Of je kon het in de eerste plaats al helemaal niet vinden bij jouw lokale supermarkt. Voor een blikje gecondenseerde melk hoef jij niet meer naar de supermarkt. Nee, je maakt hem lekker zelf!

Als je melk en suiker in huis hebt, ben je gered! De gezoete ingekookte melk vind je terug in veel bakrecepten, zoals de frisse limoentaart ‘key lime pie’ en in Antilliaanse cakes en taarten. Of maak er fijne toffees, dulce de leche of chocolade-pindarepen van. Helemaal zelfgemaakt.

Chocolade-pindarepen

chocolade-pindakaasrepen

Ingrediënten 

  • 500 ml melk
  • 180 g suiker

Bereiding

Neem een pan met een dikke bodem, giet er 500 ml melk in en voeg 180 g suiker  toe. Verwarm al roerend op middelhoog vuur tot de suiker is opgelost. Zet het vuur laag en laat de melk onafgedekt zonder te roeren ca. 1 uur heel zachtjes koken. Let erop dat de melk niet hard gaat koken en je een uur lang niet roert. Verwijder hierna de aangekoekte melk langs de rand van de pan. Giet de gecondenseerde melk (ca. 250ml) in een pot. Hij is – afgesloten – enkele maanden houdbaar in de koelkast.