Broodje gezond

Het broodje gezond is een typisch Nederlands lunchrecept bestaande uit een broodje belegd met ham, kaas, ei en rauwkost. Er is geen vaststaande receptuur en daardoor zijn er heel wat variaties van het broodje gezond in omloop. Bijvoorbeeld in de vorm van een baguette, stokbrood, pistolet of zacht bolletje. Jij kiest gewoon wat jij lekker vindt!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Broodje gezond maken

De basis van het klassieke broodje gezond is simpel: ham, kaas, gekookt ei, rauwkost zoals sla, rucola, tomaat en komkommer en eventueel een lekker sausje. Om een broodje gezond te maken snijd je het broodje naar keuze open, besmeer je het brood met boter en/of een saus naar keuze zoals mayonaise en daarop leg je het beleg. Vervolgens klap je het broodje dicht en het genieten kan beginnen. Het is duidelijk dat een broodje gezond maken hartstikke simpel is, maar dat maakt dit lunchgerecht nou ook net zo lekker. Het klassieke broodje is heerlijk in zijn simpelheid.

Gezonde lunch broodjes

Een broodje gezond is typisch Nederlands maar wist je dat ze in andere landen soortgelijke lunchgerechten eten? Zo zijn ze in Verenigde Staten fan van de BLT- of clubsandwich en kan je in het Verenigd Koninkrijk een broodje gezond bestellen onder de naam health sandwich. Toch verschillen deze belegde broodjes wel van de klassieker die wij kennen. Zo bevat een BLT-sandwich ook uitgebakken spek en de clubsandwich kip. De Britse health sandwich komt nog het meest overeen, al voegen ze hier Cheddar in plaats van Goudse kaas toe. Ter inspiratie delen wij de recepten van een paar heerlijke lunchgerechten!

BLT-sandwich

BLT staat voor ‘bacon, lettuce, tomato’. Knapperig uitgebakken spek, frisse sla en verse tomaat zijn de belangrijkste ingrediënten van deze sandwich, maar ook hierbij kun je met de smaakmakers en saus variëren.

> naar het recept: BLT met ei en chili-cocktailsaus

BLT met ei en chili-cocktailsaus

Goedgevuld broodje ei met mayo

Geen fan van ham en kaas? Een broodje ei is in zijn simpelheid juist ook heel lekker. Vergeet dan niet een flinke lik mayo toe te voegen. De koning der sauzen doet het altijd goed, maar deze zelfgemaakte mayo is echt om je vingers bij af te likken!

> naar het recept: goedgevuld broodje ei met mayo

Goedgevuld broodje ei met mayo

Broodje kaas met radijspickles

Geef je broodje kaas een upgrade door zelfgemaakte radijspickles toe te voegen. Deze smaken zoetzuur en geven het broodje net dat beetje extra. Ook lekker op je broodje gezond!

> naar het recept: broodje kaas met radijspickles

Broodje Beemster kaas met radijspickles

Lees ook: 3x thuiswerklunches waar je collega’s jaloers van worden