Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
Mr. & Mrs. Napkin: inspiratie voor kerst

Hoe dek je de tafel? Mr. & Mrs. Napkin geven inspiratie voor kerst

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Wat mag er dit jaar niet ontbreken op tafel, welke kleuren zijn helemaal in en gebruik je papieren servetten of koop je katoenen? Mr. & Mrs. Napkin delen alle tips & tricks voor de perfect gedekte tafel met kerst, van de mooiste kandelaars tot aan de beste servetten.

Inspiratie voor kerst

Met kerst wil je toch even nét iets meer uitpakken dan bij een standaard etentje dat je organiseert voor vrienden. Het liefst haal je het mooie servies tevoorschijn, poets je de wijnglazen nog een keer extra op en leg je een mooi tafelkleed op tafel. Maar hoe kies je nu eigenlijk de juiste goodies? En wat mag er absoluut niet ontbreken op tafel? Wij vroegen Nicky en Emilie van Mr. & Mrs. Napkin naar hun tips. Zoek je inspiratie voor kerst? Lees dan snel verder!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Mr. & Mrs. Napkin

Nicky Cornelissen en Emilie de Mooij van Mr. & Mrs. Napkin geloven erin dat iedereen het nét dat beetje leuker kan maken en daarom spreken ze op hun inspiratieplatform vanuit Mr. & Mrs. Napkin. Twee personages waar iedereen zich op een eigen manier mee kan identificeren. Het zijn twee jonge vrouwen die volop in het leven staan met veel enthousiasme, creativiteit en passie om alles nét dat beetje leuker te maken! Op hun platform vind je dan ook veel meer dan alleen maar tips over de perfect gedekte tafel, ze bieden een een beleving aan.

Emilie vertelt over hoe het ooit begon: “Nicky en ik hebben elkaar ontmoet in 2013 toen we allebei in Utrecht studeerden. We zaten in dezelfde vriendengroep en waren eigenlijk altijd wel het duo dat samen alles meteen nét een beetje leuker wilden maken. Of het nu om een feestje of een diner ging, het creatieve zat er wel in bij ons. Dat werd uiteindelijk onze gedeelde passie.”

Ze begonnen samen een Instagramaccount om al hun tips te delen. Hier vind je volop inspiratie voor kerst, en eigenlijk voor elke gelegenheid. “Het account sloeg aan, langzaam begonnen we het concept steeds verder uit te rollen”, vertelt Emilie. “Er kwamen voor het eerste echte klussen op ons af.”

Tips of trends?

Natuurlijk zijn we benieuwd naar de do’s & don’ts als het aankomt op het dekken van de tafel met kerst dit jaar. Waar moet je op letten, wat mag er niet missen en wat kan anno 2022 echt niet meer? Kortom, we zijn op zoek naar inspiratie voor kerst!

Het eerst wat Nicky deelt: “Als eerst, we geloven bij Mr. & Mrs. Napkin niet in trends. Dat is altijd gevaarlijk om te roepen, maar het allerbelangrijkste van een mooie tafel is dat je ‘m vooral met heel veel plezier dekt voor je dierbaren. Zeker tijdens de feestdagen. Als jij houdt van pimpelpaars met geel dan moet je dat zeker doen. We geven graag tips, maar het is belangrijk dat het wel eigen blijft.”

Emilie sluit zich hierbij aan en vertelt verder: “We focussen ons voornamelijk op het geven van tips en helpen mensen met het kiezen van de juiste stijl. Dit heeft natuurlijk alles te maken met hun eigen smaak.”

Kerst met Mr. & Mrs. Napkin

Gratis taart

Nicky vertelt: “In het begin heb ik een keer geroepen dat als we met onze passie ooit een gratis taart konden verdienen dat fantastisch zou zijn. Nog geen twee weken later kregen we al veel meer dan gratis taarten en werden we benaderd voor diverse samenwerkingen.”

Via hun platform delen ze kleine tips om alles leuker te maken, en dat is iets wat duidelijk aanslaat. Zo verandert hun platform steeds meer in een professioneel bedrijf. Van kleine tips zijn ze gegroeid naar het aanbieden van hele belevenissen, zowel voor de zakelijke markt als voor particulieren. Ze weten dan ok als geen ander wat er belangrijk is voor een mooie tafel met de feestdagen.

Inspiratie voor kerst

Misschien wel de belangrijkste tip volgens Emilie: “Gooi eindelijk eens die papieren servetten weg en investeer in linnen of katoenen servetten. Doe er een lintje omheen en het ziet er al zo anders uit, dat straalt al zoveel meer warmte en luxe uit.” Volgens Nicky en Emilie kan iedereen het een beetje leuker maken.

Nicky vertelt: “We voorzien mensen graag van tips, vaak kan je met kleine aanpassingen al een hele feestelijke tafel neerzetten. Zet bijvoorbeeld altijd kaarsjes of bloemetjes op het toilet. Dat soort details maken echt het verschil.”

Tips voor de kersttafel

Wat betreft die tips zit het wel goed, Nicky en Emilie zitten boordevol inspiratie voor kerst. Nicky vertelt: “Soms vind je bij goedkopere winkels of de kringloop ontzettend toffe glazen, het hoeft echt niet zo te zijn dat je het duurste kristal in huis moet hebben voor een feestelijke tafel. Als je goed zoekt vind je overal geweldige items. Ook linnen servetten hoeven bijvoorbeeld helemaal niet duur te zijn, daarnaast koop je ze maar één keer.”

Emilie vult haar aan: “We kiezen er bewust voor om niet alleen met dure merken te werken, juist om het toegankelijk voor iedereen te houden. Net als dat we niet in trends geloven, geloven we eigenlijk ook niet in etiquette. Het is belangrijk dat er eenheid is op je tafel. Als je graag alle glazen aan de verkeerde kant wil zetten is dat prima, zolang je het dan ook maar bij alle glazen doet.”

Volgens Nicky is het ook slim om altijd wijnglazen voor zowel rode als witte wijn op tafel te zetten: “Ook al gebruik je ze niet allebei, het ziet er meteen wat rijker en gevulder uit.”

Kerst inspiratie beestenboel

Waar begin je?

Volgens Nicky en Emilie is het belangrijk om eerst je ideale kersttafel uit te denken. Wat wil je op tafel zetten en voor welke stijl kies je?

Nicky vertelt: “Je ziet tegenwoordig veel dierenprinten, zowel op tafel als in decoratie voor de kerstboom. Als dat iets is wat je leuk vindt is het goed om dat als basis te gebruiken. Kijk dan wel goed naar welke basiskleur je kiest en wat er bij elkaar past. Door verschillende materialen te gebruiken ontstaat er al snel een compleet beeld, zeker als je dan ook nog eens groepeert. Zet bijvoorbeeld verschillende kaarsen in en driehoek neer en doe dit ook met andere decoratie op tafel, maak vooral geen rechte rijtjes.”

Laagjes op tafel

Wil je op een gemakkelijke manier wat meer diepte op tafel? Ga dan voor laagjes. Dit hoeft volgens Nicky en Emilie echt niet altijd te beginnen met een tafelkleed, een mooie houten tafel is ook een prachtige basis. “Gebruik bijvoorbeeld eens onderborden op tafel”, vertelt Nicky. “Het is mooi, maar ziet er tegelijkertijd ook uitnodigend uit.”

Emilie vult aan: “Pak vooral uit met de feestdagen. Gebruik mooie bakjes om sausjes of dips in te serveren, zet alsjeblieft geen plastic bakjes op tafel. Hetzelfde geldt voor drinken, gebruik bijvoorbeeld een mooie kan voor sappen of water, dat geeft zoveel meer uitstraling dan een pak sinaasappelsap midden op tafel. Less is more bestaat wat dat betreft bij ons niet.”

Goodies voor de feestdagen

Natuurlijk delen Nicky en Emilie van Mr. & Mrs. Napkin hun favoriete goodies voor de feestdagen! Zo ben je gegarandeerd van een perfect gedekte tafel en originele cadeaus voor onder de kerstboom.

Proosten met bubbels

Bij de feestdagen horen natuurlijk bubbels. Zet de fles op tafel in een mooie koeler, dat maakt het geheel toch net wat feestelijker. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze wijnkoeler van marmer? Je vindt ‘m bij Living24.

inspiratie voor kerst: wijnkoeler

Sfeervol kaarslicht

Niets is zo sfeervol als kaarslicht tijdens de donkere feestdagen. Tafelkaarsen in een mooie kandelaar mogen natuurlijk niet ontbreken tijdens het kerstdiner dit jaar. Er zijn vele kleuren en soorten te vinden bij o.a. Søstrene Grene, Flying Tiger of zoals deze van Hema.

kandelaar

Stapelen met borden

Tip voor een mooi gedekte tafel: werk altijd met laagjes. Een onderbord geeft de tafel nét dat beetje extra. De onderborden van de Action zijn ideaal voor op de kersttafel, kies bijvoorbeeld voor goud, zilver of rood.

inspiratie voor kerst: onderbord

Linnen servetten

Uiteraard mogen de juiste servetten van Mr. & Mrs. Napkin niet ontbreken. Het geeft de tafel een rijkelijk gevoel, zeker als je linnen servetten kiest. Je vindt ze o.a. bij H&M Home.

linnen servetten

Klinkende glazen

Mooi glaswerk geeft de tafel een feestelijke look, helemaal met deze kristallen wijnglazen van Melodia. Het wijnglas zou maar zo uit vervlogen tijden kunnen komen, een juweeltje voor op tafel. Je vindt ze o.a. bij bol.com.

Inspiratie voor kerst: glaswerk

Glazen vaasjes

Bloem en groen werk geven de tafel leven, maak het jezelf niet te moeilijk met hele bloemwerken. Zet een groene (kerst)tak met een bloem in een leuk glazen vaasje en je hebt een prachtige toevoeging aan de kersttafel. Je vindt ze bijvoorbeeld bij Sissy-Boy.

vaasjes

Taartplateau voor meer dan taart

Een taartplateau wordt voor zoveel meer gebruikt dan taart. De broodjes van het kerstontbijt worden nét dat beetje leuker gepresenteerd, maar ook de kaasplank wordt mooier uitgelicht op zo’n prachtig plateau. Deze vind je bijvoorbeeld op fonq.nl.

taartplateau

Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!