
Not so average
Lees verder na de advertentie
Ze is de not so average foodblogger en dat is wat haar juist zo leuk maakt. De recepten van Dorothy Porker zijn fingerlicking good, overdadig en machtig lekker. Verlekker je in haar boek NomNomNom aan een flinke portie foodporn en geniet ervan zonder enige vorm van schuldgevoel.
Nomnomnom
Een welkome afwisseling in kookboekenland, dat is hoe Vanja van der Leeden (auteur van Indorock en Indostock) Dorothyās boek beschrijft in het voorwoord. āGeen mooie plaatjes van een blozend, opgewreven meisje, haar fietsmand volgestouwd met boerenkool en geelwortel. Geen moody taartbeelden met bloemen en poĆ«tisch vallende poedersuiker. Niet de zoveelste avocadoroos op een witte marmeren ondergrond.ā Nee, voor de zoveelste pasta pesto of hummusbowl hoef je het boek van Dorothy Porker niet te kopen.
Kerst Tip

Een ontspannen kerst.
Bij MediaMarkt kun je terecht voor de beste Kleine keukenapparatuur kerstdeals. Leuk voor onder de kerstboom.
Lees verder na de advertentie
Eigenzinnig
Wat je dan wĆ©l krijgt in dit boek is echter óók lastig te beschrijven in een paar woorden. Misschien vat het woord āeigenzinnigā het geheel nog het beste samen. Iets wat we leerden op de eerste paginaās van het boek is dat Dorothy Porker helemaal niet haar echte naam is. De naam is afgeleid van Dorothy Parker, een bekend Amerikaans schrijfster. Parkers cynische pen werd geroemd en gevreesd. Net zoals de gerechten van Dorothy Porker? Daarnaast, omdat het in dit geval draaide om eten, werd Parker veranderd in Porker (als in pork, varkensvlees). Zo was de schuilnaam geboren. Het verhaal laat zien dat humor en luchtigheid een grote rol speelt in het leven van Dorothy en dat zie je in haar boek maar al te goed terug. Regelmatig steekt ze de draak met zichzelf en fotografeert ze zichzelf in een hamburgerpak of met een ketting van shoarmabroodjes om haar nek.
Eten weer leuk maken
Lees verder na de advertentie
Ik hoor je inmiddels denken, maar wat kóókt ze dan eigenlijk? Het belangrijkste doel van Dorothy is om eten weer leuk te maken. āTe vaak gaat het over wat gezond of ongezond is, over wat de ābeste manierā is om iets klaar te maken en wat de ābesteā producten zijn. Maar het leven is al behoorlijk ingewikkeld en de systemen waar we in leven maken het ons moeilijk te weten wat nu echt de weg en het licht is. Dus liever geef ik je recepten die lekker zijn en waarbij je zelf maar even kijkt hoe moeilijk je het jezelf maakt.ā Dat alles resulteert in goed eten, niet te moeilijk, altijd vol smaak en gepresenteerd op een Dorothy-manier. Eigenzinnig, een tikkeltje raar maar tegelijkertijd ook spannend, interessant en allesbehalve average.

Lees verder na de advertentie
Goed nieuws, we mogen twee heerlijke recepten met jullie delen:
Szechuan-peper-ijs
Dorothy: āToen ik mijn ijsmachine net had ging ik meteen op zoek naar wat (volgens sommigen) extremere smaken. Of eigenlijk gewoon de smaken die ik lekker vind. Tot mijn grote genoegen had de Amerikaanse chef-en-kookboekenauteur David Lebovitz al een recept voor szechuanpeper-ijs bedacht. Ik heb zijn recept wat vereenvoudigd met kant-en-klare chocoladebrokken.ā
Angry Asian Man tosti
Dorothy: āKaas en de klassieke Koreaanse smaakmakers gochujang en kimchi zijn echt eenĀ match made in heaven. Dus toen ik dit recept voor een KoreaanseĀ cheese meltĀ van ‘Angry Asian Man’ zag was ik meteen verkocht. Helaas gebruikt het oorspronkelijke recept een kant-en-klare Koreaans-Amerikaanse saus die hier niet te krijgen is, dus heb ik wat moeten improviseren.ā
Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Onze tips

Dit zijn de beste kerst kookboeken vol inspiratie

Tobias Camman bewijst: ook een foodsnob kan van fastfood houden

Fan van wild? Dan wil je dit nieuwe kookboek zeker hebben (inclusief recepten)

Dit is waarom iedereen Pien’s Dinner Club in huis wil hebben (inclusief recepten!)

Deze allesomvattende bijbel voor patisserie wil je hebben (inclusief recepten!)

Eindelijk: het nieuwe kookboek van de auteur van ‘Zout, vet, zuur, hitte’ is er!

De beste kookboeken van 2025 volgens de Foodies-redactie

Waarom de aardappel een comeback verdient volgens Jacques Hermus

Simpel Ʃn lekker? Dan wil je deze recepten maken

Dit is de reden dat iedereen massaal vlaaien aan het bakken is

Krokant, sappig en cheesy: dit zijn de burgers waar iedereen over praat

Eenvoudig uitsloven met het kookboek F*cking Lecqer (inclusief recepten!)

Eva Koper verklapt: dit is waarom zelfs een pistachecroissant gezond kan zijn

Kun je alles maken in de airfryer? Deze recepten bewijzen het

Het kookboek van Ottolenghiās topchef is nĆŗ uit en iedereen is laaiend enthousiast

Zo ga je zelf aan de slag als de bakkers van bakkerij Fort Negen

Yvonne Doorten
Hoofdredacteur
Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.





