Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Nistisima van Georgina Hayden

Foodies boekenclub: “Nistisima” van Georgina Hayden

Advertentie

Herken je dat? Eindeloos op zoek naar dat ene kookboek waaruit je élk recept wilt maken. Op onze redactie staat een grote boekenkast, gevuld met honderden kookboeken. Daardoor weten we als geen ander welke kookboeken niet mogen ontbreken bij jou thuis. Elke week kiezen we er eentje uit en vertellen we je alle ins & outs.

Nistisima van Georgina Hayden

Als je in de veronderstelling was dat men in een vastenperiode niet of nauwelijks eet, heb je het mis. Er wordt wel degelijk gegeten, en lekker ook. Het boek Nistisima van Georgina Hayden, wat ‘vastenvoedsel’ betekent, staat vol met de plantaardige recepten en tradities die voldoen aan de vastenregels van de orthodoxe kerk en volledig zijn verweven in de mediterraanse keuken.

Uit het boek € 30,95

Bestel het boek:

Nistisima

Motto van Georgina Hayden

Eet om te leven, leef niet om te eten”, is het motto waarmee Georgina Haydens boek Nistisima begint. Hoewel eten voor mij veel meer is dan puur functioneel, zet deze uitspraak van de Griekse filosoof Socrates me wel aan het denken. Zeker na de diepere betekenis die er volgens Georgina ook achter schuil gaat: voedsel moet voedzaam zijn en ons leven van energie voorzien.

Zeker in een maatschappij waarin altijd en overal eten te verkrijgen is, is het misschien niet verkeerd om bewuster te worden van wat we eten, er de tijd voor te nemen. Net als hoe gelovigen tijdens het vasten met eten omgaan.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Recepten boordevol smaak

De recepten uit Nistisima dienen precies dit doel: ze zitten boordevol smaak en zijn verslavend lekker, maar tegelijkertijd zo voedzaam dat ze je ervan weerhouden om te veel te eten. Neem de salade met gegrilde roodlof, spelt en granaatappel: een tikje bitter, lekker zoet, knapperig en vullend.

Naast salades vind je in het boek ook ontbijtinspiratie, recepten met groente uit het seizoen en met producten uit de voorraadkast, zoet en drankjes. Allemaal plantaardig en passend bij een gezond, mediterraan eetpatroon: weinig vlees, veel verse groente, olijfolie en peulvruchten. Recepten om je goed bij te voelen dus.

En hoewel vasten of eten als puur noodzakelijk een ver-van-mijn-bedshow is, is eten waar ik me goed bij voel iets waar ik volledig achter sta.

Onze favoriete recepten uit Nistisima:

Natuurlijk delen we ook onze favoriete recepten uit het nieuwste boek van Georgina Hayden. Wat dacht je bijvoorbeeld van gegrilde roodlof of za’atarbroodjes?

Gegrilde roodlof metspelt en granaatappel

Gegrilde roodlof met spelt en granaatappel

Dit recept is smaakvol, zit boordevol verse ingrediënten én is ook nog eens gemakkelijk te maken.

Naar het recept
Spanakorizo van Georgina Hayden

Spanakorizo: zoete, rokerige rijst met spinazie, tomaat en citroen

Georgina: “Dit is een klassiek Grieks gerecht tijdens de grote vasten en kan zo eenvoudig of uitgebreid zijn als je zelf wilt. Eenvoud kan fantastisch zijn, maar ik voeg graag wat meer ingrediënten toe aan mijn spanakorizo; dan ben ik niet afhankelijk van de smaak van superzoete zomertomaten en wordt het een avondmaal dat we het hele jaar door kunnen eten.”

Naar het recept
Kleine za’atarbroodjes

Kleine za’atarbroodjes

Zelf za’atar maken is helemaal niet moeilijk, met de juiste kruiden en specerijen heb je deze mix zo op tafel staan.

Naar het recept
Kokos-griesmeelcake

Hareeseh (Jordaanse kokos-griesmeelcake)

Georgina: “Je komt in het Middellandse Zeegebied en het Midden-Oosten verschillende vormen van griesmeelplaatcake met siroop tegen. Om deze cake geschikt te maken voor het vasten heb ik de traditionele yoghurt gewoon vervangen door zuivelvrije kokosyoghurt.”

Naar het recept
Profielfoto van

Anne Mebelder

Redacteur

Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!