Gebruik overrijpe bananen

Hoe rijper je bananen, hoe smeuïger het perfecte bananenbrood wordt. Liggen ze je bruin aan te staren vanuit je fruitschaal? Dan zijn ze perfect om mee te bakken! Zijn je bananen nog niet rijp maar wil je al wel gaan bakken? Leg ze dan even een uurtje in de oven op 150 graden, met schil en al. Laat ze daarna afkoelen in de koelkast en ze zijn klaar om tot bananenbrood verwerkt te worden.

Nog een tip: prak je bananen altijd met een vork en nooit in een blender. Er mogen best wat stukjes in zitten nog, dat geeft je cake juist extra structuur.

Zorg voor goede basisingrediënten

Een goede basis is het halve werk. Wij gaan het liefst voor een basis van 200 g speltmeel, 3 overrijpe bananen, 2 eieren, 100 ml melk, 50 g dadels of appelmoes en 1 zakje bakpoeder. Het bakpoeder in het bananenbrood zorgt ervoor dat het brood rijst en dus iets luchtiger wordt. Je kunt ook kiezen voor zelfrijzend bakmeel in plaats van speltmeel, hier is al een rijsmiddel aan toegevoegd. Wil je het perfecte bananenbrood nóg smeuïger? Een scheutje extra melk will do the trick.

Gebruik de juiste oventemperatuur

Zodra je de bananen van de fruitschaal pakt is het tijd om je oven voor te verwarmen. De oven moet goed op temperatuur (175 graden) zijn voordat je je cake in de oven schuift en het duurt gemiddeld tien minuten voordat je oven de juiste temperatuur heeft bereikt. In die tien minuten kun jij mooi het beslag maken.

Zet je bananenbrood altijd in het midden van de oven en gebruik zowel onder- als bovenwarmte. Probeer je oven tussentijds niet te openen, dan kan je brood namelijk inzakken. Kun je niks door het raampje zien en wil je toch weten dat je bananenbrood niet verbrandt? Open hem dan pas na 3/4 van de baktijd. Zet je oven na de baktijd uit en zet de deur op een kier. Laat je bananenbrood in de oven afkoelen, zo heb je het minste kans op instortingsgevaar!

Breng het perfecte bananenbrood voldoende op smaak

Met alleen wat meel, banaan en een zoetmaker ben je er nog niet. Wij voegen graag wat specerijen toe aan ons beslag om de cake nog lekkerder te maken. Denk aan kaneel of speculaaskruiden, maar ook vanille of een vleugje nootmuskaat maken je perfecte bananenbrood lekkerder.

Maak hem af met toppings

Het oog wil ook wat en daarom maken wij onze cake altijd af met wat toppings. Je kunt ervoor kiezen om de toppings mee te laten bakken zoals wat plakjes banaan of pecannoten op je cake, maar je kunt ze ook pas later toevoegen. Maak bijvoorbeeld een glazuur van witte chocolade of bestrooi je cake met poedersuiker. Of bak je favoriete noten in een beetje honing, hak ze fijn en bestrooi daar je cake mee. De mogelijkheden zijn echt eindeloos! Waarmee maak jij het perfecte bananenbrood?

Vries hem in stukjes in

Hoewel een bananenbrood bij ons nooit lang staat, ligt er wel één gevaar op de loer: schimmel. Doordat je bananenbrood heel erg vochtig is, gaat hij snel schimmelen. Om te zorgen dat je brood lekker vers blijft, kun je hem het beste invriezen. Laat hem na het bakken volledig afkoelen, snijd hem in plakjes, pak de plakjes in in diepvrieszakjes en leg ze in de vriezer. Haal ‘s ochtends een plakje uit de vriezer en geniet van supervers brood!

Klaar om aan de slag te gaan?

Maak dit bananenbrood met pecannoten

Bananenbrood met pecannoten

Of deze variant met dulce de leche

Bananenbrood met dulce de leche

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.