Advertentie
Herken je dat? Eindeloos op zoek naar dat ene kookboek waaruit je élk recept wilt maken. Op onze redactie staat een grote boekenkast, gevuld met honderden kookboeken. Daardoor weten we als geen ander welke kookboeken niet mogen ontbreken bij jou thuis. Elke week kiezen we er eentje uit en vertellen we je alle ins & outs.
Nistisima van Georgina Hayden
Als je in de veronderstelling was dat men in een vastenperiode niet of nauwelijks eet, heb je het mis. Er wordt wel degelijk gegeten, en lekker ook. Het boek Nistisima van Georgina Hayden, wat ‘vastenvoedsel’ betekent, staat vol met de plantaardige recepten en tradities die voldoen aan de vastenregels van de orthodoxe kerk en volledig zijn verweven in de mediterraanse keuken.
Motto van Georgina Hayden
Eet om te leven, leef niet om te eten”, is het motto waarmee Georgina Haydens boek Nistisima begint. Hoewel eten voor mij veel meer is dan puur functioneel, zet deze uitspraak van de Griekse filosoof Socrates me wel aan het denken. Zeker na de diepere betekenis die er volgens Georgina ook achter schuil gaat: voedsel moet voedzaam zijn en ons leven van energie voorzien.
Zeker in een maatschappij waarin altijd en overal eten te verkrijgen is, is het misschien niet verkeerd om bewuster te worden van wat we eten, er de tijd voor te nemen. Net als hoe gelovigen tijdens het vasten met eten omgaan.
Wil je meer leuke kookboeken-tips en iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Recepten boordevol smaak
De recepten uit Nistisima dienen precies dit doel: ze zitten boordevol smaak en zijn verslavend lekker, maar tegelijkertijd zo voedzaam dat ze je ervan weerhouden om te veel te eten. Neem de salade met gegrilde roodlof, spelt en granaatappel: een tikje bitter, lekker zoet, knapperig en vullend.
Naast salades vind je in het boek ook ontbijtinspiratie, recepten met groente uit het seizoen en met producten uit de voorraadkast, zoet en drankjes. Allemaal plantaardig en passend bij een gezond, mediterraan eetpatroon: weinig vlees, veel verse groente, olijfolie en peulvruchten. Recepten om je goed bij te voelen dus.
En hoewel vasten of eten als puur noodzakelijk een ver-van-mijn-bedshow is, is eten waar ik me goed bij voel iets waar ik volledig achter sta.
Onze favoriete recepten uit Nistisima:
Natuurlijk delen we ook onze favoriete recepten uit het nieuwste boek van Georgina Hayden. Wat dacht je bijvoorbeeld van gegrilde roodlof of za’atarbroodjes?
Gegrilde roodlof met spelt en granaatappel
Dit recept is smaakvol, zit boordevol verse ingrediënten én is ook nog eens gemakkelijk te maken.
Spanakorizo: zoete, rokerige rijst met spinazie, tomaat en citroen
Georgina: “Dit is een klassiek Grieks gerecht tijdens de grote vasten en kan zo eenvoudig of uitgebreid zijn als je zelf wilt. Eenvoud kan fantastisch zijn, maar ik voeg graag wat meer ingrediënten toe aan mijn spanakorizo; dan ben ik niet afhankelijk van de smaak van superzoete zomertomaten en wordt het een avondmaal dat we het hele jaar door kunnen eten.”
Kleine za’atarbroodjes
Zelf za’atar maken is helemaal niet moeilijk, met de juiste kruiden en specerijen heb je deze mix zo op tafel staan.
Hareeseh (Jordaanse kokos-griesmeelcake)
Georgina: “Je komt in het Middellandse Zeegebied en het Midden-Oosten verschillende vormen van griesmeelplaatcake met siroop tegen. Om deze cake geschikt te maken voor het vasten heb ik de traditionele yoghurt gewoon vervangen door zuivelvrije kokosyoghurt.”
Onze tips
Alles over ‘Herman kookt terug’ en waarom dit zo veel meer dan een kookboek is…
Alles over het nieuwe kookboek “Bij Meera aan tafel”, inclusief recepten!
Alles over het kookboek “Veggilaine”, inclusief recepten natuurlijk!
Dit zijn de beste kookboeken van 2024
Foodies boekenclub: “ZOETE ZOOI.”
Dit zijn de beste kerst kookboeken vol inspiratie
Sneak peek: exclusieve recepten uit Jamie Olivers nieuwste boek!
Thomas Panterpoes over zijn nieuwe kookboek: “Ik wil mijn recepten voor iedereen toegankelijk maken.”
Foodies boekenclub: “All Day Goodness”
Het nieuwste boek van Jamie Oliver: ‘Simply Jamie’ is uit!
Foodies boekenclub: “Het vega slowcookerboek”
Foodies boekenclub: “IJs & Co 2.0”
Foodies boekenclub: “Planken met een Indische twist”
Rukmini Iyer over Het Groene Kookboek: “Er zijn zoveel tips & trucs die ik wil delen”
Foodies boekenclub: “Het Groene Kookboek” van Rukmini Iyer
De mooiste kookboeken om met Vaderdag cadeau te geven
Anne Mebelder
Redacteur
Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?