Advertentie
Eat a peach
Als jonge, middelmatige kok opende David Chang een restaurant om een reden te hebben geen einde aan zijn leven te hoeven maken. Na een aantal volgens hemzelf volslagen onbezonnen beslissingen schopte hij het op de een of andere manier tot wereldberoemde kok. Het boek “Eat a peach” is deels een autobiografie is, deels een gids voor jonge koks en deels een bespiegeling over de geestelijke gezondheid. David Chang geeft zich helemaal bloot. Hij is geestig, beschouwend, onbeschaamd en kwetsbaar tegelijk. Na het lezen van dit boek kijk je nooit meer op dezelfde manier naar een broodje kip.
Bescheiden en onzeker
Als je David Chang kent van zijn programma’s op Netflix weet je dat hij niet snel een blad voor de mond neemt. Op televisie komt hij dan ook alles behalve bescheiden over. In het boek leer je een kant van David kennen die je niet snel in zijn programma’s zult zijn. Bescheiden, onzeker en kwetsbaar. Het eerste hoofdstuk bestaat eigenlijk alleen maar uit excuses en uitleg. Waarom hij bijvoorbeeld zelf absoluut niet op de cover van het boek wilde staan. Daarnaast dekt hij zichzelf in, alles wat hij schrijft is vanuit zijn beleving en perceptie.
Wil je iedere week de lekkerste recepten & boekentips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Eat a peach: levensverhaal van David Chang
Wie verwacht dat “Eat a peach” vol met recepten staat heeft het mis. Dit boek is een uitgebreide autobiografie, vanaf het moment dat David Chang opgroeit in een Koreaans gezin in Amerika tot het moment waar hij nu is; een beroemde en succesvolle kok met meerdere restaurants over de hele wereld. Het boek leest makkelijk weg en zit boordevol humor. Op een speelse wijze vertelt David over zijn jeugd, hoe hij besloot om kok te worden en welke tegenslagen hij heeft gehad. Hij deelt kwetsbare momenten in zijn leven, waaronder diverse periodes gevuld met depressie.
Op zoek naar recepten
Ben je toch op zoek naar recepten van David Chang? Dan is het kookboek “Thuis koken” misschien iets voor je. Dit boek staat vol met heerlijke recepten, onderaan dit artikel delen we er twee. Het is geen standaard kookboek zoals je gewend bent, er is veel ruimte voor eigen inbreng en improvisatie. Toch staat het boek vol met inspiratie, recepten en technieken. Onze tip: haal het boek pas in huis nadat je “Eat a peach” hebt gelezen. Zo begrijp je niet alleen veel meer van David Chang zelf, maar ook de manier waarop hij zijn recepten deelt.
Goed nieuws, we mogen twee heerlijke recepten van David Chang met jullie delen:
Bo ssäm
David: “Mijn versie van bo ssäm – een met zout en suiker ingewreven, langzaam gebraden procureur, geserveerd met verschillende bijgerechten – was een van de meest gemaakte gerechten in mijn Momofuku-kookboek. Dit recept is een iets meer gestroomlijnde versie daarvan. Omdat je al een gebraden procureur hebt (zonder suiker weliswaar), doe je alleen de laatste stap: een saus maken met het vloeibare vet, suiker en zout, die je over de bovenkant kunt schenken voor een gelijkmatig, knapperig korstje. Je kunt experimenteren met deze saus door chipotles, of gemalen koriander en komijn, of welke smaken je ook wilt toe te voegen.”
Taco’s met varkensvlees
David: “Ik heb dit gerecht al duizend keer voor mijn familie gemaakt. Het lijkt een beetje op bo ssäm, je maakt alleen een andere saus die het vlees supersappig en smaakrijk houdt. Dit gerecht is heel gemakkelijk op te warmen en de restjes zijn nog lekkerder, omdat de chilisaus steeds voller van smaak wordt. Hieruit blijkt maar weer dat een van de beste dingen die je in je voorraadkast kunt hebben chipotles in blik is. En dit klinkt misschien voor de hand liggend, maar als je heel goede tortilla’s kunt vinden, koop ze dan. (Ik geef toe dat ik ze soms in de supermarkt koop, maar als ik gemakkelijker aan goede maistortilla’s kon komen, zou ik die kopen.)”
Onze tips
Foodies boekenclub: “Het vega slowcookerboek”
Het nieuwste boek van Jamie Oliver ‘Simply Jamie’ cadeau bij Foodies
Foodies boekenclub: “IJs & Co 2.0”
Foodies boekenclub: “Planken met een Indische twist”
Rukmini Iyer over Het Groene Kookboek: “Er zijn zoveel tips & trucs die ik wil delen”
Foodies boekenclub: “Het Groene Kookboek” van Rukmini Iyer
De mooiste kookboeken om met Vaderdag cadeau te geven
Bas kookt met Rukmini Iyer uit “India Express”
Foodies boekenclub: “Sandwiches”
Dit zijn de beste Italiaanse kookboeken
Foodies boekenclub: “Wokbijbel” van Noni Kooiman
Foodies boekenclub: “Nistisima” van Georgina Hayden
Foodies boekenclub: “De Bridgerton Bijbel”
3x heerlijke barbecuerecepten van Jord Althuizen
Foodies boekenclub: “Groentefeest” van Sidney Schutte
Foodies boekenclub: “Makkelijk & Vers” van Brenda Kookt
Yvonne Doorten
Hoofdredacteur
Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.