Zelf passata maken

Tomatensaus is dé Italiaanse saus voor op pizza’s, door pasta’s of zelfs in stoofgerechten. Eigenlijk zou iedereen moeten weten hoe je zelf tomatensaus kunt maken. Daarom delen wij het ultieme recept en onze tips & tricks voor de perfecte passata; een gezeefde tomatensaus met een zijdezachte structuur.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Welke tomaten gebruiken?

De keuze welke tomatensoort je gebruikt heeft veel invloed op de smaak van de saus. Wij gebruiken bij voorkeur San Marzano tomaten omdat deze weinig water en dus veel smaak bevatten. Om de saus zo smaakvol mogelijk te maken, verwijderen we altijd de zaadlijsten van de tomaten. De zaadlijsten namelijk vol water, dus als je ze verwijdert krijg je een rijkere, dikkere passata vol diepe tomatensmaken.

passata maken

Langzaam roosteren

Klassieke passata wordt niet gemaakt van geroosterde tomaten, maar wij hebben ervoor gekozen dit wel te doen om de tomatensmaak te accentueren. Door de tomaten langzaam te roosteren karamelliseren de suikers in de tomaten, waardoor je een heerlijk zoete passata krijgt.

passata maken

Zelf passata maken

Wil je zelf passata maken? Volg dan het onderstaande recept stap-voor-stap op. Om ervoor te zorgen dat de saus zijdezacht is, kun je hem op het laatst door een fijne zeef halen voor je hem in gesteriliseerde potten doet. Hierdoor haal je de tomatenvelletjes eruit en wordt de textuur extra decadent.

> naar het recept: passata

passata maken

Lees ook: Tomatensaus over? Deze recepten maak je met de restjes!