
Tien jaar! Hoe kijken jullie daar op terug?
Lees verder na de advertentie
Hidde: āDe eerste acht jaar was Caspar BĆ¼rgi de vaste kok. Ik kwam in die tijd al weleens langs, als er een verjaardagstaart voor Loretta gebakken moest worden. Op een gegeven moment was ik er steeds vaker en toen Caspar ermee stopte namen wij met zān vijven het stokje over. Dat doen we nu zoān 1,5 jaar.ā
London: āHet is supergezellig bij Koffietijd. Vooral omdat je je eigen inbreng hebt. Je moet natuurlijk wel rekening houden met seizoenen en zo, maar daarentegen heb je ook weer heel veel vrijheid. Dat maakt het als kok wel interessant.ā
Bedenken jullie alle recepten zelf?
Tip!

Ben je op zoek naar culinaire inspiratie, uitdaging Ć©n wil je graag meer lezen over koken?
Shop een losse editie van Foodies Magazine al vanaf 6,50
Pieter: āJa, maar wel altijd in overleg met de redactie. Zo krijgen we weleens een thema mee voor een uitzending of een ingrediĆ«nt, bijvoorbeeld pastinaak als dat in het seizoen is. Voor mij is het het allermooiste podium als kok, omdat je mensen daadwerkelijk kunt motiveren om te gaan koken. Vlak voor kerst hebben we een proefkook-uitzending gedaan en het enthousiasme van onze kijkers heeft me toen echt verbaasd. Ik weet hoe moeilijk het is om mensen te activeren om mee te doen en toch hebben er uiteindelijk zoān 500 mensen die dag met ons meegekookt. Dat enthousiasme, dat is voor mij de reden dat ik hier ben bij Koffietijd.ā
Jigal: āWat ik vooral heel tof vind aan Koffietijd is dat er echt gekookt wordt en ook echt wordt gegeten. In veel programmaās mag je als kok āevenā je ding doen en dan draait de camera weer weg, door naar het volgende onderwerp. Bij Koffietijd zie je dat de presentatoren aan het eind van de uitzending het ook echt opeten.ā
Moeten jullie je nog aan eisen houden?
Pieter: āVariatie is belangrijk. Je moet het over een maand genomen zien en dan moeten er wel verschillende dingen op tafel komen. Een keer vlees en vis en een keer iets vegetarisch en vegan. Ook moet het binnen een bepaald tijdsbestek te maken zijn en moeten de producten goed verkrijgbaar zijn voor iedereen. Dat betekent dat je ook op de kosten moet letten: je kan geen kaviaar of dat soort exclusieve producten gebruiken om tien uur op maandagochtend.ā
Jigal: āIk kook vooral vegetarisch en vegan. Ik ben zelf niet vegan, maar ik denk wel na over de keuzes die ik bij Koffietijd maak. Als ik een recept met kip bereid en 500 mensen koken die avond mijn recept, dan heb ik dus 500 kippen op mijn geweten. In plaats daarvan kan ik ook aan 500 mensen laten zien wat voor moois je met groenten kan koken. Dat is dan mijn kleine bijdrage aan duurzaamheid.ā
Pieter: āIk begrijp wat Jigal zegt heel goed. Ik wil mensen ook niet stimuleren om vlees te eten, maar als ik met vlees kook, wil ik dat wel dat mensen een bewuste keuze maken. Als je dan vlees koopt, koop dan meteen een mooi stuk. Een hele kip in plaats van twee losse kipfiletjes. Of een mooi stuk buikspek. Dat maak je dan op zondag voor de sunday roast en de dagen daarna maak je er ook heel eenvoudig nog een lekkere maaltijd van. Ik doe dat met mijn gezin iedere zondag: telefoons aan de kant en een lekker groot stuk vlees bereiden. Daar word ik heel enthousiast van.ā
Wie is de gemiddelde koffietijdkijker?
Jigal: āIk word, zeker dit seizoen, regelmatig aangesproken op straat. Twee weken geleden reed ik een dame bijna van haar sokken met mijn fiets. Ze keek gewoon niet uit toen ze overstak. In plaats van dat ze boos werd, riep ze: āik ken jou, ik kijk altijd naar jouā, met zoān heerlijk Amsterdams accent. Meestal zijn het wel de wat oudere dames die me aanspreken, maar misschien zijn dat ook de mensen die het zeggen want ik heb ook het gevoel dat er veel studenten naar Koffietijd kijken.ā
London: āZeker. Ik werd in de tram een keer aangesproken door een jonge Antiliaanse jongen. āJij bent toch Londen van Koffietijd?ā, vroeg hij. Ik was helemaal verbaasd dat hij het programma kende. En met hem vast nog veel meer jongeren.ā
Koken de kijkers ook echt met jullie mee?
Pieter: āMet kerst tijdens het proefkoken kookten we voor het eerst ook met de camera bij kijkers thuis. Dat ging zo goed dat we dat nu elke vrijdag doen.ā
Hidde:āIk weet nog dat we aan het afronden waren in de studio en dat we naar de kijkers thuis overschakelden en dat die al aan tafel zaten! Keuken opgeruimd en alles, terwijl wij nog druk bezig waren en de keuken was ontploft. Hoe dan?!ā
Wat zijn de gekste reacties die jullie krijgen?
Pieter:āAfgelopen zomer kregen we de reactie dat we te vaak knoflook gebruikten in onze gerechten. Dat is wel nuttige feedback. Als koks onder elkaar denken we wel na over de producten die we gebruiken natuurlijk, als we met citroengras of laos gaan koken. Maar er zijn dus ook mensen die nooit met knoflook koken. Niet omdat ze het vies vinden, maar ze gebruiken het gewoon niet. Dat nemen we dan wel mee.ā
Jigal: āVaak gaan de reacties ook over de koks of de presentatrices. āGadver, de kok zat net aan zijn haar!ā en āHeeft Quinty wel haar handen gewassen?ā Die handen blijken wel een dingetje. Inmiddels benoemt Quinty het ook en zegt ze letterlijk: āIk heb net mijn handen gewassenā, voordat ze ons komt helpen in de keuken.ā
Hidde: āDe reacties zijn vaak of heel positief of negatief, de middenweg laat zich eigenlijk nooit horen. Er is niemand die zegt: het was wel leuk vandaag.ā
Is live-koken op tv eigenlijk moeilijk?
Hidde: āHet is wel belangrijk dat je je goed voorbereid. Dat je van tevoren bedenkt welke handelingen je wilt laten zien en of dat lukt in de tijd. Het is natuurlijk live en soms worden dan vier minuten ineens drie minuten. Dat is 25 procent van je zendtijd die eraf gaat. Dan moet je toch proberen om alsnog alles te laten zien.ā
Jigal: āIk vind dat lastig. Dan heb ik net in mijn hoofd dat ik het zus en zo ga doen en dan hoor je in je oortje dat je je planning ineens helemaal moet omgooien.ā
Pieter: Wat nĆ³g lastiger is, is dat je een minuut voordat je aan de beurt bent hoort dat ze zijn ingelopen en je twee minuten langer hebt. Je kan wel heel lang kletsen over een stel boontjes dat je aan het koken bent, maar dat is ook maar tot op bepaalde hoogte interessant.ā
Jigal: āDat heb ik echt nog nooit meegemaakt, lijkt me heerlijk!ā
Pieter: āDat zeggen ze ook niet tegen jou, want dan ben je meteen tien minuten aan het lullen haha.ā
London: āHet is live-televisie en het is ook niet erg als er iets misgaat. Je kan dat ook gewoon benoemen hoor. Het is bij Koffietijd allemaal heel relaxed en open.ā
Meer weten over Koffietijd? Er is nu een Koffietijd-kookboek met de favoriete recepten uit 10 jaar. Hier vind je een voorproefje.
Onze tips

Borreltijd: 5x de lekkerste hapjes met kaas

Wrap it up: heerlijke recepten voor wraps met gehakt

Halve avocado bewaren? Zo voorkom je dat hij bruin wordt

La dolce vita: 5x klassieke Italiaanse desserts

Minestronesoep: 7x de lekkerste recepten

Recepten van Ottolenghi: 7x onze favorieten

Valentijnsdag redden? Haal deze valentijnsproducten uit de supermarkt

Smaken van de liefde: maak indruk met dit valentijnsmenu
Yvonne Doorten
Hoofdredacteur
Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.