De geur van kerst

Iedereen heeft er wel een voorstelling bij. De geur van versgebakken koekjes, kaarsen, dennennaalden of warme chocolademelk. Typisch de geur van kerst. Wij maakten een lijstje met verschillende geuren die wat ons betreft perfect bij kerst passen.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Gember

Geur: fris, scherp, citroen.

Zowel gemberpoeder als stemgember zijn onmisbaar tijdens het kerstbakken. Gemberpoeder gebruik je bijvoorbeeld in gingerbread koekjes en speculaas. Stemgember is lekker in een kerstbrood, cake, oliebol of pudding.

De geur van kerst: gingerbread koekjes

Gekonfijte sinaasappelschil

Geur: zoet, aromatisch, citrus.

De in suikersiroop gekonfijte sinaasappelschil is lang houdbaar en heerlijk aromatisch in gebak. Lekker in het Italiaanse kerstbrood panettone. Probeer maar eens in dit recept voor een panetonnetulband. De geur van kerst komt je al tegemoet vanuit de oven!

panettonetulband

Steranijs

Geur: warm, dropachtig en zoet.

In glühwein, stoofpeertjes, saus bij gevogelte, pompoensoep, als smaakmaker in toetjes als parfait of in een chocolademousse. Het kan allemaal! Lees hier alles over steranijs, inclusief de lekkerste recepten. Wat dacht je bijvoorbeeld van gestoofde peren met morbier en steranijs?

Jeneverbes

Geur: kruidig, houtachtig, peperig, sterk, fris.

Onmisbaar in rode kool, zuurkool, (stoof)vlees, hazenpeper of rodewijnsaus. Jeneverbes past goed in gerechten die je warm houden tijdens de koude dagen in het najaar. Lees hier alles over ingrediënten die je warm houden!

Haal de geur van kerst in huis

Vanillestokje

Geur: zoet, zacht, delicaat.

Er gaat niets boven een echt vanillestokje. Het vanillemerg geeft een aromatische geur en smaak aan gebak. Het stokje kun je ook laten meetrekken in room of melk voor desserts. Het geeft prachtige smaken. Hartig combineren kan ook. Het merg is bijzonder lekker met schaaldieren als kreeft en langoustines. Probeer maar eens!

Kruidnagel

Geur: kruidig, warm, zwaar en zoet.

In speculaas, stoofpotten en glühwein mag kruidnagel niet ontbreken. Ook steek je voor een klassieke kerstham kruidnagels in het zwoerd van een beenham. Hier vind je een recept waar kruidnagel gebruikt wordt in een sorbet. Met dit dessert haal je gegarandeerd de geur van kerst in huis!

De geur van kerst: bietensorbet

De geur van kerst: citroen

Geur: fris, zurig en sterk.

De frisse etherische geur van citroenschil komt terug in allerlei soorten gebak en koekjes. Het geeft een frisse toets aan amandelspijs. Gebruik het witte deel van de scheel niet, dit smaakt bitter. Gekonfijt kun je de schil gebruiken in oliebollen, gebak en panettone. Lees hier wat je kan doen met overgebleven citroen.

Kaneel

Geur: warm, kruidig, tikje bitter en zoet.

Stoofpeertjes, Marokkaans stoofvlees, kaneelbroodjes, kerstkoekjes of in een punch. De geur van kerst komt je tegemoet met kaneel. Onze absolute aanrader: perentartelette met kaneelroom.

desserts perentartelette met kaneelroom

De geur van kerst: peperkorrels

Geur: pittig, sterk en warm.

Peperkorrels zijn veel meer dan alleen vulling voor het pepervaatje op tafel. De korrels geven een warme, pittige touch aan zoet gebak. Of laat hele korrels meetrekken in bouillon en stoofvlees, het komt de smaak ten goede.

Kardemom

Geur: fris, scherp en zoet.

Lekker in kruidkoek, speculaas en de ultieme kerststol. Deze specerij combineert ook goed met cranberry’s en chocolade. Je vindt kardemom dan ook veel in gebak uit het Midden-Oosten. Dit recept met appeltjes uit de oven met peperkorrels is weer eens wat anders dan dat je gewend bent. Bekijk ook eens dit lijstje vol met weekendbaksels met kardemom.

Appeltjes uit de oven met zwartepeperkorrels

Lees ook: