
Zelf passata maken
Lees verder na de advertentie
Tomatensaus is dé Italiaanse saus voor op pizza’s, door pasta’s of zelfs in stoofgerechten. Eigenlijk zou iedereen moeten weten hoe je zelf tomatensaus kunt maken. Daarom delen wij het ultieme recept en onze tips & tricks voor de perfecte passata; een gezeefde tomatensaus met een zijdezachte structuur.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in:
Tip!

Elke maand nieuwe recepten en inspiratie met seizoensproducten ontvangen?
Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Welke tomaten gebruiken?
De keuze welke tomatensoort je gebruikt heeft veel invloed op de smaak van de saus. Wij gebruiken bij voorkeur San Marzano tomaten omdat deze weinig water en dus veel smaak bevatten. Om de saus zo smaakvol mogelijk te maken, verwijderen we altijd de zaadlijsten van de tomaten. De zaadlijsten namelijk vol water, dus als je ze verwijdert krijg je een rijkere, dikkere passata vol diepe tomatensmaken.
Langzaam roosteren
Klassieke passata wordt niet gemaakt van geroosterde tomaten, maar wij hebben ervoor gekozen dit wel te doen om de tomatensmaak te accentueren. Door de tomaten langzaam te roosteren karamelliseren de suikers in de tomaten, waardoor je een heerlijk zoete passata krijgt.
Zelf passata maken
Wil je zelf passata maken? Volg dan het onderstaande recept stap-voor-stap op. Om ervoor te zorgen dat de saus zijdezacht is, kun je hem op het laatst door een fijne zeef halen voor je hem in gesteriliseerde potten doet. Hierdoor haal je de tomatenvelletjes eruit en wordt de textuur extra decadent.
> naar het recept: passata
Lees ook: Tomatensaus over? Deze recepten maak je met de restjes!
Onze tips

Seizoensgroenten in mei: dit moet je eten

Pizzadeeg bewaren: zo doe je dat

Zelf focaccia maken: zo doe je dat

Bloemkool koken: zo doe je dat

6x Spaanse drankjes die je deze zomer wil proberen

Dit zijn dé allerlekkerste poké bowl sauzen en toppings

BBQ boodschappen: dit heb je nodig per persoon

Aardbeien bewaren: zo houd je ze langer vers

Van pasta tot tomaat: wanneer gebruik je welk product?

Airfryer voorverwarmen: moet dat en hoe doe je het?

Zo maak je zelf oranjebitter, proost!

Paaseitjes over? Dit maak je ermee!

Saus te dun geworden? Dit is de manier om je saus in te dikken

Asperges in de airfryer: do or don’t?

Van buffel tot bol: zo maak je mozzarella

Is Grana Padano Parmezaanse kaas? Zo zit het!
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.