Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Angry Asian Man tosti nomnomnom

Foodies boekenclub: “Nomnomnom”

Profielfoto van YvonneYvonne Doorten

Advertentie

Herken je dat? Eindeloos op zoek naar dat ene kookboek waaruit je élk recept wilt maken. Foodies Boekenclub inspireert je! Op onze redactie staat een grote boekenkast, gevuld met meer dan 200 kookboeken. Stuk voor stuk nemen we ze mee naar huis om eruit te koken. Daardoor weten we als geen ander welke kookboeken niet mogen ontbreken bij jou thuis. Elke week kiezen we er eentje uit en vertellen we je alle ins & outs. Zo weet jij welke boeken je niet mag missen!

Not so average

Ze is de not so average foodblogger en dat is wat haar juist zo leuk maakt. De recepten van Dorothy Porker zijn fingerlicking good, overdadig en machtig lekker. Verlekker je in haar boek NomNomNom aan een flinke portie foodporn en geniet ervan zonder enige vorm van schuldgevoel.

Nomnomnom

Een welkome afwisseling in kookboekenland, dat is hoe Vanja van der Leeden (auteur van Indorock en Indostock) Dorothy’s boek beschrijft in het voorwoord. “Geen mooie plaatjes van een blozend, opgewreven meisje, haar fietsmand volgestouwd met boerenkool en geelwortel. Geen moody taartbeelden met bloemen en poëtisch vallende poedersuiker. Niet de zoveelste avocadoroos op een witte marmeren ondergrond.” Nee, voor de zoveelste pasta pesto of hummusbowl hoef je het boek van Dorothy Porker niet te kopen.

Eigenzinnig

Wat je dan wél krijgt in dit boek is echter óók lastig te beschrijven in een paar woorden. Misschien vat het woord ‘eigenzinnig’ het geheel nog het beste samen. Iets wat we leerden op de eerste pagina’s van het boek is dat Dorothy Porker helemaal niet haar echte naam is. De naam is afgeleid van Dorothy Parker, een bekend Amerikaans schrijfster. Parkers cynische pen werd geroemd en gevreesd. Net zoals de gerechten van Dorothy Porker? Daarnaast, omdat het in dit geval draaide om eten, werd Parker veranderd in Porker (als in pork, varkensvlees). Zo was de schuilnaam geboren. Het verhaal laat zien dat humor en luchtigheid een grote rol speelt in het leven van Dorothy en dat zie je in haar boek maar al te goed terug. Regelmatig steekt ze de draak met zichzelf en fotografeert ze zichzelf in een hamburgerpak of met een ketting van shoarmabroodjes om haar nek.

Eten weer leuk maken

Ik hoor je inmiddels denken, maar wat kóókt ze dan eigenlijk? Het belangrijkste doel van Dorothy is om eten weer leuk te maken. “Te vaak gaat het over wat gezond of ongezond is, over wat de ‘beste manier’ is om iets klaar te maken en wat de ‘beste’ producten zijn. Maar het leven is al behoorlijk ingewikkeld en de systemen waar we in leven maken het ons moeilijk te weten wat nu echt de weg en het licht is. Dus liever geef ik je recepten die lekker zijn en waarbij je zelf maar even kijkt hoe moeilijk je het jezelf maakt.” Dat alles resulteert in goed eten, niet te moeilijk, altijd vol smaak en gepresenteerd op een Dorothy-manier. Eigenzinnig, een tikkeltje raar maar tegelijkertijd ook spannend, interessant en allesbehalve average.

Nomnomnom

€ 24,99
Nomnomnom

Goed nieuws, we mogen twee heerlijke recepten met jullie delen:

Szechuan-peper-ijs

Dorothy: “Toen ik mijn ijsmachine net had ging ik meteen op zoek naar wat (volgens sommigen) extremere smaken. Of eigenlijk gewoon de smaken die ik lekker vind. Tot mijn grote genoegen had de Amerikaanse chef-en-kookboekenauteur David Lebovitz al een recept voor szechuanpeper-ijs bedacht. Ik heb zijn recept wat vereenvoudigd met kant-en-klare chocoladebrokken.”

Szechuan-peper-ijs

Angry Asian Man tosti

Dorothy: “Kaas en de klassieke Koreaanse smaakmakers gochujang en kimchi zijn echt een match made in heaven. Dus toen ik dit recept voor een Koreaanse cheese melt van ‘Angry Asian Man’ zag was ik meteen verkocht. Helaas gebruikt het oorspronkelijke recept een kant-en-klare Koreaans-Amerikaanse saus die hier niet te krijgen is, dus heb ik wat moeten improviseren.”

Angry Asian Man tosti nomnomnom

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Profielfoto van

Yvonne Doorten

Hoofdredacteur

Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!