Klassieke carpaccio maken
Wil je zelf klassieke carpaccio maken? Goed idee! Dit Italiaanse voorgerecht is niet meer van het menu weg te denken. Niet zonder reden, want het is ontzettend smaakvol. Carpaccio bestaat uit dungesneden rundervlees met een dressing en toppings naar keuze. Klassieke carpaccio kun je maken met pijnboompitten, kaas en rucola. Benieuwd hoe je dit doet? Lees dan snel verder!
Wil je ook iedere week de beste kooktips ontvangen in je mail? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Slager Gertjan Kiers
Gertjan is een slager en hart en nieren en draagt zijn passie graag uit. Hij werkt als slager, geeft gastlessen op hogescholen en schrijf kookboeken. In zijn nieuwste boek Van kop tot staart: Varkenlaat hij zien hoe je duurzaam kunt genieten van vlees en elke maand laat hij in Foodies zien hoe je een van zijn favoriete gerechten maakt. Voor carpaccio maken geeft hij de volgende tips:
Drie tips van de slager
- Rundvlees is een van de weinige soorten vlees die je rauw kunt eten. Maak in dat geval wel gebruik van de malsere delen van het rund. Traditioneel wordt het gerecht gemaakt van ossenhaas, maar je kunt er net zo goed kogelbiefstuk, zijlende of lendestuk voor gebruiken.
- Snijd het vlees voor de carpaccio met een vlijmscherp mes om de plakjes zo dun mogelijk te snijden. Soms wordt geadviseerd om het vlees eerst aan te vriezen, maar ik ben daar geen voorstander van, omdat je altijd wat vocht verliest. Vries je het liever wel aan? Dep het vlees dan goed droog met keukenpapier. Je kunt het natuurlijk ook door je slager laten snijden.
- Maak de carpaccio eventueel van tevoren als je eters krijgt. Leg een stuk folie op het bord waarop je de carpaccio wilt serveren, zodat het vlees straks de goede doorsnede heeft. Verdeel de plakjes dakpansgewijs over de folie en bewaar afgedekt in de koelkast. Je kunt de verschillende porties eventueel stapelen. Leg voor serveren het bord ondersteboven op de carpaccio, keer het bord met de carpaccio en de folie om en verwijder de folie. De kaantjes kun je ook van tevoren bakken en de pijnboompitten kun je alvast roosteren.
Carpaccio recept
Nu je weet wat de slager je als tips geeft, is het tijd om aan de slag te gaan. Dit recept laat je stap-voor-stap zien hoe je zelf carpaccio kunt maken. Het recept van Gertjan Kiers is klassiek te noemen met mozzarella, rucola, zongedroogde tomaten en pijnboompitten.
> naar het recept: carpaccio