
Kun je karnemelk vervangen door melk?
Lees verder na de advertentie
Wanneer je erachter komt dat je geen karnemelk in huis hebt, word je enigszins gerustgesteld als je ziet dat je nog wel een pak melk hebt staan. Maar dan komt de twijfel, want kun je karnemelk vervangen door melk in bakrecepten? Ja en nee. De melksoorten geven beide het beslag het nodige vocht voor de binding, maar karnemelk heeft bovendien nog één belangrijke functie: het zuur in de melk reageert met bakpoeder of baksoda en zorgt voor een luchtig, fluffy resultaat. Dus ja, je kunt in principe karnemelk vervangen door melk maar een veel beter resultaat bereik je met onze simpele truc!
Karnemelk vervangen: de slimme wisseltruc
Hoe kun je karnemelk vervangen om toch die heerlijk fluffy pannenkoeken of bijvoorbeeld muffins te krijgen? Dat is simpeler dan je denkt. Je hebt maar 10 minuten en 2 basisingrediënten nodig. Voor 1 glas karnemelk gebruik je het volgende:
Tip!

Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
- 1 glas melk (halfvol of vol)
- 1 eetlepel citroensap of witte azijn
Roer de azijn of het sap kort door de melk en laat 10 minuten op kamertemperatuur staan. Door het zuur zal de melk een beetje gaan klonteren, dat is een goed teken. Na 10 minuten is ‘ie klaar om te gebruiken zoals het recept aangeeft.
Hoe te gebruiken?
Je kunt met deze simpele truc karnemelk vervangen in alle zoete en hartige bakrecepten. Wil je het vervangen in bijvoorbeeld een saladedressing? Dan kun je het beste zure room of yoghurt gebruiken, anders wordt je dressing te waterig. Zin om gelijk aan de slag te gaan met zelfgemaakte karnemelk? Let’s make the magic happen met het recept voor luchtige karnemelkboterkoek met anijs of de heerlijke karnemelkpannenkoeken.
Wil je iedere week de handigste kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Onze tips

Juli op z’n best: dit zijn de groenten en fruit van het seizoen

Van zure room tot crème fraîche: alle soorten room uitgelegd

Kersen ontpitten: zo doe je dat supersnel

Dit is waarom je kersen nooit in de koelkast moet bewaren

Dit is de perfecte temperatuur voor de barbecue (en zo hou je ‘m stabiel)

Bubbels met een budget: bestaat er ook goedkope champagne?

Zuid-Amerikaanse klassieker: dit moet je weten over ceviche

Wat is maple syrup en wat kun je ermee?

Spaanse sangria maken: tips & recepten

Spinazie koken: zo doe je dat

Zo houd je fruitvliegjes weg uit je keuken: 10 slimme tips

De marinadehack die iedere BBQ-liefhebber moet kennen

Waarom jouw kip van de BBQ altijd droog is (en hoe je het oplost)

Van sangria tot clara: deze Spaanse drankjes moet je proeven

Jord Althuizen: “Deze BBQ basics mag je niet missen”

Picanha grillen als een pro? Zó doe je dat op de BBQ of kamado
Martina Silbrníková
Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje. Was eindredacteur van 2020 tot 2023.