Foodies 03/2024
Zuid-Amerika
Foodies Zuid-Amerika
Christmaholic

Saskia van Christmaholic: “Warme bruintinten zoals amber en kaneel zijn trendy”

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Ben jij ook al aan het aftellen tot het eindelijk kerst is? Het Grote Kerstnummer van Foodies ligt ondertussen in de winkels, tijd om je helemaal voor te bereiden op de leukste én smakelijkste feestdagen van het jaar. Wij vroegen Saskia de Laat van Christmaholic naar dé trends op het gebied van kerst.

Bestel hier Het Grote Kerstnummer van Foodies

Wie is Christmaholic?

Christmaholic is de grootste kerstblog van Nederland en België. Je vindt hier honderden artikelen boordevol inspiratie voor (het maken van) kerstversiering, recepten voor het kerstdiner, creatieve knutselideetjes, cadeautips en nog veel meer! Saskia de Laat is het gezicht achter deze populaire blog; wij spraken met haar om alles te weten te komen over haar blog en natuurlijk over kerst.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe het ooit begon…

Saskia vertelt over het begin van Christmaholic: “Eigenlijk is het als een grapje begonnen, ik blog al erg lang. Ruim dertien jaar geleden ben ik over de feestdagen gaan schrijven, stiekem is kerst altijd mijn passie geweest. De eerste jaren was het vooral een grap en iets wat ik deed omdat ik het zelf erg leuk vond, tot het in 2010 een serieuze blog werd. Al bloggend kwam ik erachter dat er ontzettend veel mensen van kerst houden, veel meer dan ik had verwacht.”

Als kind vond Saskia december al de leukste maand van het jaar, niettemin omdat ze zelf begin december jarig is. “Mijn zusje is jarig in december, ik ben zelf jarig, de maand start met Sinterklaas en dan volgt ook nog eens Kerstmis en de jaarwisseling”, vertelt Saskia. “Mijn moeder maakte er de hele maand een feestje van, maar vooral met kerst. Dat is er met de paplepel ingegoten. Met kerst komt alles samen; het huis versieren, alle sfeervolle lichtjes, lekker eten en natuurlijk cadeautjes.”

Saskia de Laat Christmaholic

Kerst voor de blog en kerst voor thuis

We zijn benieuwd hoe Saskia haar werkzaamheden voor Christmaholic combineert met thuis. Als je het hele jaar bezig bent met kerst, heb je er dan zelf nog wel zin in? Saskia legt uit: “Het is soms een uitdaging. Ik werk graag vooruit, dat moet ook wel. Ik doe de website grotendeels alleen, het moet doorlopen als ik onverwachts uitval. Het vooruit werken zorgt ervoor dat ik de laatste weken voor kerst niet meer veel hoef te doen, daardoor heb ik alle ruimte om zelf kerst te vieren.”

Daar waar voor de meeste mensen kerst ophoudt op 27 december is dat bij Saskia niet het geval. “In januari ga ik al naar een van de grootste kerstbeurzen in Europa, in Frankfurt. Daardoor kan ik in de zomer al veel content voorbereiden. Rond de feestdagen zelf maak ik vooral veel vlogs over kerstmarkten en content voor Instagram, maar twee weken voor kerst is het klaar. Dan focus ik op mijn eigen kerst.”

De ultieme kerst van Saskia

Natuurlijk zijn we erg benieuwd naar de ultieme kerst van Saskia, ze vertelt enthousiast: “Mijn ultieme kerst is vooral rustig. Ik wil graag samenzijn met de belangrijkste mensen in mijn leven. Het liefst wil ik niet te veel doen, niet van hot naar her sjezen.” Wat dat betreft draait het volgens Saskia vooral op quality-time rondom de feestdagen. Ondanks dat kerst er elk jaar anders uitziet viert ze altijd de feestdagen met familie. “Behalve kerstavond”, legt Saskia uit. “Kerstavond is voor mij en mijn partner, dat staat altijd vast. Die avond zijn we samen en maken we tijd voor elkaar.”

Inspiratie

Gedurende het jaar door krijgt Saskia ontzettend veel vragen over kerst, al is de piek in oktober en november. Saskia: “Er komen veel vragen binnen, vooral van volgers op Instagram. Soms zijn het zoveel vragen dat ik ze niet allemaal kan beantwoorden, al doe ik altijd mijn best. Regelmatig doe ik een Q&A op de socials van Christmaholic, dan kan ik er echt even voor zitten.”

Waar Saskia alle inspiratie vandaan haalt? “Eigenlijk vind ik mijn inspiratie bij iedereen die content maakt”, vertelt Saskia. “Of het nu om eten of interieur draait, er is overal inspiratie te vinden. Daarnaast bezoek ik natuurlijk veel beurzen en shows die helemaal in het teken van kerst staan. Vervolgens ga ik aan de slag met alle inspiratie en verzin ik zelf content. Als ik mijn ideeën dan bij mensen thuis zie ben ik extra trots.”

Dit jaar deelde Saskia appelflappen in de vorm van een pompoen, deze gingen viral mede dankzij TikTok. Overigens begrijpen we helemaal waarom, dit wil je toch ook maken?!

@christmaholic Pompoenvormige appelflappen ?. Het complete recept vind je op mijn blog socelebrate.nl! #appelflap#pompoen#herfstrecept#pompoenen#herfst♬ origineel geluid – Saskia de Laat

Kerst 2022 volgens Christmaholic

Natuurlijk zijn we ook ontzettend benieuwd naar dé trends voor 2022 op het gebied van kerst. Volgens Saskia zijn er elk jaar traditionele kleurcombinaties te vinden: “Elk jaar vind je in de winkels klassieke combinaties van groen, rood, goud en wit. Toch zie je elk jaar ook nieuwe stijlen, vooral qua decoratie. Het ene is niet beter dan het andere. Sommige mensen houden van nostalgie, die willen elk jaar dezelfde kerstboom met dezelfde kleuren, versieringen en kerstballen. En dan heb je mensen zoals ik; die het elk jaar toch nét even iets anders willen doen.”

Het fijne aan kerstversieringen? Voor elke woonstijl is er tegenwoordig wel decoratie te vinden. Volgens Saskia zijn dit jaar voornamelijk de warme bruintinten zoals amber en kaneel erg trendy. Andere kleuren die ze veel voorbij ziet komen zijn lila en aubergine. “Wat me verder opvalt is dat gingerbread dit jaar ontzettend populair is”, vertelt Saskia. “Je ziet veel mensen aan de slag gaan met gingerbread, bijvoorbeeld door het zelf te bakken om in de boom te hangen. Ook zie je gingerbread met veel versieringen in de vorm van huisjes of het bekende poppetje.”

Ook zie je dit jaar veel verschillende soorten kerstballen. Merken spelen steeds meer in op trends volgens Saskia: “Je ziet bijvoorbeeld steeds meer kerstballen van Vondels, in alle soorten en maten. Vooral in de vorm van eten, van koekjes tot wijn en cocktails. Tegenwoordig kun je alles in de kerstboom hangen. Zelf gebruik ik ze niet alleen voor in de kerstboom, ik versier er ook graag mijn keuken mee.”

Kleine keuken vol kerstversieringen

Volgens Saskia mag je de keuken niet overslaan met alle versieringen voor kerst: “Ondanks dat ik maar een kleine keuken heb versier ik deze altijd. Lichtjes in de ramen, kleine kerstbomen en veel kerstservies. Ik heb twee open plankjes waar ik wat van het servies op kwijt kan.” Benieuwd naar tips om de keuken te versieren? Lees hier de blog van Saskia met al haar tips & tricks.

Thuis geven mensen steeds meer aandacht aan het dekken van de tafel. Daar waar je vroeger nog stapeltjes met papieren servetten vond op menig tafel is dat tegenwoordig heel anders. Saskia legt uit: “Je ziet steeds vaker mooie linnen servetten en katoenen tafellakens. Dat geeft net wat meer luxe aan je tafel. Van de linnen servetten vouw je gemakkelijk een strik, stijlvolle bestekzakjes of deze feestelijke kerstbomen.”

Christmaholic

Meer inspiratie voor kerst? Neem eens een kijkje op Christmaholic.nl.

Onze tips

Profielfoto van

Bas Erkens

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas=baas is zijn levensmotto. Dipt zijn chips in de salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!