerecht? Dan kun je ook gaan voor wat bouillon of fond. Kijk wel even naar de andere ingrediënten, zodat het geheel niet te zout was. Alcholvrije cider of wijn kan ook een goede optie zijn.

Trappisten-wentelteefjes van suikerbrood

Officieel gaat er in wentelteefjes geen drank natuurlijk, maar een beetje trappistenbier kan ze wel naar een hoger niveau brengen. De smaak van het donkere bier gaat hier heel goed samen met de zoete kersen. Het bier vervangen? Gebruik dan gewoon wat meer melk.

Gepocheerde peer met macadamiacrumble

Peren en wijn zijn een gouden combinatie: denk maar aan de stoofpeertjes die maakt met kerst. Vaak worden peren gepocheerd in rode wijn, maar door ze in witte wijn te pocheren behouden ze hun mooie lichte kleur. Wil je geen wijn gebruiken? Appelsap werkt ook prima in dit recept.

Doperwten-cidersoep met pancettakruim

Dit hadden we nog niet zo vaak gezien, alcohol in je soep. In dit recept tilt de appelcider de soep echt naar een ander niveau: het geheel wordt een stuk frisser. Ook het zuurtje van de cider kan deze soep, met vrij vlakke ingrediënten zoals doperwten, goed gebruiken. Je kan de cider vervangen door alcoholvrije cider of niet te zoete appelsap.

Zalm gemarineerd in gin tonic

Als er één product is dat wel houdt van een marinade, is het wel zalm. We kennen natuurlijk allemaal gravad lax, zalm in zoutkorst. Maar wist je dat je ook heel veel andere smaken kunt gebruiken voor je zalm? Deze zalm is gemarineerd in gin. De gin geeft de vis de kruidige, citrusachtige smaak van de jeneverbes. Liever alcoholvrije zalm? Gebruik dan een mooie vinaigrette met verse kruiden zoals dille. Dille en zalm zijn echt twee handen op één buik.