Kun je karnemelk vervangen door melk?

Wanneer je erachter komt dat je geen karnemelk in huis hebt, word je enigszins gerustgesteld als je ziet dat je nog wel een pak melk hebt staan. Maar dan komt de twijfel, want kun je karnemelk vervangen door melk in bakrecepten? Ja en nee. De melksoorten geven beide het beslag het nodige vocht voor de binding, maar karnemelk heeft bovendien nog één belangrijke functie: het zuur in de melk reageert met bakpoeder of baksoda en zorgt voor een luchtig, fluffy resultaat. Dus ja, je kunt in principe karnemelk vervangen door melk maar een veel beter resultaat bereik je met onze simpele truc!

Karnemelk vervangen: de slimme wisseltruc

Hoe kun je karnemelk vervangen om toch die heerlijk fluffy pannenkoeken of bijvoorbeeld muffins te krijgen? Dat is simpeler dan je denkt. Je hebt maar 10 minuten en 2 basisingrediënten nodig. Voor 1 glas karnemelk gebruik je het volgende:

  • 1 glas melk (halfvol of vol)
  • 1 eetlepel citroensap of witte azijn

Roer de azijn of het sap kort door de melk en laat 10 minuten op kamertemperatuur staan. Door het zuur zal de melk een beetje gaan klonteren, dat is een goed teken. Na 10 minuten is ‘ie klaar om te gebruiken zoals het recept aangeeft.

Hoe te gebruiken?

Je kunt met deze simpele truc karnemelk vervangen in alle zoete en hartige bakrecepten. Wil je het vervangen in bijvoorbeeld een saladedressing? Dan kun je het beste zure room of yoghurt gebruiken, anders wordt je dressing te waterig. Zin om gelijk aan de slag te gaan met zelfgemaakte karnemelk? Let’s make the magic happen met het recept voor luchtige karnemelkboterkoek met anijs of de heerlijke karnemelkpannenkoeken.

Wil je iedere week de handigste kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

karnemelk vervangen pannenkoeken