
Proost!
Lees verder na de advertentie
Chin chin! Cheers! Slainte! Skoll! Overal ter wereld klinken ze de glazen, maar volgens Susan Aretz borrelen ze nergens zo als in Nederland. āBorrelen zoals wij dat kennen bestaat niet in het buitenland, dat is net zo Nederlands als het woord āgezelligā.ā Echter valt aan de Nederlandse borrel nog wel wat winst te behalen. Susan zet haar borrelmissie voort met haar tweede borrelboek ‘Wereldwijd Borreltijd‘.
Wereldwijd Borreltijd
Na haar eerste borrelboek ‘Borreltijd’, was het tijd om op de internationale tour te gaan. Er werden al lijnen getrokken op de wereldkaart, tot corona roet in het eten gooide. Geen Spritz met olijven op een Italiaans terras, geen mezze in Griekenland en geen tapas in Spanje, maar het boek moest en zal er komen. Via een hotline met haar vrienden in het buitenland deed Susan inspiratie op voor wereldwijde borrelhappen.
Lees verder na de advertentie
Susan: āIk heb bij het maken van het boek meteen gezegd; alles wat ik maak is mijn interpretatie. Het woord authentiek kom je dus ook nergens tegen. Natuurlijk wilde ik inspiratie opdoen bij de locals, maar ik wilde er ook mijn eigen draai aan geven. Vaak begon ik met de vraag; welk gerecht uit jouw eetcultuur mag er echt niet ontbreken op een borrelplank? Soms kwamen er dan gerechten naar boven die als ontbijt geserveerd werden en waar ik dan vervolgens een borrelhapje van maakte.ā
Creativiteit
Precies die creativiteit en vrijheid waren het leukste aan het maken van dit boek volgens Susan. āIk heb een vriendin wonen in India, met haar heb ik een paar streetfoodhapjes bedacht zoals de ‘aloo tikki’, een burgertje van aardappel met allemaal specerijen. Met London Loy maakte ik ‘bara bara’, een hapje van gefrituurd gekruid deeg. De versie in ‘Wereldwijd Borreltijd’ lijkt niet op het origineel, maar dat vind ik juist leuk. Het is echt een mix van onze stijlen.ā
Lees verder na de advertentie
Zelf maken
Het mag duidelijk zijn dat Susan graag werk maakt van haar borrelplank. Ze is niet het type kaas met een zilveruitje of drie bakjes Spaanse tapas voor vijf euro. āHaha, zelf maken is gewoon echt lekkerder! En ik ben niet heilig hoor, ik maak ook niet mijn eigen brie. Maar ik vind het wel leuk om dan zelf het toastje erbij te maken bijvoorbeeld. Op de cover van het boek prijkt een sticker met āculinair en maakbaarā en dat is ook echt zo. Ik wil laten zien dat een goede borrelhap simpel te maken is, maar het vraagt, net als een gewoon diner, wel wat inspanning.ā
Wereldwijd Borreldtijd: het plezier
Lees verder na de advertentie
Wat bij Susan thuis een vaste factor op de borrelplank is, is het soepje. āWarm of koud, maar dat vind ik wel altijd een lekkere toevoeging. Oh, en kaaskoekjes! Als ik die niet zelf maak dan rijd ik er echt voor om. Maar eigenlijk koop ik ze gewoon liever niet te vaak, want pak open betekent pak op bij mij.ā Je hebt het inmiddels vast al in de gaten, als je bij Susan gaat borrelen kom je niet met honger thuis. āDat is voor mij heel belangrijk, dat mensen genoeg te eten hebben als ze bij mij zijn en dat ze van alles wat op de plank ligt iets kunnen proeven. Als ze naar huis gaan en thuis nog alle lades opentrekken om iets te snaaien, dan heb ik iets niet goed gedaan met mijn borrelplank.ā
Het allerleukste aan borrelen is volgens Susan dat het zo lekker ongedwongen is. Anders dan bij een echt etentje kan je als gastvrouw ook gewoon lekker aan tafel zitten de hele avond. āDe borrelplank is voor ons echt een vervanging van het avondeten. Dat is in veel andere landen wel anders. Het aperitief in ItaliĆ« bijvoorbeeld is echt bedoeld om de tijd tot het diner te overbruggen. Als je het mij vraagt heb je na een goede borrel geen diner meer nodig.ā
Of het nou de verschijning van deze nieuwe Foodies is, een mooie dag of iets anders waar je blij van bent geworden vandaag: proost erop. Maak tijd voor borreltijd. En als het even kan met Susans nieuwste boek ‘Wereldwijd Borreltijd’.

Goed nieuws, we mogen twee heerlijke recepten met jullie delen:
Susan: āOp de dag waarop ik London voor het eerst ontmoette, hadden we het er al over. Samen een funky bara maken, dat was het plan. Dat je dit recept nu leest, wil zeggen dat dat gelukt is. Het is Londons interpretatie op de bara zoals hij hem kent, maar dan in een 2021-jasje. En dat ik bij de eerste keer dat we ze samen maakte ongeveer alle baraās op at (en mijn dochter de rest), zegt denk ik wel genoeg. Schenk er een gembermocktail bij in en geniet.ā
Susan: āTijdens het maken van dit boek had ik een regelmatige hotline met mijn vriendinnetje Geetali, die in India woont. Ik ben dol op de Indiase keuken, maar het is ook een keuken die per deel van India weer anders is. Deze aardappelburgertjes (aloo is aardappel en tikki is burger in het Indiaas) worden in het noorden van India gegeten als streetfood en iedereen maakt ze op een eigen manier. Je kunt ze vullen met gehakt en dan bakken, maar je kunt ze ook kleur geven door er geraspte wortel of biet aan toe te voegen. Wil je meer pit, dan voeg je nog wat groene chilipeper toe. Alles is mogelijk. Ik ben voor de basisvariant gegaan, die van zichzelf al geweldig lekker is door de kruiden die je gebruikt.ā
Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Onze tips

Dit zijn de beste kerst kookboeken vol inspiratie

Tobias Camman bewijst: ook een foodsnob kan van fastfood houden

Fan van wild? Dan wil je dit nieuwe kookboek zeker hebben (inclusief recepten)

Dit is waarom iedereen Pien’s Dinner Club in huis wil hebben (inclusief recepten!)

Deze allesomvattende bijbel voor patisserie wil je hebben (inclusief recepten!)

Eindelijk: het nieuwe kookboek van de auteur van ‘Zout, vet, zuur, hitte’ is er!

De beste kookboeken van 2025 volgens de Foodies-redactie

Waarom de aardappel een comeback verdient volgens Jacques Hermus

Simpel Ʃn lekker? Dan wil je deze recepten maken

Dit is de reden dat iedereen massaal vlaaien aan het bakken is

Krokant, sappig en cheesy: dit zijn de burgers waar iedereen over praat

Eenvoudig uitsloven met het kookboek F*cking Lecqer (inclusief recepten!)

Eva Koper verklapt: dit is waarom zelfs een pistachecroissant gezond kan zijn

Kun je alles maken in de airfryer? Deze recepten bewijzen het

Het kookboek van Ottolenghiās topchef is nĆŗ uit en iedereen is laaiend enthousiast

Zo ga je zelf aan de slag als de bakkers van bakkerij Fort Negen

Yvonne Doorten
Hoofdredacteur
Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.




