Advertentie
Moeten, mogen & uitsloven
“Moeten, mogen & uitsloven” is een intiem boek vol lees- en eetplezier. In dit boek vind je zestig eerlijke en niet al te moeilijke recepten. Jong versus oud, nieuw versus traditioneel. Van snelle maaltijden – wanneer er gekookt moet worden – tot iets uitgebreidere gerechten – voor als er meer tijd is – wanneer er gekookt mag worden. Daarnaast bevat het boek echte culinaire uitspattingen, voor wanneer er uitgesloofd wordt om iets te vieren, of gewoon omdat Paul en Kas er zin in hebben.
Vader Paul de Leeuw en oudste zoon Kas zijn beiden culinaire lekkerbekken en staan dan ook graag in de keuken. Al zijn ze daar bijna nooit samen te vinden, want ieder heeft zijn eigen aanpak. Paul kookt op gevoel, terwijl Kas af en toe doorslaat in zijn precisie. Erg verschillende koks dus. Ook is er een duidelijke generatiekloof, waarbij Paul zijn recepturen uit boeken en kranten haalt, terwijl Kas zijn culinaire informatie vooral vindt op het internet en duizenden YouTube-video’s bekijkt. Maar met hoe veel of hoe weinig moeite er ook wordt gekookt, er komt altijd wel iets lekkers op tafel.
Vader & zoon
Het eerste wat me opvalt aan dit boek is dat het niet zomaar een standaard kookboek is. Vader en zoon halen herinneringen op over opgroeien, feestdagen en vakanties, maar bovenal over eten. Je krijgt letterlijk een kijkje in de persoonlijke keuken van Paul en Kas, alleen al doordat ze elkaar op een open en kwetsbare manier interviewen. Dat resulteert in prachtige gesprekken tussen vader en zoon, waar wij getuige van mogen zijn. Natuurlijk staat het boek ook boordevol heerlijke en maakbare recepten. Wat dacht je van het recept voor kip katsu van Kas, of gamba’s pil pil van Paul?
Wil je iedere week de lekkerste recepten, tips & interviews ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Aan de slag
Op een dinsdagmiddag parkeer ik mijn auto in het centrum van Amsterdam. Ik heb afgesproken met Paul en Kas de Leeuw. Samen duiken we de keuken in vandaag. Paul en Kas maken allebei een recept uit “Moeten, mogen & uitsloven” terwijl ik ze alles mag vragen over hun boek. En ik mag proeven, daar kijk ik misschien nog wel het meeste naar uit. Met een kop koffie in mijn hand duiken we meteen de keuken in. De keuken van Kas, op de bovenste verdieping van een prachtig pand in Amsterdam. Klein en ontzettend sfeervol. Haast romantisch zou je zeggen.
Het verschil tussen vader en zoon is binnen een paar minuten duidelijk. Kas is nog op en neer aan het lopen met boodschappen, en vraagt zich meermaals af of hij alles heeft. Hij legt de ingrediënten op een gestructureerde wijze voor zich uit op het aanrecht. “Ik ga quesadilla’s met verse guacamole maken, een favoriet recept. Niet te moeilijk, snel klaar en ontzettend lekker”, vertelt Kas. Ik zie hem een groot stuk cheddar op het aanrecht leggen, ik krijg spontaan trek. In de tussentijd is Paul al volop aan het koken. Een grote pan staat op het vuur, tegelijkertijd bakt hij in een koekenpan wat worstjes. “Dit Portugese vispannetje is zo simpel als wat. Je hoeft de vissen niet eens te vangen en het pannetje staat zo leuk op tafel”, legt Paul uit terwijl hij druk in de weer is. Paul: “Het is geïnspireerd op een recept van Janneke Vreugdenhil, daar heb ik vervolgens een eigen draai aan gegeven. Het lijkt misschien wat chaotisch, maar in mijn hoofd heb ik alles al voorbereid.”
Nooit samen in de keuken
Dat Paul en Kas vandaag samen in de keuken staan is eigenlijk en unicum. Ze koken allebei erg verschillend. Paul: “Het verschil is dat Kas erg minutieus is, het is een perfectionist als het op koken aankomt. Ik ga direct aan de slag en zie onderweg wel wat ik tegenkom.” Kas gniffelt een beetje en vertelt verder: “Ik wil eerst alles op orde hebben, dan pas kan ik beginnen.” Voorzichtig snijdt Kas de paprika en uien in mooie reepjes. Paul roert ondertussen door zijn pan, voegt de schelpen toe met wat zout en proeft: “Heerlijk, alleen nog wat verse peterselie!” Daar waar Paul al bijna klaar is zit Kas nog in de voorbereidende fase. Ze lopen elkaar in ieder geval niet in de weg. Alhoewel hun werkwijze totaal niet op elkaar lijkt, hebben ze toch iets gemeen: de liefde voor eten.
Telefoon in de fruitmand
Paul is opgegroeid in een druk gezin, er werd veel en hard gewerkt. Dat maakte dat het eten een belangrijk moment binnen het gezin was. Paul vertelt: “Op zondag zaten we verplicht aan tafel, tot aan Studio Sport. Mijn ouders hielden allebei van lekker eten, dat was hét moment om als gezin samen te zijn. Dit wilde ik ook graag met mijn eigen gezin. Ik ben veel van huis, en we eten niet altijd samen. Als we samen aan tafel zitten moet het ook quality time zijn. Vroeger kreeg iedereen dan ook een moment om te vertellen over zijn week, tegenwoordig gaat dit vanzelf.” Kas vult hem aan: “Eén van de regels is dat alle telefoons van tafel zijn tijdens het eten. Tot op de dag van vandaag gaan de telefoons in de fruitmand. Ik ben de enige van mijn klasgenoten waar het er zo aan toe gaat. Toch vind ik het fijn, zo hebben we écht tijd voor elkaar.”
Wat betekent “Moeten, mogen & uitsloven”?
“In de afgelopen twee jaar is Kas steeds meer gaan koken. En dan heb ik het niet over een eitje bakken. Voordat hij iets maakt bekijkt hij eindeloos filmpjes op YouTube. Daarna gaat hij oefenen. Hij duikt volledig in de materie en onderzoekt hoe je iets moet klaarmaken. Van pasta tot kreeft. Tijdens kerst verraste hij ons met een geweldig diner. Helemaal zelfgemaakt”, Paul vertelt zichtbaar trots over de skills van zijn zoon Kas. “Toen een nieuw kookboek ter sprake kwam dacht ik meteen aan Kas. Tegelijkertijd wist ik dat hij niet zomaar zou instemmen. Uiteindelijk heb ik gevraagd of hij dit boek met me wilde maken, terwijl we bij zijn favoriete poffertjeskraam stonden. Natuurlijk heb ik een plek uitgezocht waar hij een beetje gevoelig voor is.” Kas vult hem aan: “Ik moest er even over nadenken, je bent toch ‘de zoon van’. Het concept mocht ik zelf bedenken, dat trok me over de streep.” Niet alleen het concept, ook de titel heeft Kas bedacht. “Eigenlijk lift Paul mee op mijn succes”, grapt Kas terwijl hij een pan op het vuur zet. “Al heeft hij wel de boodschappen gedaan vanochtend.”
Kas legt uit waar de titel vandaan komt: “Het boek is opgedeeld in drie delen, waarvoor Paul en ik allebei recepten hebben gemaakt. Yvette van Boven heeft ons geholpen met de recepten en vormgeving. Het eerste deel (moeten) bevat snelle recepten voor als je laat thuis bent, eigenlijk geen zin hebt om te koken maar ook geen vette hap wil bestellen. ‘Mogen’ gaat over recepten als je zin hebt om te koken en iets meer tijd hebt.” Paul vertelt over het laatste deel: “Uitsloven staat voor uitpakken in de keuken. Als je bijvoorbeeld gasten over de vloer krijgt, een uitgebreid diner wil serveren of om iets voor elkaar te krijgen op zakelijk gebied.”
Kwetsbaar en intiem
Het is aandoenlijk om de interactie tussen Paul en Kas te zien. Na 20 minuten is Paul klaar met koken, hij laat me vervolgens het vispannetje proeven. Ik verwacht niet veel smaak in zo’n korte tijd, maar ik heb het mis. Het smaakt heerlijk. Ondertussen is Kas nog druk bezig. We staan in een kleine open keuken die grenst aan het zitgedeelte. Paul neemt plaatst op de bank en kijkt trots toe. Af en toe maakt hij een grapje naar Kas, maar zijn mimiek verandert niet. Hij straalt een en al trots uit.
Kas is gewend aan de grapjes van zijn vader en dient hem van repliek. Dat is te merken als we het over de perfecte steak hebben. Kas: “Ik doe gewoon mijn research heel erg goed. Als ik een steak bak let ik op de kerntemperatuur en hou ik alles goed in de gaten. Paul doet eigenlijk maar wat, hij denkt er minder over na.” Paul reageert enigszins gelaten: “Het is vervelend dat het dan bij hem ineens lukt om de perfecte steak te bakken, en bij mij nooit.”
Dit soort grapjes maakt dat ze zich allebei kwetsbaar opstellen in mijn ogen. Ze nemen elkaar continu op de hak, zonder dat het een toneelstukje wordt. Integendeel; het is duidelijk dat ik in de keuken sta met een vader en zoon die trots zijn op elkaar. Diezelfde kwetsbaarheid komt terug in het boek “Moeten, mogen & uitsloven”, alleen al door de eerlijke interviews die Paul en Kas bij elkaar afnamen.
Regie in de keuken
“Ik ben misschien wel het tegenovergestelde van Paul, ik hou totaal niet van verrassingen”, legt Kas uit. “Dat is ook het grote verschil in de keuken. Ik wil alles klaar hebben staan en er zeker van zijn dat niets me afleidt tijdens het koken. Het liefst kook ik zelf, dan weet ik dat alles gebeurt zoals ik het in gedachten heb.” Toch mag Paul af en toe een beetje helpen. Een pan aangeven of een pleister plakken als Kas zich per ongeluk in zijn vinger snijdt. Ik zie een liefdevolle vader die zijn zoon helpt daar waar mogelijk, ook al is het totaal een andere manier van werken dan hij zelf gewend is in de keuken.
Kas beschouwt zichzelf als een amateur in de keuken. Misschien is het de jonge leeftijd – hij is 20 – of zijn bescheiden karakter. Kas is geen volleerd chef, maar in mijn ogen ook absoluut geen amateur. Hij heeft stiekem behoorlijk wat kennis over eten. Niet alleen over smaak, zeker ook over verschillende kooktechnieken. Misschien vat dit het boek ook wel het beste samen; terwijl je erdoorheen bladert proef je de bescheidenheid van Kas en de trots van Paul. Zodra je de recepten maakt proef je nog veel meer: de gezamenlijke liefde voor smaak en lekker eten.
Goed nieuws, we mogen twee heerlijke recepten met jullie delen:
Kip katsu van Kas
Kas: “De betere versie van de kipschnitzel. Een loopje naar de slager, markt of supermarkt voor een kant-en-klare versie kost waarschijnlijk meer tijd dan de katsu zelf maken. Eigenlijk past de kip katsu overal wel bij, maar zoals ze in Japan doen, namelijk in een sandwich, is denk ik de lekkerste versie. Wees wel snel met eten, want de kip blijft niet lang krokant door de katsusaus.”
> naar het recept voor kip katsu
Gamba’s pil pil van Paul
Paul: “De beste gamba’s pil pil eten we altijd bij strandtent Pedro’s Beach in Marbella. Daar hebben we onze zonen voor de eerste keer als peuter olijven gevoerd, en daarna voorzichtig wat gamba’s. We zijn lang op zoek geweest naar hét recept en nu het eindelijk is gelukt, bleek het zo simpel dan we het gewoon onder ‘moeten’ hebben gelabeld…”
> naar het recept voor gamba’s pil pil
Onze tips
Foodies boekenclub: “Het vega slowcookerboek”
Het nieuwste boek van Jamie Oliver ‘Simply Jamie’ cadeau bij Foodies
Foodies boekenclub: “IJs & Co 2.0”
Foodies boekenclub: “Planken met een Indische twist”
Rukmini Iyer over Het Groene Kookboek: “Er zijn zoveel tips & trucs die ik wil delen”
Foodies boekenclub: “Het Groene Kookboek” van Rukmini Iyer
De mooiste kookboeken om met Vaderdag cadeau te geven
Bas kookt met Rukmini Iyer uit “India Express”
Foodies boekenclub: “Sandwiches”
Dit zijn de beste Italiaanse kookboeken
Foodies boekenclub: “Wokbijbel” van Noni Kooiman
Foodies boekenclub: “Nistisima” van Georgina Hayden
Foodies boekenclub: “De Bridgerton Bijbel”
3x heerlijke barbecuerecepten van Jord Althuizen
Foodies boekenclub: “Groentefeest” van Sidney Schutte
Foodies boekenclub: “Makkelijk & Vers” van Brenda Kookt
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.