
Kun je karnemelk vervangen door melk?
Lees verder na de advertentie
Wanneer je erachter komt dat je geen karnemelk in huis hebt, word je enigszins gerustgesteld als je ziet dat je nog wel een pak melk hebt staan. Maar dan komt de twijfel, want kun je karnemelk vervangen door melk in bakrecepten? Ja en nee. De melksoorten geven beide het beslag het nodige vocht voor de binding, maar karnemelk heeft bovendien nog één belangrijke functie: het zuur in de melk reageert met bakpoeder of baksoda en zorgt voor een luchtig, fluffy resultaat. Dus ja, je kunt in principe karnemelk vervangen door melk maar een veel beter resultaat bereik je met onze simpele truc!
Karnemelk vervangen: de slimme wisseltruc
Hoe kun je karnemelk vervangen om toch die heerlijk fluffy pannenkoeken of bijvoorbeeld muffins te krijgen? Dat is simpeler dan je denkt. Je hebt maar 10 minuten en 2 basisingrediënten nodig. Voor 1 glas karnemelk gebruik je het volgende:
Tip!

Ontvang tijdelijk tot 48% korting op een Foodies abonnement
- 1 glas melk (halfvol of vol)
- 1 eetlepel citroensap of witte azijn
Roer de azijn of het sap kort door de melk en laat 10 minuten op kamertemperatuur staan. Door het zuur zal de melk een beetje gaan klonteren, dat is een goed teken. Na 10 minuten is ‘ie klaar om te gebruiken zoals het recept aangeeft.
Hoe te gebruiken?
Je kunt met deze simpele truc karnemelk vervangen in alle zoete en hartige bakrecepten. Wil je het vervangen in bijvoorbeeld een saladedressing? Dan kun je het beste zure room of yoghurt gebruiken, anders wordt je dressing te waterig. Zin om gelijk aan de slag te gaan met zelfgemaakte karnemelk? Let’s make the magic happen met het recept voor luchtige karnemelkboterkoek met anijs of de heerlijke karnemelkpannenkoeken.
Wil je iedere week de handigste kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Onze tips

Kaasfondue is gaan schiften: zo kan je het redden

Zo kan je het beste aardappelpuree opwarmen en bewaren

Zo maak je de lekkerste rode kool: koken en bereiden

9x de lekkerste sauzen voor bij biefstuk

Koken zonder alcohol: zo vervang je drank in klassieke gerechten

Banketstaaf: wat is het en hoe maak je het zelf?

Weet jij waar pepernoten vandaan komen? Zo zit het!

Dit is het verschil tussen speculoos en speculaas

Voor eens en altijd: het verschil tussen pepernoten en kruidnoten

Varkenshaas bakken: met deze tips kan het niet mislukken

Jackfruit is dé vleesvervanger voor stoofgerechten (en zo gebruik je ‘m)

Dit zijn de keukentools die jouw kerst écht makkelijker maken

Kruidnoten bakken: zo doe je dat

Zelf gevulde speculaas maken: zo doe je dat

Zo maak je thuis een plantaardige steak die zelfs vleeseters verrast

Slechts 0,1% van alle Italiaanse wijn komt hiervandaan

Martina Silbrníková
Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje. Was eindredacteur van 2020 tot 2023.



