Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Zaaien in augustus

Sla zaaien in augustus: oogsten in het najaar

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Het zaaiseizoen in de moestuin is nog lang niet voorbij! Sla zaaien in augustus kan namelijk nog prima, evenals andere saladegroenten – zoals rucola, lenteuitjes, radijs, mibuna, mizuna, bladmosterd, veldsla en snijbiet. Zo oogst je tot ver in het najaar nog verse groenten uit je tuin.

Je eigen moestuin

Als je een moestuin wilt beginnen, gaat de meeste tijd zitten in het voorbereiden van de grond. Als je een klein moestuintje hebt van 1 x 2 meter, kost je dat een half uur tot een halve dag, afhankelijk van de kwaliteit van de grond. Ben je daarmee klaar? Dan kost het planten, zaaien, onkruid wieden, water geven en oogsten hooguit nog 10 minuten per dag. Dat is voor haast iedereen haalbaar. Wacht dus niet langer en start nu al met zaaien in augustus.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Sla zaaien in augustus

Augustus is een goed moment om nog een nieuwe portie sla te zaaien. Een voordeel van deze late zaai is dat de plantjes niet zullen doorschieten. Houd de jonge plantjes wel uit de hete, felle middagzon, om te voorkomen dat het blad verbrandt.

Sla zaaien, stap voor stap

  1. Vul zaaibakken met losse zaaimodules met een laag universele potgrond. Druk de grond goed aan om luchtbellen te verwijderen, zodat de grond later niet zal inklinken.
  2. Zaai een paar zaadjes op het oppervlak van iedere zaaimodule en bedek ze met een dun laagje gezeefde potgrond of vermiculiet.
  3. Plaats de tray in een ondiepe bak met lauw water zodat de grond zich volzuigt met water zonder de zaadjes te verstoren.
  4. Plant de zaailingen uit zodra ze groot genoeg zijn.
  5. Wees niet bang dat de sla zal doorschieten, dat gebeurt niet met sla die eind zomer wordt gezaaid.

Meer tips?

Bovenstaande tips kregen we van de redactie van Gardeners’ World. Zij weten alles over zaaien, oogsten en het onderhouden van moestuintjes. Hou hun website in de gaten voor de beste tips en nieuwtjes op het gebied van tuinieren.

Lees ook:

Weekendbaksels: 6x bakken met groenten

hartige cheesecake

Onze tips

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!