Producten uit blik zijn superhandig en goedkoop. Je gebruikt de kikkererwten voor je stoofpotje, tomatenblokjes voor je pasta en maïs voor je taco’s. Soms heb je echter niet alles nodig en kan de helft weer terug in de koelkast. Of toch niet? Dit is waarom je geen producten in geopend blik moet bewaren.

Geopend blik

Vaak staat het ook al aangegeven op de verpakking dat je jouw restje tomatenpuree of bonen niet in het geopende blik moet laten zitten. Maar waarom eigenlijk niet? Dat heeft te maken met oxidatie. Oftewel: als een blik geopend is, kan de binnenkant door zuurstof reageren met de inhoud. In het metaal van het blik zit tin verwerkt. Door de oxidatie kan de tin in je eten terechtkomen. Vaak zie je bij zure producten zoals fruit op sap na een paar dagen zelfs een donkere kring waar de tin wordt opgenomen.

Beschermlaagje

Tegenwoordig is het wel zo dat de meeste landen binnen Europa het blik aan de binnenkant voorzien van een beschermend laagje kunststof. Toch is het ook dan nog af te raden om je eten in geopend blik te bewaren. Bij het openen kan het laagje beschadigen. Daarnaast kun je een blik niet meer goed afsluiten en droogt het voedsel uit. Ook worden de geuren van andere producten in de koelkast opgenomen. Ons advies? Bewaar je restjes in een bakje dat je goed kunt afsluiten. Dan weet je zeker dat je goed zit.

Lees ook: Met deze hack krijg je vershoudbakjes wél schoon

geopend blik

Wil je iedere week de lekkerste recepten en leukste weetjes ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.