Foodies 07/2025
Top 50 van de zomer
cover van foodies zomernummer
recepten voor taart Banoffee-taart

7x bakken met bananen

Heb je wat overrijpe bananen op de fruitschaal liggen en weet je niet wat je ermee moet? Wat dacht je van bananencake, muffins of taart met banaan bakken? Wij hebben ons favoriete bananenbrood recept en nog veel meer recepten om te bakken met bananen verzameld. Ontdek ook jouw favoriet!

 

Lees verder na de advertentie

Bakken met bananen

Bananen zijn van nature heerlijk zoet en smeuïg en daarmee perfect voor gebak. Waarschijnlijk heb je vast weleens een heerlijk bananenbrood gemaakt, zeker in de winter. Maar wist je dat er nog veel meer heerlijke recepten zijn om naast brood te bakken met bananen?

Denk maar aan een indrukwekkende banoffee-taart, havermoutrepen en cakejes. Genoeg reden om bruine bananen voortaan nooit meer weg te gooien.

Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Bananencake

Een van de dingen die je kunt maken met overrijpe bananen is bananencake. Bijkomend voordeel: je hoeft wat minder suiker toe te voegen, want banaan is al zoet van zichzelf! Wat dacht je van deze schattige mini cakejes bijvoorbeeld?

Bananencakejes met kokos & seroendeng

Bananencakejes met kokos & seroendeng

De beste cakejes hebben een zoete en smeuïge binnenkant. Banaan is hiervoor je beste vriend. In combinatie met kokos, seroendeng en karamel wanen wij ons zowat op Bali.

Naar het recept

Bananenbrood recepten

Bananenbrood recepten zijn er in alle soorten en maten. Wij hebben onze favorieten voor je op een rij gezet.

bananenbrood foodness

Bananenbrood met bosbessen

Zoet is de smaak van verleiding. En daarom maken onze foodies friends Jessica frambozenchocolademousse en Claartje blueberry-bananenbrood.

Naar het recept
Bananenbrood met pecannoten

Bananenbrood met pecannoten

Niks lekkerder dan zelfgemaakt bananenbrood. Wil je dit recept perfect uitvoeren? Scroll dan na het recept nog even door en vind onze beste tips voor het bakken van bananenbrood!

Naar het recept

Tip

Wil je deze zomer extra voordelig Foodies Magazine lezen?
Wil je deze zomer extra voordelig Foodies Magazine lezen?

Profiteer dan van onze tijdelijke aanbieding: 1 jaar Foodies met 43% korting! Dat betekent 12 nummers voor maar 55,- (i.p.v. € 95,88).

Nog meer bakken met bananen

Nog niet genoeg inspiratie? Naast cake of brood kun je nog veel meer lekkere dingen maken met banaan. Kijk zelf maar!

Bananentarte-tatin

Bananentarte-tatin

Tarte tatin wordt klassiek met appel gemaakt. Maar ook banaan leent zich goed voor. Lekker met een dot crème fraîche.

Naar het recept
Banoffee-taart

Banoffee-taart

Yvonne: “Deze fenomenale taart kost je maar een halfuurtje werk. Daarna is het kwestie van wachten tot hij opgesteven is.”

Naar het recept
Skillet banana bread met gerookte amandelen

Skillet banana bread met gerookte amandelen

Deze skillet banana bread bak je in een gietijzeren pan in een gesloten barbecue. Heb je geen bbq? In de oven werkt het ook heel goed!

Naar het recept
Weekendbaksels 5 ingrediënten vegan Banaan-havermoutrepen met pecan en kaneel

Vegan banaan-havermoutrepen

Maak deze smeuïge havermoutrepen voor een ontbijt on the go of een lekker tussendoortje voor in de middag. Hoe rijper de bananen, hoe zoeter de smaak, dus laat de ahornsiroop er gerust uit als je denkt dat de repen zoet genoeg zijn.

Naar het recept
redactiefavoriet
bananenbrood foodness

Bananenbrood met bosbessen

Zoet is de smaak van verleiding. En daarom maken onze foodies friends Jessica frambozenchocolademousse en Claartje blueberry-bananenbrood.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • 75 g havermout
  • 3 bananen (zo rijp mogelijk)
  • 3 eieren
  • 75 g amandelmeel
  • 7 g bakpoeder
  • 100 g blauwe bessen
  • 50 g bosbessenjam (+ extra)
  • 2 el ahornsiroop (of honing)
  • 1 tl kaneelpoeder
  • zout
  • kokosolie (of boter – om in te vetten)
  • kwark (om te serveren)

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 175°C graden. Vermaal de havermout tot havermeel in een keukenmachine. Als je die niet hebt kun je ook een staafmixer of blender gebruiken. Zet het havermeel apart.

  2. Doe de bananen in een keukenmachine, blender of gebruik de staafmixer en maal ze fijn tot een puree. Klop de eieren luchtig met een mixer. Hoe luchtiger je de eieren klopt, hoe luchtiger de cake wordt.

  3. Voeg het eimengsel toe aan de bananenpuree. Voeg aan dit mengsel ook het havermoutmeel, het amandelmeel en het bakpoeder toe. Was de blauwe bessen en roer ze samen met 50 g jam en de honing (of ahornsiroop) door het beslag. Voeg ook het kaneelpoeder en een snufje zout toe.

  4. Vet een cakevorm in met kokosolie of boter en giet het beslag in de vorm. Bak het bananenbrood met bosbessen in ca. 30 minuten gaar in de oven. Zodra een satéprikker schoon uit het midden van de cake komt, is hij klaar. Roer wat kwark los met een extra lepel bosbessenjam en garneer het bananenbrood ermee.

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!