Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
alison roman

Deze 3 nieuwe recepten van Alison Roman wil je vandaag maken

Profielfoto van RoxanneRoxanne

Advertentie

Geen poespas. Dat is Alison Roman. Al jaren kookt ze voor het YouTube-kanaal van de New York Times, gewoon vanuit haar eigen eenvoudige keuken. Zonder regisseur en stylist en gewoon met de borden waar ze zelf ook van eet. What you see is what you get. En dat is in Alisons geval lekker eten zonder opsmuk.

De maar liefst 125 recepten uit haar boek Lekker Thuis zijn hier geen uitzondering op. Ze zijn indrukwekkend, maar eenvoudig te maken. Of, zoals Alison het zelf graag zegt: “Ik beloof je dat ik je nooit zal vragen om iets in twee koekenpannen te maken als het ook in één kan. Ik zal je nooit vragen een ingrediënt te kopen waarvan je nog nooit hebt gehoord, tenzij ik je twintig andere dingen kan vertellen die je ermee kunt doen. Ik beloof je dat ik nooit van je zal eisen dat je alle blaadjes van de peterseliestengel haalt, want dat duurt EINDELOOS en ik denk dat je de kleine stengels ook lekker zult vinden. Ik beloof je dat je tenminste één ding zult leren waardoor je de rest van je leven een betere en zelfstandigere kok wordt.”

Geen opsmuk

In Lekker Thuis vind je dan ook geen opsmuk met een ‘bedje van’ of een ‘plukje van dit’, maar goed eten op een pure manier gepresenteerd. Juist dát zet de mensen aan het koken, vindt Alison. “Ik wil mensen aanmoedigen om mijn eten op hun eigen manier te koken. Het hoeft er niet precies zo uit te zien zoals bij mij. Als je geen groene courgette in huis hebt, dan gebruik je een gele. En als jij je zoete aardappel nietin blokjes wilt snijden dan maak je er reepjes van, hartjes van mijn part. Maak er je eigen gerecht van!”

Krijg jij ook zo’n zin om aan de slag te gaan met de recepten van Allison? Wij geven je alvast een sneak peak van het boek in de vorm van drie heerlijke gerechten. Welke ga jij als eerste maken?

1. Zwaardvis met krokante kappertjes

Alison: “Zwaardvis is een van de weinige vissoorten die vleesachtig genoeg is om zonder vel onbevreesd in een koekenpan te bakken. Hij plakt niet vast en scheurt niet, maar krijgt gewoon een goudbruine korst, bijna zoals een biefstuk (bijna). Je kunt zwaardvis dus met gemak op dezelfde manier behandelen. Ik ben gek op de manier waarop de kappertjes krokant worden in de bruinende boter, maar als kappertjes niet je ding zijn, kun je ze ook vervangen door 2 eetlepels gekneusde olijven of een paar schijfjes citroen.”

2. In azijn gesmoorde kip met farro en waterkers

Alison: “Het is misschien wel een van de eenvoudigste recepten uit het hele boek: een eenpansgerecht bestaande uit een paar simpele ingrediënten, waaronder zout en peper. De kip kun je tot 2 dagen van tevoren bereiden en bewaren in de koelkast. Warm hem op laag vuur op met het deksel op de pan en voeg wat water toe om te voorkomen dat het vlees uitdroogt.”

In azijn gesmoorde kip met farro en waterkers

3. Zandkoekjes met gezouten boter en chocoladestukjes

Alison: “Ik heb altijd wel wat aan te merken op chocolate chip cookies (dit zegt veel over mij). Te zoet, te zacht of met te veel chocolade – er valt flink wat te verbeteren, als je het mij vraagt. Maar niemand heeft het mij gevraagd en in plaats van het meest iconische koekje van heel Amerika een complete make-over te geven, heb ik met al mijn favoriete elementen iets heel anders bedacht. Minder chocolate chip cookie, meer zandkoekje met stukjes chocolade – dit zou zomaar het koekje kunnen zijn waar je al die tijd naar zocht.”

261. Zandkoekje met gezouten boter en chocoladestukjes

Lekker thuis

€ 28,99
Cover voor Lekker thuis
Profielfoto van

Roxanne

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!