Advertentie
Kun je karnemelk vervangen door melk?
Wanneer je erachter komt dat je geen karnemelk in huis hebt, word je enigszins gerustgesteld als je ziet dat je nog wel een pak melk hebt staan. Maar dan komt de twijfel, want kun je karnemelk vervangen door melk in bakrecepten? Ja en nee. De melksoorten geven beide het beslag het nodige vocht voor de binding, maar karnemelk heeft bovendien nog één belangrijke functie: het zuur in de melk reageert met bakpoeder of baksoda en zorgt voor een luchtig, fluffy resultaat. Dus ja, je kunt in principe karnemelk vervangen door melk maar een veel beter resultaat bereik je met onze simpele truc!
Karnemelk vervangen: de slimme wisseltruc
Hoe kun je karnemelk vervangen om toch die heerlijk fluffy pannenkoeken of bijvoorbeeld muffins te krijgen? Dat is simpeler dan je denkt. Je hebt maar 10 minuten en 2 basisingrediënten nodig. Voor 1 glas karnemelk gebruik je het volgende:
- 1 glas melk (halfvol of vol)
- 1 eetlepel citroensap of witte azijn
Roer de azijn of het sap kort door de melk en laat 10 minuten op kamertemperatuur staan. Door het zuur zal de melk een beetje gaan klonteren, dat is een goed teken. Na 10 minuten is ‘ie klaar om te gebruiken zoals het recept aangeeft.
Hoe te gebruiken?
Je kunt met deze simpele truc karnemelk vervangen in alle zoete en hartige bakrecepten. Wil je het vervangen in bijvoorbeeld een saladedressing? Dan kun je het beste zure room of yoghurt gebruiken, anders wordt je dressing te waterig. Zin om gelijk aan de slag te gaan met zelfgemaakte karnemelk? Let’s make the magic happen met het recept voor luchtige karnemelkboterkoek met anijs of de heerlijke karnemelkpannenkoeken.
Wil je iedere week de handigste kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Onze tips
Dit is waarom je nú daslook wil gebruiken in de keuken
Couscous maken: zo bereid je de lekkerste couscous
Rode bieten koken: zo doe je dat
Venkel snijden: zo doe je dat!
Zo houd je je basilicumplantje wél lang in leven
Hoe wordt champagne gemaakt: waarom is het zo duur, en het kan ook goedkoper?
Houdbaarheid champagne: hoe lang kun je champagne bewaren?
Waarom staat er geen jaartal op een fles champagne?
Ouderwets lekkere advocaat maken: zo doe je dat
Wortels koken: hoe lang doe je dat?
Snijbonen koken: hoe lang doe je dat?
Tips en recepten voor champignons bakken
Is bevroren fruit minder gezond dan vers fruit?
Zelf scones bakken: recepten en tips
Lemoncurd maken: zó doe je dat
Zo makkelijk is zelf popcorn maken
Martina Silbrníková
Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje.